SelmaStories Johanna Stenius: här är septembers bästa ljudböcker
Boktips

SelmaStories Johanna Stenius: här är septembers bästa ljudböcker

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 01 september 2018

Johanna Stenius var länge skeptisk till ljudböcker, men nu kan hon inte sluta. Att lyssna på en bok har väckt minnen från barndomens bokslukeri.

Det ska bli sommar igen, säger väderprognosen. 23 grader och sensommarsol. Varför det tänker jag, det finns ju så många anledningar att stanna hemma och läsa. Men man kan ju kanske ta en promenad istället? Många av de nya böckerna kommer ju som ljud samtidigt. Jag tar på mig hörlurarna, stora och ljudisolerande, och går ut. Ljudboksappen öppen. Den korta promenaden blir till timmar.

Jag har länge varit en ovan lyssnare men det börjar ta sig, ända sedan en kollega delade med sig av knepet att lyssna i samma hastighet som man läser, för att inte bli otålig. Därmed lyssnar jag alltid på böcker i 1,5 gånger hastigheten och plötsligt kan jag inte sluta. På en veckas pendling till och från jobbet hinner jag med minst en, oftast två böcker.

Läsningen blir en sport till slut. Bokutmaningen jag antagit på Goodreads, 80 böcker innan årets slut, ser faktiskt ut som ett rimligt mål att klara. Författarintervju om tre dagar? Inga problem, jag hinner läsa.

Sedan jag började lyssna på böcker har min stora läsglädje kommit tillbaka, den jag nästan inte känt sedan jag var barn och släpade hem kassar fulla från biblioteket flera gånger i veckan. Suget efter att ta tag i nästa bok, och nästa och nästa. Jag lyssnar och läser om vartannat, jag tipsar vänner och läser ännu en novell av bara farten…

Jag har ett par tegelstenar hemma, sådana som blivit dåliga samveten bara för att jag ”borde” läst dem och jag vet att de är bra. Att ta upp dem och börja på sida ett känns övermäktigt. Men att trycka på play i mobilen och börja lyssna, det är inte lika svårt. Jag bjuder därför på ett knep, upptäckt av mig: börja lyssna på böcker du har svårt att komma in i. Så kan du ta över med den fysiska boken sen!

Johannas ljudfavoriter i september

1. Pärleporten av Maria-Therése Sommar

Hejdlöst rolig och galghumoristisk roman som dessutom väcker en hel del tankar om hur vi ser på äldre personer i samhället, kontra hur äldre ser på sig själva. En dag får Asta, 83, nog och slår ihjäl den rasistiske knölen Herman på äldreboendet Solglimten där hon i  princip blivit tvångsplacerad av sin dotter. Hon skjuter listigt över skulden på en anställd, packar sin väska och rymmer ut i världen; fylld av entusiasm och livslust snarare än skam och ånger. Men som efterlyst är det knepigt att ta sig fram, särskilt om man i kvällspressen utpekas som dubbelmördare… Ska hon kunna återförenas med sin älskare?

2. Silvervägen av Stina Jackson

Herregud, vilken debut. Stina Jackson har skrivit en stämningsfull och berörande psykologisk spänningsroman. Med den lilla orten som fond, där alla känner alla, utvecklar sig ett drama om att aldrig ge upp, om att orka vara stark när det är som mörkast. Effektfullt uppläst blir det i princip omöjligt att inte öka lyssningshastigheten för att få veta hur det ska gå…

Läs en intervju med författaren här.

2. Dagarna med dig av Rosie Walsh

Sarah och Eddie träffas av en slump och vet att mötet  är på riktigt. De tillbringar sju fantastiska dagar tillsammans och drabbas av en stark och ömsesidig förälskelse. På den åttonde dagen ska Eddie resa iväg på en sedan länge bokad semester, och lovar att ringa henne på väg till flygplatsen. Men samtalet kommer aldrig. Eddie tycks ha försvunnit från jordens yta. Sarahs vänner säger till henne att gå vidare, men det är omöjligt – Sarah vet att känslorna var besvarade, hon har aldrig varit så säker på något i hela sitt liv. Hon försöker desperat att förstå vad som har hänt, och gör en upptäckt som förändrar allt.

Läs en intervju med författaren här.

3. Pappaklausulen av Jonas Hassen Khemiri

Enhälligt lysande recensioner är överens: detta kan vara Khemiris bästa bok hittills. Och inläsningen av hans yngre bror Hamadi Khemiri är magisk.

En pappa återvänder till Sverige för att hälsa på familjen som han en gång övergav. Hans dotter är gravid med fel man, hans neurotiske son har fått egna barn och vill att pappan som nu är farfar ska ta hand om sig själv. Pappaklausulen måste omförhandlas. Men går det? Inte utan krig. Det handlar om familjehemligheter och blodsband, om gatstenar och dinosaurier, om kärlek och svek. Och om utmaningen i att fortsätta vara familj, trots allt.

Läs en intervju med författaren här.

4. Till minne av en villkorslös kärlek av Jonas Gardell

Det har gått sex år sedan Jonas Gardell senast släppte en bok. Och nu kommer denna episka roman, inläst av honom själv. Till formen en släktkrönika om den bortglömde författaren Jonas Gardell och hans familj. En familj som nog är bra på många sätt, men den tror inte på svaghet. Och kring sina hemligheter och icke önskvärda sanningar bygger man legender.  Men främst är Till minne av en villkorslös kärlek ett oemotståndligt kvinnoporträtt av Jonas Gardells mor, Ingegärd Rasmussen.

5. Vargattacken av Lars Berge

En av de bästa reportageböcker jag läst, uppläst av Lars Berge själv vilket gör närheten till ämnet och reportaget ännu starkare.

Den 17 juni 2012 klockan 11.18 på förmiddagen hittas en ung kvinna död inne i ett av varghägnen på Kolmårdens djurpark. Den 30-åriga vargguiden hade tidigare samma morgon gått in ensam när vargarna plötsligt attackerade henne. I Vargattacken undersöker Lars Berge hur det kunde ske, och varför. Det där en djupt mänsklig reflektion över människan och naturen som lämnar läsaren frustrerad, förvirrad och med en lite ny syn på världen. Helt fantastiskt.

Läs en intervju med författaren här.

En sida till? Fortsätt läs!