11 böcker vi ser emot att lyssna på i höst
Böckerna

11 böcker vi ser emot att lyssna på i höst

Från en ny thriller av Paula Hawkins till en sann berättelse om en osannolik flykt under Berlinmuren. Hösten är den tveklöst bästa årstiden när det kommer till boknyheter! Vi har listat några nya titlar som vi tror kommer passa särskilt bra att lyssna på.

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 29 september 2021

Från en ny thriller av Paula Hawkins till en sann berättelse om en osannolik flykt under Berlinmuren. Hösten är den tveklöst bästa årstiden när det kommer till boknyheter! Vi har listat några nya titlar som vi tror kommer passa särskilt bra att lyssna på.

Bok 1

"Ur förtärande eld" av Paula Hawkins

Sträckläste- eller lyssnade du också Kvinnan på tåget? Nu kommer en ny thriller av Paula Hawkins.

När en ung man hittas brutalt mördad på en husbåt i London väcks frågor kring tre kvinnor som kände honom. Stökiga Laura som spenderade natten på båten var den som sist sågs i offrets hem. Carla är hans sorgedrabbade moster, som redan sörjer en annan familjemedlems plötsliga död. Miriam är den nyfikna grannen som uppenbart inte berättar allt hon vet för polisen. Tre kvinnor med olika kopplingar till offret, tre kvinnor som av olika anledningar hyser agg och bär på sorg. Tre kvinnor, som vare sig de är medvetna om det eller inte, brinner inombords av längtan efter att få något tillbaka efter allt de fått utstå.

Bok 2

"Depphjärnan – varför mår vi så dåligt när vi har det så bra?" av Anders Hansen

Visste du att Anders Hansens sommarprat är det som haft flest lyssningar i programmets historia? I höst är författaren och psykiatern tillbaka med en ny bok om hjärnan – och vi tror att den passar särskilt bra som just ljudbok.

Det är lätt att tro att man har en trasig hjärna när man mår psykiskt dåligt, men ångest och depressioner är naturliga tillstånd. Vi är inte gjorda för att jämt vara glada och lyckliga – om så vore hade våra förfäder inte överlevt särskilt länge. Anders Hansen visar här hur vårt mående fungerar och ingjuter samtidigt hopp om att vi visst kan må bra i dagens uppskruvade och uppkopplade samhälle. För att lyckas behöver vi ta bättre hand om vår hjärna – och vår kropp – och kanske också sluta att ständigt jaga efter lyckan.

Spänningslitteratur med ös passar bra att lyssna på – och det är också vad Camilla Läckbergs och Henrik Fexeus nya deckare tycks bjuda på.

När en kvinna hittas död i en låda som genomborrats av svärd står polisen frågande: Rör det sig om ett urspårat trolleritrick eller ett extremt brutalt mord? Mina Dabiri är polisinspektör vid Stockholmspolisen och tar hjälp av Vincent Walder, mentalist och expert på kroppsspråk och magi. De gör kopplingar till ett tidigare fall, och inser att de jagar en hänsynslös seriemördare som måste stoppas innan offren blir fler.

Bok 4

"Incel: om ofrivillig celibat och mansroll i kris" av Stefan Krakowski

Är män som lever i ofrivilligt celibat potentiella våldsverkare och terrorister eller bara ensamma män, bortstötta av samhället? Incels har debatterats en del på kultursidorna de senaste åren och överläkaren Stefan Krakowski anses vara expert på fenomenet. I höst kommer han ut med en bok där han djupintervjuat en rad incelmän som berättar om sina liv. Boken ger även en inblick i den mörkare delen där författaren under falsk identitet infiltrerat incelrörelsen.

Bok 5

"De fyra vindarna" av Kristin Hannah

I sin nya roman berättar succéförfattaren Kristin Hannah om en kvinnas kamp och kärlek i skuggan av en naturkatastrof. Det är 1934 i Texas. Torka och stormar plågar både människor och djur. Den lilla farm där Elsa Martinelli bor hotas att begravas i sanden – och hon tvingas till slut att lämna sitt hem. Elsa ger sig av västerut med sina två små barn i hopp om ett bättre liv i Kalifornien. Men resan blir längre och ankomsten svårare än hon någonsin har kunnat föreställa sig.

En rasande thriller som lär få pulsen att stiga även på den mest lugna promenaden. Arne Dahl är aktuell med Islossning – den femte delen i hans serie om Berger & Blom.

Vårvinter går mot försommar. Sam Berger, Molly Blom och inte minst deras poliskontakt Deer, som måste lära sig gå igen efter attacken som förändrade hennes liv, tycker sig märka ett oklart samband mellan de kroppar som en efter en hittas i den upptinande skärgården. Någon kommer att mörda igen. Kan Sam, Molly och Deer ingripa? Eller är sanningen bortom vad de kan föreställa sig?

Bok 7

"Som i en dröm" av Julia Quinn

Var du ett fan av succéserien Familjen Bridgerton? Nu är författaren Julia Quinn aktuell med en ny bok om romantik i 1800-talets London. I Som en dröm får vi läsa om kärlekshistorien mellan Honoria Smythe-Smith och Marcus Holroyd. Historisk romance när det är som bäst!

Bok 8

"Blickfångarna" av Mons Kallentoft

I oktober kommer Mons Kallentoft med en ny bok i Malin Fors-serien. Som vanligt är det fullt av action och vändningar.

Det är bitande vinter i Linköping. Ett gammalt fall med en mördad pojke gäckar Malin Fors och hennes kollegor. Vem är pojken? Hur hamnade han ensam på en äng, med vartenda ben i kroppen krossat? Så en dag ger sig en kvinna i Algeriet till känna: Jag är hans mamma. Malin Fors jagas av sina demoner, och ett nyligen kraschat förhållande. När fallet med pojken tätnar dras hon i en värld där hon inte ens vet vem hon själv är och tvingas inse att till och med den egna blicken kan vara en bedragare: ingenting är vad det först synes vara.

Bok 9

"Tunnel 29" av Helena Merriman

Baserad på succépodden från BBC Radio med över fem miljoner lyssningar. I september 1961, mitt under kalla kriget, riskerar den 22-åriga studenten Joachim Rudolph allt för att fly från den brutala diktaturens Östberlin. Några månader senare plockar han upp en spade på västsidan och börjar gräva en tunnel tillbaka för att hjälpa så många han kan till friheten. Spänningsromanen berättar om Tunnel 29, de modiga människorna som byggde den, spionen som förrådde dem och det amerikanska tv-bolaget som finansierade räddningsaktionen.

Bok 10

"Agenturen: Ett livsavgörande beslut" av Christina Larsson

Christina Larssons tidigare spänningsserier har varit omtyckta hos ljudbokslyssnarna. Nu är hon aktuell med den första delen i en ny serie.

Göteborg kokar av gängkriminalitet. Olika falanger strider om herraväldet och Louise Olsen, utredare vid sektionen för grova brott, hamnar mitt i stormens öga som nyckelvittne i en kommande rättegång. Vem kan hon lita på? Samtidigt är det något som är rejält fel med senaste fallet som hennes man, säkerhetsexperten Max, har åtagit sig.

Bok 11

"Hantera döden" av Jakob Ratz Endler

Hur ofta talar du om döden? Tanken på att vi en dag kommer att upphöra att existera är sorglig, skrämmande och för många av oss svår att ta till sig. Jakob Ratz Endler är läkare och har varit med många patienter när de dör. I den här boken får vi följa honom in i akutrum, operationssalar och i samtal med patienter och anhöriga. Han skriver varmt och sakligt om hur döden egentligen ser ut och hur man kan förbereda sig och underlätta för sina anhöriga.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Jag accepterar villkoren.

En sida till? Fortsätt läs!