5 nya ljudböcker att lyssna på under stora skräpplockardagen
Böckerna

5 nya ljudböcker att lyssna på under stora skräpplockardagen

Med en ljudbok i lurarna kan det bli roligt att både diska, pendla – och plocka skräp. Håll Sverige Rent anordnar årligen en stor skräpplockardag och den 18 september är det dags igen. En perfekt dag för oss bokälskare att ge oss ut i naturen och kombinera nytta med nöje!

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 13 september 2021

Med en ljudbok i lurarna kan det bli roligt att både diska, pendla – och plocka skräp. Håll Sverige Rent anordnar årligen en stor skräpplockardag och den 18 september är det dags igen. En perfekt dag för oss bokälskare att ge oss ut i naturen och kombinera nytta med nöje!

Nedskräpningen skadar djur och natur och är en av vår tids stora samhällsproblem. Håll Sverige Rent är en av de organisationer som arbetar för att minska nedskärpningen och genom att sprida kunskap försöker de förändra människors beteenden och få fler att engagera sig. De anordnar varje år en stor skräpplockardag – och den 18 september är det dags igen. Under Håll Sverige Rent-dagen samlar de människor över hela landet för att tillsammans plocka skräp.

 

Bild från skräpplockardagen 2019. Foto: Håll Sverige Rent

Lyssningstips! 5 nya böcker att lyssna på medan du plockar skräp:

Bok 1

"De fyra vindarna" av Kristin Hannah

Kristin Hannahs nya bok skildrar en kvinnas kamp och kärlek i skuggan av en naturkatastrof. De fyra vindarna utspelar sig i 30-talets Texas och var i september med på Dagens Nyheters lista över de bästa relationsromanerna just nu.

Torka och stormar plågar både människor och djur. Den lilla farm där Elsa Martinelli bor hotas att begravas i sanden – och hon tvingas till slut att lämna sitt hem. Elsa ger sig av västerut med sina två små barn i hopp om ett bättre liv i Kalifornien. Men resan blir längre och ankomsten svårare än hon någonsin har kunnat föreställa sig.

Bok 2

"Löpa varg" av Kerstin Ekman

Efter två biografier och en essäsamling återvänder Kerstin Ekman till romanen, hennes första på tio år. Löpa varg, som hunnit få fina recensioner, handlar om den pensionerade jägmästaren Ulf Norrstig. I romanen berättar huvudpersonen om sin relation till jakten och skogen, till minnena och det egna åldrandet.

Bok 3

"Tunnel 29" av Helena Merriman

En sann spänningsroman! I september 1961, mitt under kalla kriget, riskerar den 22-åriga studenten Joachim Rudolph allt för att fly från den brutala diktaturens Östberlin. Några månader senare plockar han upp en spade på västsidan och börjar gräva en tunnel tillbaka för att hjälpa så många han kan till friheten. Boken, som är baserad på succépodden från BBC Radio, berättar om Tunnel 29, de modiga människorna som byggde den, spionen som förrådde dem och det amerikanska tv-bolaget som finansierade räddningsaktionen.

Bok 4

"Att älska: om kärlekens natur" av Lone Frank

När den danska vetenskapsjournalisten Lone Frank förlorade sin man i cancer för några år sedan insåg hon att hon tagit kärleken för given. I hennes nya och intressanta bok utforskar hon frågan om vad kärlek egentligen är. Hon berättar om sitt eget liv och med hjälp av vetenskapen försöker hon ta reda på vad som till sist formar den enskilda människans kärleksliv.

Bok 5

"Ärende 1569" av Jørn Lier Horst

Den sista och fristående delen i Jørn Lier Horsts deckarserie om polisen William Wisting. I Ärende 1569 är han inne på sin andra semestervecka. På håll observerar han hur ett lokalt försvinnande blir till nationell angelägenhet med förstasidor. Agnete Roll har varit borta i tre dagar utan ett livstecken. Samtidigt hittar Wisting ett meddelande i brevlådan med en speciell kombination av tal som han förstår syftar till ett gammalt fall och att någon söker hans uppmärksamhet.

En sida till? Fortsätt läs!