SelmaStories Moa Linette Lindahl tipsar: de här böckerna borde du läsa i sommar
Böckerna

SelmaStories Moa Linette Lindahl tipsar: de här böckerna borde du läsa i sommar

Av: Moa Linette Lindahl
Publicerad: 24 juli 2018

Ibland står det bara still i huvudet och läsinspirationen ligger på noll. Vad ska jag egentligen läsa på semestern? Vilka böcker får jag inte missa? SelmaStories Moa Linette Lindahl delar med sig av vad hon har läst på sistone. 

En av de absolut största fördelarna med att jobba i förlagsbranschen är givetvis den mängd böcker man ”tvingas” plöja. Man läser, läser och läser. Och så läser man lite till.

Jag tänkte därför tipsa er om några böcker jag har läst (och gillat såklart!) under den senaste tiden och vilka böcker jag har tänkt ta mig an härnäst. Jag har en förkärlek för spänningsromaner, så jag varnar er för att det blir en del av den sorten i den här listan.

Böcker jag har läst under den senaste tiden:

Silvervägen av Stina Jackson

Den här läste jag i och för sig för ett längre tag sedan än ”under den senaste tiden”, men jag måste ändå ta med den på den här listan. Jag vill rekommendera alla att läsa den. Silvervägen är en psykologisk spänningsroman som handlar om Lelle, vars dotter försvann för tre år sedan. Han tillbringar ljusa sommarnätter med att köra bil längs väg 95 som sträcker sig från norska gränsen i Arjeplogsfjällen till Bottenviken – vägen där flickor spårlöst försvinner.

Parallellt får vi lära känna Meja som tillsammans med sin mamma har flyttat till den lilla orten Glimmersträsk. Meja är 17 år, precis som Lelles dotter var när hon försvann. Mejas och Lelles öden knyts samman och när ytterligare en ung flicka försvinner blir deras liv för evigt sammantvinnade.

Romanen är oerhört välskriven och debutanten Stina Jacksons språk är en ren njutning att läsa. Vackra, ibland nästan poetiska, beskrivningar av de norrländska miljöerna och människorna.

Boken finns här.

Psst! Du kan läsa mer om boken i en intervju med författaren här.

I fel sällskap av Viveca Sten

I fel sällskap av Viveca Sten

Den här lyssnade jag på som ljudbok, inläst av härliga Katarina Ewerlöf, och jag gav den 4 stjärnor efter att ha lyssnat klart på den. Den är oerhört spännande, välskriven och otäck.

I fel sällskap är lite annorlunda än de klassiska Sandhamnsdeckarna – den inleds nämligen inte med ett mordfall som ska lösas, utan handlar om den unga kvinnan Mina och hennes desperata flykt från sin man som har misshandlat henne svårt. Mannen i sin tur, Andreis, bär på mörka minnen från krigets Bosnien som han lämnade som barn. Han är beredd att göra allt för att krossa sina fiender och få tillbaka sin hustru, och skyr inga medel för att få sin vilja igenom. Det blir åklagare Nora Lindes uppdrag att rädda den unga kvinnan från undergång.

Man slits med, kämpar med unga Mina och bara måste få reda på hur det går för henne.

Boken finns här och ljudboken finns här.

Psst! Du kan läsa mer om boken i en intervju med författaren här.

Mikael Persbrandt – så som jag minns det av Carl-Johan Vallgren 

Mikael Persbrandt – så som jag minns det av Carl-Johan

Jag fick höra på ett möte här i huset att vi bara måste läsa eller kanske framför allt lyssna på Mikael Persbrandts självbiografi Mikael Persbrandt: Så som jag minns det. Det är nämligen Persbrandt själv som har läst in boken. Och herregud … Vilken resa han har gjort. Vilket liv han har levt. Som han har plågats och lidit. Men som han ändå har plockat upp sig själv och tagit sig vidare.

I en helt brutalt ärlig och ocensurerad självbiografi berättar Persbrandt för första gången om sitt liv. Om sin uppväxt med en ensamstående mamma, kampen att slå igenom som skådespelare, alla skandaler och missbruket. Om att vara på botten och att ta sig upp.

Och jag ska vara ärlig … Jag blev, till och från, extremt nedstämd och deppig när jag lyssnade på den och vid ett skede tvingades jag till och med pausa lyssnandet i några dagar. Det är ibland tungt och alldeles beckmörkt. Men det blir bättre. Det blir alltid bättre.

Jag kan bara instämma i vad min kollega sa: man bara måste läsa eller lyssna på den här. Den är verkligen helt fantastisk.

Boken finns här och ljudboken finns här.

Bara ett barn av Malin Persson Giolito 

Bara ett barn av Malin Persson Giolito

Jag vet att jag är oerhört sen på bollen, men jag hade faktiskt inte läst någonting av Giolito innan jag läste den här. Det är okej, ni får chockeras. Helt klart en läsvärd och spännande bok att plöja på stranden eller i hängmattan!

Bara ett barn handlar om 7-årige Alex Andersson som ideligen hamnar i slagsmål, har svårt att koncentrera sig i skolan och knappt pratar. En dag upptäcker hans lärare något som får henne att slå larm. Hon tror att hon har förstått varför Alex har problem. Misstankarna tas på största allvar och han tvångsomhändertas av socialen och polisen inleder en brottsutredning för att ta reda på vem det är som har behandlat Alex så illa.

Sophia Weber, delägare på en liten advokatbyrå i Gamla stan, utses till Alex advokat. Hon får aldrig företräda några massmördare, bankdirektörer eller våldtäktsmän och har väntat många år på den kallblodiga brottsling som hon tycker att hon förtjänar. Hennes senaste klient Alex Andersson, sju år gammal, väger inte ens trettio kilo. Han kan vare sig åtalas eller straffas, kan inte klockan och har ingen aning om vad en advokat egentligen håller på med. Ändå är det han som ska göra Sophia Weber känd.

Boken finns här.

Böcker som släpps i sommar att se fram emot:

De vänsterhäntas förening av Håkan Nesser 

De vänsterhäntas förening av Håkan Nesser

Den här härligheten på 544 sidor läste jag inför en intervju med Håkan Nesser. Sjukt nog hade jag aldrig tidigare läst någonting av honom, trots att hans böcker alltid har funnits i mitt barndomshem. Hur kan jag inte ha läst honom tidigare? Nu vill jag läsa alla hans böcker!

I De vänsterhäntas förening får vi möta två efterlängtade karaktärer som inte har synts till på åratal: Van Veeteren och Gunnar Barbarotti. I samma roman!

Historien börjar med ett gäng stackars vänterhänta pojkar som bildar en förening på 50-talet. Den hoppar sedan fram till 2012 där vi får möta kommissarie Van Veeteren i Maardam. Han är pensionerad sedan många år, men blir indragen i en utredning när det visar sig att ett gammalt mordfall måste öppnas upp igen. Mannen de trodde var mördaren och som försvann efter mordkvällen, hittas xx antal år senare nedgrävd – även han mördad samma kväll som de andra offren. Senare får vi möta Barbarotti som i Kymlinge jobbar med ett annat mordfall, men som snart kopplas samman till morden i Maardam.

Boken finns att köpa här efter den 27 juli.

Intervjun med Håkan Nesser kommer inom kort. Håll utkik, vetja! 

Pappaklausulen av Jonas Hassen Khemiri 

Pappaklausulen av Jonas Hassen Khemiri

Just nu läser SelmaStories egen bokcirkel Kollektivet boken Pappaklausulen av Jonas Hassen Khemiri som utkommer i slutet av augusti. En helt underbar roman om familjerelationer, vardagslivet och kärlek. En häftig grej är att inga av karaktärerna är namngivna, utan beskrivs istället som till exempel ”en pappa som är en farfar” och ”en son som är en pappa”. Det kunde vara lite förvirrande till en början, men blir sedan till en härlig rytm och jag tokälskar det.

Den handlar om en pappa som återvänder till Sverige för att hälsa på familjen som han en gång övergav. Hans dotter är gravid med fel man, hans neurotiske son har fått egna barn och vill att pappan som nu är farfar ska ta hand om sig själv. Pappaklausulen måste omförhandlas. Men går det? Inte utan krig.

Boken finns att köpa här i slutet av augusti.

Böcker jag ska läsa härnäst: 

En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson

En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson

Den här har jag haft stående hemma ett bra tag nu och har längtat efter att få sätta tänderna i den. Den har sålts till 29 (!) länder och har hyllats världen över. Den blir definitivt den första att packas ner inför min Cypernresa som går av stapeln om ett par veckor.

Handlingen i En helt vanlig familj kretsar kring just en ”helt vanlig familj”: prästen Adam, juristen Ulrika och deras 19-åriga dotter Stella. De bor i ett skyddat villaområde i Lund och på ytan är allt perfekt. Men så anklagas Stella för mord, hamnar i häktet, och allt rasar. I tre olika delar får vi följa deras olika berättelser kring händelseförloppet, och bit för bit avslöjas sanningen om vad som egentligen hände.

Boken finns här.

Du kan läsa mer om boken i en intervju med författaren här.

Offrens offer av Bo Svernström 

Offrens offer av Bo Svernström

Offrens offer började jag läsa för några månader sedan (och fastnade direkt), men av någon anledning glömde jag bort den och har läst annat emellan. Författaren, Bo Svernström, har arbetat som reporter på Aftonbladet och har under sina år ”samlat” på brott. I hans dator har han sparat nära 1200 av de mest spektakulära brotten.

Det första offret upptäcks i en lada utanför Rimbo – han är naken, torterad och uppspikad på en vägg. Poliskommissarie Carl Edson sätts på fallet samtidigt som kvällstidningsreportern Alexandra Bengtsson blir den första att skriva om det i media. Snart sker fler mordfall och offren tycks till en början vara slumpmässiga, men visar sig senare ha något gemensamt: de är alla själva förövare och får nu sina straff.

Ni hör ju, den låter extremt spännande! Den får definitivt följa med till Cypern, den med.

Boken finns här.

Psst! Du kan läsa mer om boken i en intervju med författaren här.

En sida till? Fortsätt läs!