10 nya ljudböcker du inte får missa i sommar
Boktips

10 nya ljudböcker du inte får missa i sommar

Nagelbitarspänning från Sareks vildmarker, romantik i 1800-talets London och en fascinerade reportagebok om ett svenskt vikingaskepp som förliste på 50-talet. SelmaStories listar några nya spännande böcker som passar riktigt bra att lyssna på.

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 09 juni 2022

Nagelbitarspänning från Sareks vildmarker, romantik i 1800-talets London och en fascinerade reportagebok om ett svenskt vikingaskepp som förliste på 50-talet. SelmaStories listar några nya spännande böcker som passar riktigt bra att lyssna på.

Bok 1

Ormen Friske av Jack Werner

Inbunden
229 kr
Köp boken

I nya reportageboken Ormen Friske berättar journalisten Jack Werner en märklig, men sann historia. År 1950, i ett spänt Europa, ger sig femton svenskar ut på ett nybyggt vikingaskepp – och försvinner. I två års tid har författaren vänt på varenda sten för att förstå vad det var som hände, vilken tidsanda och vilka mänskliga drivkrafter som låg bakom en tragedi många har velat tiga ihjäl.

”Jack Werners drivs av en enorm researchglädje….Till detta kommer hans berättarglädje, gestaltningen är fin, miljöerna skarpt tecknade. Allt på en ren, vacker prosa.” – Niklas Wahllöf, Dagens Nyheter

PS. Lyssna på podden Samtal om böcker som Jack Werner gästade för ett tag sedan

Bok 2

Svarta segel av Rebecka Edgren Aldén

Inbunden
219 kr
Köp boken

Rebecka Edgren Aldén är aktuell med en psykologisk thriller som utspelar sig i Stockholms skärgård. I Svarta segel, som är den första delen i deckarserien Sjöräddarna, ligger en ensam segelbåt och driver på Möjafjärden. Sjöräddaren Annika går ombord på båten som är helt tom. Men har den verkligen slitit sig? Ankaret är ju upptaget och alla tampar ligger på plats.

Läs mer: 20 nya deckare att sträckläsa i sommar

Bok 3

Andra sidan månen av Mari Jungstedt

Inbunden
229 kr
Köp boken

Deckardrottningen Mari Jungstedt är nu aktuell med den tredje delen i Málagasviten. I Andra sidan månen hittas ett nyförälskat par mördat i en badtunna på en enslig gård på Höga Kusten. Mannen är svensk, men bosatt i Málaga och kvinnan är spanjorska. Paret har skjutits ihjäl med pilbåge. Fallet visar sig ha kopplingar till ljusskygga miljöer i Marbellas nedgångna hamnkvarter och skrämmande händelser i det förflutna. Hector Correa blir ansvarig för utredningen från spanskt håll och till sin hjälp har han svenskan Lisa Hage.

Läs mer: 9 spännande böcker om drömresmålens baksida

Bok 4

Sorgebarn av Caroline Engvall

Inbunden
229 kr
Köp boken

Caroline Engvall är aktuell med spänningsromanen Sorgebarn. Här möter vi Smilla. Hon har egentligen fullt upp med kärlek och jobb, men om bara några dagar är det minnesstund för Ella-Maria. Hon var tio år gammal när hon spårlöst försvann i Ormvattnet, byn där Smilla tillbringade sina barndomssomrar och där Smillas mormor Britta nu bor ensam på äldreboende. Smilla och hennes kompis var de sista som såg Ella-Maria i livet den där natten för snart tio år sedan. När Smilla får reda på att Britta ligger för döden återvänder hon till orten där hemligheter nu flyter upp till ytan..

Bok 5

Sanningen om ostrondykerskan av Caroline Säfstrand

Inbunden
229 kr
Köp boken

I Caroline Säfstrands nya feelgoodroman möter vi författaren Inez Edmark. När hennes granne plötsligt går bort bestämmer hon sig för två saker – att döstäda sitt hus och att skriva sin sista bok. En personlig bekännelse: sanningen om ostrondykerskan. Så ramlar Inez och får problem med höften. Hon tvingas anlita städerskan Meja som under tre veckor ska hjälpa henne att rensa klart i huset. Enda regeln är att Meja inte på några villkor får öppna den blå mappen som innehåller hennes bokmanus. Mötet mellan Inez och Meja får oanade konsekvenser. Kommer de två kvinnorna, trots sina olikheter, att kunna hjälpa varandra?

Läs mer: Caroline Säfstrand: ”Jag vill boosta läsaren och visa att livet går att förändra”

Bok 6

Intill vanvett, intill döden av Kirsten Thorup

Inbunden
229 kr
Köp boken

Danska Kirsten Thorups senaste roman Intill vanvett, intill döden utspelar sig under hösten 1942. Det handlar om Harriet, en nybliven krigsänka med småbarn, som ensam gett sig av till München. Hon inkvarteras hos sin mans officerskollega, hög nazist, och hans danska hustru. Men den segerrika tyska krigsmaskinen har fastnat vid Stalingrad och kulisserna börjar rämna.

Översättare: Helena Hansson

Bok 7

Alexandras utmaning av Tessa Dare

danskt band
199 kr
Köp boken

Romancedrottningen Tessa Dare är aktuell med en ny historisk bokserie som utspelar sig i London. I den andra delen av Kvinnorna på Bloom Square möter läsaren Alexandra Mountbatten. Hon tar sig an uppdraget att förvandla de föräldralösa och bråkiga flickorna Rosamund och Daisy till välartade unga damer, men inser snart att det som flickorna egentligen behöver är kärlek. Det håller dock inte deras förmyndare Chase Reynaus med om. Kan Alexandra vara den som når hans hjärta och får honom att tänka om?

Översättare: Per Hagman

Läs mer: Mind the gap! 8 romaner som utspelar sig i London

Bok 8

Sarek av Ulf Kvensler

Inbunden
219 kr
Köp boken

Måstelyssning för alla deckarläsare! Ulf Kvenslers psykologiska thriller Sarek (som redan nominerats till Årets bok av Bonniers Bokklubbar) handlar om några vänner som ska fjällvandra. Tre av dem brukar ta en årlig tripp till Sarek och den här gången följer en fjärde person med – Milenas kille Jacob. Han är trevlig men Anna får känslan av att hon känner igen honom. Vandringen utvecklas snart till en mardröm och beslutet att låta Jacob följa med får konsekvenser som de aldrig hade kunnat ana…

Bok 9

Kvinnan som försvann av Johanne Hildebrandt, J.f. Sand

Inbunden
229 kr
Köp boken

En nervkittlande thriller. Så beskrivs Johanne Hildebrandts nya bok som är baserad på ett verkligt fall inom svensk underrättelsetjänst.

När Alice Rosengren på Säkerhetskontorets kontraspionage avslöjar en misstänkt rysk infiltratör finner hon sig plötsligt motarbetad. Någon läcker hennes identitet och snart utsätts hon för en brutal påverkanskampanj med syfte att bryta ner både hennes person och hennes trovärdighet. I den kamp som följer ställs både rikets säkerhet och Alices egen familj på spel..

Bok 10

Hennes rykte av Sarah Vaughan

Inbunden
219 kr
Köp boken

Sarah Vaughan fick sitt genombrott med Efter skandalen. I sommar är hon aktuell med en rättegångsroman. Hennes rykte handlar om Emma Webster som brinner för politiken. Men ju tydligare hon profilerar sig som parlamentsledamot, desto mer hat och hot tvingas hon utstå. När Emma drar igång en kampanj för att skydda offer för hämndporr på nätet riktas mediernas strålkastarljus mot hennes eget privatliv. Kort därefter händer det ofattbara: en man hittas död i Emmas övernattningslägenhet i London. Och Emma anklagas för mord.

Översättare: Johan Nilsson

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.