Redaktionens favoriter - nu till specialpris i vår egen bokshop
Boktips

Redaktionens favoriter - nu till specialpris i vår egen bokshop

Nu kan du inte bara få de bästa boktipsen på SelmaStories - du kan köpa många av böckerna här också! För att fira har vi sänkt priserna på böckerna vi älskar.

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 21 februari 2023

Nu kan du inte bara få de bästa boktipsen på SelmaStories - du kan köpa många av böckerna här också! För att fira har vi sänkt priserna på böckerna vi älskar.

Bok 1

9 november av Colleen Hoover

danskt band
179 kr 189 kr
Köp boken

Fallon möter Ben samma dag hon ska flytta bort från Los Angeles. Attraktionen sprakar och de bestämmer sig för att ses en gång om året, på samma dag varje år. Båda satsar på sina karriärer i olika städer, men håller sin relation vid liv. Men Fallon börjar tvivla på om Bens kärlek är äkta när hon tror att han bara spelar en karaktär i sin kärleksroman.

Översättare: Susanne Nobel

Bok 2

Lycka till av Malin Stehn

Inbunden
195 kr 219 kr
Köp boken

Emily har noggrant planerat varje detalj i sitt bröllop, men det finns tre faktorer som hon inte kan kontrollera: vädret, mamma Annika och storebror Erik. Och även om vädret blir strålande så blir stämningen på bröllopsfesten alltmer ansträngd när åtta år gamla hemligheter plötsligt avslöjas. Sår som inte har läkt dyker upp igen och skapar spänningar bland gästerna. När klockan slår midnatt upptäcker man något chockerande i slottsparken, vilket leder till konsekvenser som ingen kunde förutse.

Bok 3

Nödvändigt ont av Maria Adolfsson

Inbunden
199 kr 229 kr
Köp boken

Bokserien om det fiktiva landet Doggerland har med tiden blivit såväl världsberömd som prisbelönt. nu är del sex här!
Inför den annalkande julen försvinner den excentriske konstnären Raymond Osse hemifrån i vredesmod. Karen Eiken Friis får i uppdrag att hålla kontakt med de anhöriga tills en formell efterlysning kan göras. Uppdraget visar sig vara påfrestande och Karen börjar sakta men säkert misstänka att Osse inte försvunnit frivilligt. Samtidigt mottar Karens syster, Helena, ett brev som väcker både förvirring och skräck.

Läs allt bok bokserien Doggerland här.

Bok 4

Den hemliga historien av Donna Tartt

Storpocket
109 kr 119 kr
Köp boken

En modern klassiker som sålt i miljontals exemplar fyller 30 i år. Richard Papen ansluter sig till skolans mest intellektuella grupp och upptäcker en värld av kultiverad spänning och dekadenta ritualer. Men när lekarna går överstyr måste någon ta ansvar.

Översättare: Nille Lindgren

Läs historien om Den hemliga historien här.

Bok 5

Amerikansk jord av Jeanine Cummins

Pocket
59 kr 69 kr
Köp boken

Den extremt uppmärksammade romanen Amerikansk jord  handlar om en mor och son som tvingas fly från Acapulco i Mexiko till USA på grund av hot från en knarkkartell. Lydias make var journalist och efter ett avslöjande reportage mördades han och 15 andra familjemedlemmar av knarkkartellen Los Jardineros. Lydia och hennes åttaåriga son Luca är de enda som överlevde massakern och de flyr mot norr för att söka trygghet. Under flykten möter de både hjälp och fara.

Boken är en starkt drabbande berättelse om hur långt vi är beredda att gå för att skydda dem vi älskar. Trots de faror och svårigheter som Lydia och Luca möter på sin väg, fortsätter de kämpa för att överleva och söka en fristad, som så många andra mexikaner.

Översättare: Molle Kanmert Sjölander

Bok 6

Fågelsång (kompakt) av Lars Svensson, Jan Pedersen

Inbunden
229 kr 259 kr
Köp boken

Våren närmar sig och naturen vaknar äntligen till liv. Då passar boken Fågelsång – en unik bok med ljudmodul för hela familjen. Boken skildrar våra vanligaste och vackraste fåglar i fantastiska färgbilder, med texter skrivna av ornitologen och författaren Jan Pedersen och ljud inspelade av Sveriges främsta ornitolog, Lars Svensson. Boken har nu också spridningskartor som visar fåglarnas häckning i Sverige. Boken är illustrerad av tecknaren Jony Eriksson och fotograferad av Jari Peltomäki och Markus Varesvuo, två av Skandinaviens främsta fågelfotografer. Upptäck en fascinerande värld av fåglar med Fågelsång – en bok som tar dig närmare naturen.

Bok 7

Älven av Rosa Liksom

Inbunden
209 kr 219 kr
Köp boken

Berättelsen om en ung flickas kamp för överlevnad under Lapplandskriget 1944 . Flickans far är utkommenderad i kriget och hennes bröder har redan fallit offer för konflikten. Hennes gravida mamma har tvingats lämna gården. Nu befinner sig flickan, tillsammans med en evakuerad piga från Karelen, en granngårdsbonde och en liten pojke, mitt i den stora evakueringen genom det krigshärjade Lappland. De försöker nå tryggheten på andra sidan vattnet, med all boskap i släptåg. Marschen är fylld av utmaningar; svält, kyla, höstens framfart och en ström av människor och djur som flyr undan kriget. Älven är en tidlös skildring av denna resa.

Rosa Liksom har i sin berättelse fångat en del av historien som ofta förbises – de svenska flyktinglägren och evakueringen av Tornedalens finska befolkning i slutet av andra världskriget. En gripande historia som berättar om mod, uthållighet och hopp under en av vår historias mest dramatiska tidsperioder.

Översättare: Janina Orlov

Bok 8

Torsdagsmordklubben av Richard Osman

Pocket
59 kr 69 kr
Köp boken

Elizabeth, Joyce, Ibrahim och Ron är alla runt åttio år och bosatta på det lyxiga äldreboendet Coopers Chase påden vackra engelska landsbygden. Varje torsdag samlas de för att lösa olösta brott på sitt eget unika sätt. Deras diskussioner följs ofta av en kopp te eller ett glas gin eller whisky. Men när det ofattbara händer och mord dyker upp på oväntade platser, testas deras mod och kreativitet. De beslutar sig snabbt för att lösa även detta kniviga fall och hitta mördaren.

Översättare: Ing-Britt Björklund

Bok 9

Tusen och 1 art av Martin Emtenäs

Inbunden
239 kr 269 kr
Köp boken

Biologisk mångfald handlar om allt liv, all natur där människan bara är en av många arter. Varje art bär på en unik historia, och har formats av evolutionen till något helt speciellt. Tyvärr har de senaste hundra åren resulterat i sådana enorma förändringar att en mängd olika arter har påverkats negativt, vissa till och med vid randen av utrotning.

Tusen och 1 art berättar personligt och engagerande om åtta djurarter som kämpar för att överleva och hotas av utrotning. Samtidigt visar författaren Martin Emtenäs hur människans påverkan på naturen runtomkring oss – inklusive skogar, ängar, hav och de en gång så vilda älvarna i norr – har urholkat den biologiska mångfalden. Vi har förlorat mycket genom att utnyttja naturens resurser och förändra vårt samhälle. Men vad har vi egentligen fått i utbyte? Är det verkligen värt att offra den biologiska mångfalden för något annat? Vad är egentligen värdet av en art?

Bok 10

Felet med Eden av E.p. Uggla

danskt band
179 kr 199 kr
Köp boken

Första delen i en dystopi om livet efter en pandemi… Sjuttonåriga Ava vaknar upp och har överlevt som en av mycket få. Influensan har dödat nästan alla utom de riktigt unga och de ska nu leva tillsammans i  Eden, det paradis som en några av de äldre överlevarna har byggt. Men vad är Eden egentligen? Hur har ett helt nytt samhälle kunnat byggas upp så snabbt? Något är allvarligt fel.

Nu finns även uppföljaren Fallet från Eden att köpa.

Bok 11

Sången om Akilles av Madeline Miller

Inbunden
199 kr 219 kr
Köp boken

Vi befinner oss i Grekland under den heroiska tiden och utforskar kärleken mellan Akilles och Patroklos som de följer sina öden enligt den grekiska mytoligin. När Helena av Sparta blir kidnappad av Troja, sänds Akilles för att fullfölja sin ödesbestämda uppgift. Patroklos följer honom och tillsammans möter de tuffa prövningar som testar deras band.

Översättare: Marianne Tufvesson

Bok 12

Små eldar överallt av Celeste Ng

Pocket
59 kr 69 kr
Köp boken

Ett mysterium omger Richardson-familjen i Shaker Heights. Vad gick fel i en en gång så lycklig familj? Var det när konstnären Mia Warren flyttade in i grannskapet med sin dotter? Eller var det när ett övergivet spädbarn hittades på brandstationen?  Små Eldar Överallt är en resa genom hemligheter, lögner och familjeband som har sålt över 1 miljon exemplar i USA och belönades med Goodreads Choice Awards pris för bästa roman.

Översättare: Anna Strandberg

Bok 13

Stanna av Flora Wiström

Pocket
59 kr 69 kr
Köp boken

Ester arbetar på ett antikvariat och tillbringar dimmiga nätter med sin bästa vän. Hon känner sig fast i tillvaron och hoppas på att livet ska ta en ny vändning. En dag möter hon Eli, en man med en mörk röst och händerna fläckade av målarfärg. De inleder en kärleksaffär under det som blir Esters mest minnesvärda och utmanande år någonsin.  Flora Wiströms debut. Stanna är en roman om att hålla andra uppe när man själv är på väg att gå sönder, om livets stora beslut och om att stå stilla när alla andra rör sig framåt.

INTERVJUER, TÄVLINGAR, SPECIALERBJUDANDEN OCH FRAMFÖR ALLT - MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer