Premiär! Vi firar SelmaStories bokshop med specialpriser på redaktionens favoriter
Boktips

Premiär! Vi firar SelmaStories bokshop med specialpriser på redaktionens favoriter

Nu kan du inte bara få de bästa boktipsen på SelmaStories - du kan köpa många av böckerna här också! För att fira har vi sänkt priserna på böckerna vi älskar.

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 25 januari 2023

Nu kan du inte bara få de bästa boktipsen på SelmaStories - du kan köpa många av böckerna här också! För att fira har vi sänkt priserna på böckerna vi älskar.

Bok 1

Allt för Bodil av David Ärlemalm

Inbunden
189 kr 199 kr
Köp boken

Allt för Bodil är avslutningen på David Ärlemalms råa och känslosamma Stockholmsserie Nattvak , som älskats av bland annat SelmaStories bokcirkel Kollektivet. Allt för Bodil fortsätter på samma gator som tidigare böckerna Lite död runt ögonen och Som natten. Vi får åter följa den tidigare missbrukaren och biltjuven Arto och hans 11-åriga dotter Bodil. Medan Arto väntar på att hans bardrift ska gå bra, jobbar han extra som flyttgubbe för ex-gangstern Rune. Men kan han lita på att Rune har lämnat det kriminella livet eller kommer han att dras tillbaka till avgrunden? Samtidigt ger sig Bodil ut på gatorna ensam under sommarlovets första veckor. Hon blir vittne till ett hemskt brott som får henne att gå in i en farlig riktning.

Bok 2

Sällskapsmänniskor av Candice Carty-Williams

Inbunden
189 kr 209 kr
Köp boken

Sällskapsmänniskor är en hjärtlig och rolig roman om Dimple Pennington, en 30-årig kvinna som bor hemma hos sin mamma. Hon kämpar med en dalande influencerkarriär och en pojkvän som är allt annat än bra för henne. Hon har aldrig känt sig mer ensam, men det förändras snabbt när hennes fyra halvsyskon plötsligt dyker upp i hennes liv igen. Och när deras notoriskt opålitliga far, Cyril Pennington, dyker upp blir saker än mer komplicerade. Men med hjälp av sina halvsyskon och en del humor kämpar Dimple för att hitta sin plats i livet och skapa en ny familj som hon kan lita på. En berättelse om kärlek, förlåtelse och möjligheten att börja om av författaren till Queenie.

Bok 3

Städerskan av Nita Prose

Inbunden
179 kr 199 kr
Köp boken

Städerskan är en fängslande roman som följer Molly, en exceptionellt skicklig städerska på det anrika Regency Hotel. Trots sin skicklighet har hon dock svårt att kommunicera med andra människor, har nyligen förlorat sin älskade mormor – och också blivit lurad av en pojkvän som stal alla sparpengar. Och till råga på allt hittar hon en död affärsman när hon ska städa i hans rum.  Med en udda hjältinna som man enkelt kan relatera till. är Städerskan en udda, charmig och spännande bok som fastnar i minnet.

Bok 4

Lektioner i kemi av Bonnie Garmus

Inbunden
199 kr 219 kr
Köp boken

Lektioner i kemi är en ovanlig roman om en mycket ovanlig kvinna som utspelar sig under 1960-talet i Kalifornien. Elizabeth Zott är en passionerad kemist som strävar efter att göra karriär på ett forskningsinstitut där jämställdhet inte är en hög prioritet. Men livet tar oväntade vändningar och plötsligt är hon ensamstående mamma och stjärnan i ett populärt matlagningsprogram. Elizabeth visar att hon inte bara kan laga mat, utan också förstå kemins lagar och hur man kan förändra status quo. Hon blir  en förebild för kvinnor som visar att deras plats inte bara är i köket, utan också ute i världen. En helt underbar berättelse som strider mot fördomar och bevisar att kvinnor kan uppnå vad som helst!

Bok 5

Kirke av Madeline Miller

Inbunden
99 kr 119 kr
Köp boken

I Kirke, får gudinnan som förekommer i Odysséen en egen berättelse. Kirke berättas ha varit kvinna med en mäktig och ovanlig förmåga som förförde Odysseus med trollformler och förvandlade hans manskap till svin. Madeline Miller tar Kirke ut ur sin ursprungliga kontext och ger henne en egen bok, som är något så ovanligt som en kvinnlig äventyrsberättelse. Det är en kraftfull och tidlös saga för vuxna, om en kvinnas kamp för överlevnad och frihet. En berättelse som kommer att ta dig med på en resa in i hjärtat av den ursprungliga häxan i litteraturen och vad det innebär att vara en kvinna med makt och frihet.

Bok 6

Natten av Sara Gordan

Inbunden
179 kr 199 kr
Köp boken

Natten är en gripande och ärlig roman om en mor som söker sin försvunna tonårsdotter i mörkret. Flickan är sjuk och går inte att nå, mamman irrar på gatorna eller sitter hemma och ringer alla hon kan komma på. Hon undrar om hennes oro är orsaken till dotterns försvinnande – och om den är befogad.

Bok 7

Händelser vid vatten av Kerstin Ekman

Inbunden
119 kr 129 kr
Köp boken

Händelser vid vatten är en mästerlig, nu också TV-aktuell, roman som tar plats i början av sjuttiotalet i den tynande norrländska byn Svartvattnet där ett dubbelmord sker långt ute i det väglösa landskapet. Arton år går innan någon börjar ana sanningen om vad som hänt, och då blir det lika farligt igen. Boken handlar om människorna som bor i byn och deras försök att hitta sammanhang i den skugga av glömska som ligger över byn och små samhällen. Men den är också en hyllning till landskapet och hur människan har påverkat det. Vattnet som rinner genom berättelsen är en kraftfull symbol för det som är svårgreppat och tvetydigt, likt människors minnen och handlingar.

Bok 8

Steglitsan av Donna Tartt

Inbunden
59 kr 69 kr
Köp boken

Theo Decker är en ung pojke som överlever en tragisk olycka, men den tar hans mammas liv. Han kämpar med att finna en mening i sitt nya liv och söker tröst i en liten målning som påminner honom om hans mamma. Han blir alltmer förtrollad av målningen och dras in i konstens skumma värld. Donna Tartt skildrar med målande ord livets svåra val och kärlekens och sorgens komplexitet. Romanen är en stark berättelse om överlevnad, besatthet och konstens kraft.

Bok 9

Ihågkom oss till liv av Joanna Rubin Dranger

Inbunden
199 kr 219 kr
Köp boken

Ihågkom oss till liv är en gripande och kraftfull berättelse om förintelsen och dess konsekvenser, presenterad i form av en illustrerad roman. Den förföljer författaren och konstnären Joanna Rubin Drangers eget detektivarbetet för att avslöja sanningen bakom vad som hände med släktingar som ”försvann” under andra världskriget. En berättelse som tar oss med på en resa över tre kontinenter, men också genom tid och rum. Den visar oss den brutala verkligheten av mord och utrensningar, men också livsviljan hos de som drabbades. Med en unik förmåga att skildra vår existens på ett känslosamt och gripande sätt, ger Joanna Rubin Dranger i Ihågkom oss till liv  nya insikter och får oss att känna smärtan över att bli främmandegjord och avskuren från sin historia.

Bok 10

Det slutar med oss av Colleen Hoover

Storpocket
99 kr 119 kr
Köp boken

Lily har varit tvungen att jobba hårt för det liv hon vill ha, men är på väg mot att hitta sig själv och att förlikas med sitt förflutna – tror hon. Booktok-succén Det slutar med oss handlar om hennes relationer med den ursnygge neurokirurgen Ryle som verkar vara för bra för att vara sann –  och hennes första kärlek Atlas. När Atlas plötsligt dyker upp i hennes liv igen, hotas allt Lily byggt upp med Ryle och hon måste fatta svåra beslut om vad hon verkligen vill. Det slutar med oss är en stark och  viktig roman att hitta sin plats i världen och att lära sig att gå vidare efter svåra erfarenheter och en hjärtskärande resa genom kärlek och förlust.

Bok 11

Himmel över Alaska av Kristin Hannah

Inbunden
189 kr 209 kr
Köp boken

Trettonåriga Leni och hennes familj behöver en nystart.  De flyttar till Alaska för att göra ett försök. Himmel över Alaska handlar om att växa upp under svåra förhållanden och om att hitta hem och kärleken som kan övervinna allt. Kristin Hannah är känd för att skildra komplicerade mänskliga relationer och hon visar det även i denna bok. En berättelse om överlevnad och kärlek i en av världens mest extrema miljöer.

Bok 12

Livets alla färger av Lisa Aisato

Inbunden
159 kr 169 kr
Köp boken

En fantastisk presentbok med underbara bilder som fångar livets alla stora och små ögonblick! Vad innehåller ett liv? Barndomens drömmar och lekar, tonårens sökande och känslor, vuxenlivets val och beslut, och ålderdomens reflektion och frihet. Lisa Aisato är en av Norges mest älskade bildkonstnärer. Samlingsboken Livets alla färge” består av sex kapitel med små och stora inslag från livets olika händelser. Illustrationerna är både gamla och nya och alla är exempel på Aisatos unika uttryck. En fantastiskt vacker och inspirerande bok där bilderna påminner om tidens och livets förgänglighet.

Bok 13

Pojken, mullvaden, räven och hästen av Charlie Mackesy

Inbunden
149 kr 169 kr
Köp boken

Bästsäljare och etta på New York Times och The Sunday Times topplistor –  Pojken, mullvaden, räven och hästen är en bok för precis alla och illustratören Charlie Mackesy har berört en hel värld med sina bilder. I denna debutbok bjuder han in till en sagolik skogspromenad med fyra vänner som diskuterar vad som är viktigt i livet på riktigt: Vad är mod? När är du lycklig? Och finns det något problem som inte blir lite bättre av att äta tårta? Boken handlar om modet att våga be om hjälp och värdet av att vara snäll, mot sig själv och mot andra. Och, minst lika värdefullt, om kärleken till tårta!

Bok 14

Straff av Ann-Helén Laestadius

Inbunden
209 kr 219 kr
Köp boken

Ann-Helén Laestadius Straff skildrar ett samiskt trauma som har gått i arv i generationer. Handlingen utspelar sig på 1950-talet där fyra renskötarbarn tas från sina familjer och tvingas gå i en nomadskola. Där är det förbjudet att tala samiska, jojken är syndig och barnen straffas med ris. Deras föräldrar vågar inte protestera och de fina herrarna lyssnar inte. Trettio år senare har de fem valt olika vägar för att överleva eller förtränga det som hänt. Men en dag dök husmor upp och det visar sig att ingen hade glömt. Boken är baserad på verkliga händelser och handlar om ett av Sveriges största svek mot samerna, nomadskolan, som krossat generationer och lett till språkförlust, skam och brutna familjeband.

Bok 15

Den perfekta pojkvännen av Alexis Hall

Storpocket
179 kr 189 kr
Köp boken

Luc O’Donnell är en kändisbarn vars rockstjärneföräldrar skildes när han var liten. När hans pappa gör comeback hamnar Luc återigen i rampljuset och när en paparazzi fångar honom på bild på ett dåligt tillfälle hotas både hans karriär och privatliv. För att rädda sin image, bestämmer han sig för att träffa advokaten Oliver Blackwood, som är helt skandalfri och därmed den perfekta pojkvännen, trots att de inte har något gemensamt. De kommer överens om att vara ett par på låtsas tills allt har lugnat ner sig, men det visar sig vara svårare än vad de trodde och de börjar falla för varandra. Men det är svårt att släppa taget.

Bok 16

Allegro Pastell av Leif Randt

Inbunden
189 kr 199 kr
Köp boken

Allegro Pastell är en kritikerrosad tysk generationsroman skriven av Leif Randt, som handlar om relationen mellan en ung författare och en framgångsrik webbdesigner. Deras distansförhållande fungerar bra i början och de håller tät kontakt och ses på helgerna, men under tiden som romanen utspelar sig, våren 2018, förändras deras relation och båda måste ta itu med sina känslor, egna liv och vad det innebär att vara sann mot sig själv.

Bok 17

Som vi lekte av Ninni Schulman

Inbunden
209 kr 219 kr
Köp boken

Ninni Schulman är tillbaka med en ny serie som för oss tillbaka till 1980-talets Dalarna. Handlingen kretsar kring 12-årige Mattias som försvinner spårlöst från sin by, Våmhus. Ett år senare fortfarande är borta. Hans mamma håller på att gå sönder av sorg och ovisshet. Den före detta polisen Ingrid Wolt, som flyr från sitt förflutna efter att ha släppts från fängelset, börjar bygga upp sitt liv igen. Hon startar en egen spaningsbyrå och hennes första uppdrag blir att hitta Mattias. När hon börjar gräva i fallet inser hon att den idylliska byn döljer mörka hemligheter. Som vi lekte handlar om sorg, skuld, och en lek som blir till dödligt allvar.

En sida till? Fortsätt läs!