Redaktionen tipsar: Det här läser och lyssnar vi på i oktober
Boktips

Redaktionen tipsar: Det här läser och lyssnar vi på i oktober

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 17 oktober 2018

Hurra, det är höst! Årets bästa boksäsong med massor av spännande släpp och massor av mörka timmar att ägna åt läsning och lyssning. Här är SelmaStories favoriter i oktober.

Moa Linette Lindahl, innehållsproducent på SelmaStories

Läser just nu:

De hemlösa katterna i Homs av Eva Nour

Jag har ett femtiotal sidor kvar av denna roman, som har berört mig något enormt. Romanen utspelar sig, som titeln vittnar om, i Syrien under det syriska inbördeskrigets början. Jag har pendlat mellan att ha haft svårt att lägga boken ifrån mig och att knappt vilja läsa vidare, i vetskap om den kaosartade och katastrofala situation jag som läsare kommer att tvingas bevittna.

Vi får uppleva det krigshärjade Syrien genom Samis ögon – en ung man som har växt upp i trygghet i Homs med sina föräldrar och sina syskon, men som vuxen får erfara regimens förtryck. Som kartritare i militären blir han mot sin vilja själv delaktig i övergreppen mot civilbefolkningen, men arbetar sedan aktivistiskt, framförallt med sin kamera som verktyg. Han dokumenterar de trasiga byggnaderna, de livlösa kropparna, men också det levande och ännu varma.

Sami lyckas fly till Paris, där han träffar kvinnan som ska komma att skriva en bok om och till honom – Eva Nour. Namnet är en pseudonym för att skydda Sami och hans familj. Sami arbetar som fotograf i Paris och bokomslagsfotografiet är faktiskt taget av honom själv.

En alldeles fantastisk roman, fylld av både sorg, värme och kärlek, som jag rekommenderar alla att läsa – och speciellt om du har erfarenhet av eller på något annat sätt koppling till liknande drabbade länder.

Psst! En intervju med Eva Nour kommer att komma inom kort. Håll utkik!

Boken finns här.

Lyssnar på just nu:

Francesca av Lina Bengtsdotter

Efter att ha lyssnat till Lina Bengtsdotter på ett internt möte blev jag sugen på att läsa hennes nya kriminalroman Francesca, som är en uppföljare till succédebuten Annabelle.
Eftersom jag ännu inte hade läst Annabelle (och jag nästan tvångsmässigt måste läsa bokserier kronologiskt, även om böckerna är fristående) började jag med att lyssna på den. Böckerna är som sagt fristående, men jag är ändå glad att jag läste den första boken eftersom den andra boken, på ett mycket snyggt sätt, har flera referenspunkter från den första boken. Den följer samma spår av suggestivitet och mörker.

Kriminalinspektör Charlie Lager är tillbaka, och är mitt uppe i en utredning i Stockholm när hon får höra talas om tonårsflickan Francesca som för snart trettio år sedan försvann från Gullspång – trakten där hon själv växte upp. Charlie påverkas av det olösta fallet, och plågas snart av diffusa minnen från sin uppväxt med mamman Betty.

När den sjunkande vännen Susanne ber om hjälp reser Charlie tillbaka till Gullspång, där hon genast börjar gräva i fallet Francesca. Hon märker dock snart att alla i bygden inte uppskattar det.

Boken finns här och i ljudbokstjänsterna.

 

Johanna Stenius, innehållsproducent på SelmaStories

Läser just nu:

Som pesten av Hanne Vibeke Holst

Som pesten är en enorm roman, inte bara i omfång ( nästan 700 sidor) utan i komplexitet. Det är svårt att förstå att bok som i princip omfattar hela världspolitiken kan komma från en enda människa – och den är dessutom extremt spännande. Bara Hanne Vibeke Holst kan skriva så!
I centrum för berättelsen står en dansk läkare, Karoline Branner, som flyttar med sin familj till Genève för att arbeta med pandemibekämpning för WHO. Då bryter en fruktad, dödlig influensa ut i världen, en pandemi. Karoline måste inte bara försöka stoppa sjukdomens framfart, det visar sig att hon också står emot starka politiska och ekonomiska intressen med sin egen agenda.

”Jag tror och vet att det här är ett realistiskt scenario”, sa Hanne Vibeke Holst själv när jag träffade henne för en intervju nyligen. Och ja, så är det nog och det är nog därför den här romanen på riktigt lämnade mig sömnlös, medfsnurrande tankar. En internationell thriller – och en väckarklocka. Hur skulle man själv göra, vad är jag beredd att offra?

Kort sagt: LÄS den. Den är ett mästerverk.

Boken finns här.

Lyssnar på just nu:

Blå längtan av Elisabet Nemert

Jag pendlar till jobbet – det är som gjort för att lyssna på episka romaner med en lång tidslinje. Blå längtan är en sådan, av allra bästa sorten och medan jag lyssnade glömde jag helt bort tid, rum och tågförseningar. Det är  en stark berättelse om människors lika värde och en värld i förändring.  Pia och Naomi föds samma dag  1950 – Naomi i Nigeria, Pia i Sverige. Naomi förskjuts av sin familj, Pia väver upp i ett alkoholisthem. En dag korsas deras vägar och från den stunden flätas deras liv för alltid samman. Boken utspelar sig i Sverige och Nigeria, den berättar inte bara om flickornas liv utan också om hur vörlden förändras omkring dem. Det märks att Elisabeth Nemert är historielärare, exakt alla detaljer sitter på plats.

Jag älskar romaner som utspelar sig under ett helt liv, som exempelvis Den svavelgula himlen av Kjell Westö, och den här boken är precis så. Efter att en tid ha följt Naomi och Pia vill man aldrig glömma dem. En helt perfekt bok att verkligen sjunka in i. Och uppläsningen av Anna Maria Käll är dessutom helt magisk!

Boken finns här och i ljudbokstjänsterna.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!