Romancedrottningens 5 bästa kärleksromaner
Boktips

Romancedrottningens 5 bästa kärleksromaner

Av: Karin Eklund
Publicerad: 19 oktober 2016

Kärlek förgyller, så vi bad Sveriges romance-drottning Simona Ahrnstedt tipsa om sina egna romantiska favoriter.

– För mig är en läsvärd kärleksroman en där det slutar väl, inte minst för kvinnan. Så många av de mest kända kärleksberättelserna slutar dåligt för kvinnan. Död, galen och/eller olycklig hör till regeln snarare än undantaget om man är av kvinnligt kön i en klassisk kärleksroman. Nej, fram för böcker där det är okej att vara kvinna, eller minoritet, att bli kär, ha sex och sedan få leva lyckligt, säger hon.

Varsågoda, här är hennes lista på kärleksberättelser med oförglömliga par:

1. Stolthet och fördom av Jane Austen

Detta är en av de böcker jag läst om flest gånger. Rolig, laddad och minnesvärd. Attraktionen, fördomarna och konflikterna i Miss Bennets och Mr Darcys kärlekshistoria gör det till en läsvärd klassiker på riktigt. Extra plus för att den utspelar sig på engelska landsbygden.

2.  Livet, motorcyklar och andra omöjliga projekt av Katarina Bivald

Katarina Bivalds berättelse om den lätt desillusionerade ensamstående mamman Anette som bestämmer sig för att ta tag i sitt liv och träffar den unga motorcykelläraren Lucas fick mig att både fnissa, le och tänka. Underbar svensk feelgood i småstadsmiljö.

3. Trade me av Courtney Milan

Courtney Milan är en av de riktigt intressanta romance-författarna idag. Hon skriver både historiskt och samtida; alltid feministiskt. Kärleken mellan kinesisk-amerikanska studenten Tina och psykiskt sköra it-geniet Blake i Trade me, är rå och rörande och boken bjuder på fantastiska dialoger. Den finns bara på engelska men är lättläst och den biter sig fast i minnet.

4.  Ängeln av Tiffany Reisz

Tiffany Reisz har skrivit en erotisk klassiker med sin serie Original series. Här är kärleken inte bara hetero. Berättelsen om den vilda Griffin och sorgsna Michael är en av de vackraste kärleksberättelser jag läst. Dock är den väldigt het och inget för pryda eller känsliga läsare.

5. De skandalösa av Simona Ahrnstedt

Jag tycker att det är viktigt att kärlek i litteraturen speglar mångfald och acceptans. I min egen roman, De skandalösa, som utspelar sig i stormaktens och barockens Sverige finner de två överklasskvinnorna, Nora och Venus helt oväntat varandra.

Köp boken här

Köp boken här

Fakta

En sida till? Fortsätt läs!