Förläggaren minns Ulf Nilsson: ”Han ville ge tröst in i det sista”
Artiklar

Förläggaren minns Ulf Nilsson: ”Han ville ge tröst in i det sista”

Ulf Nilssons böcker har berört både barn och vuxna på djupet. Berättelser som ”Adjö, herr Muffin”, ”Alla döda små djur” och ”Älskade lilla gris” har blivit bilderboksklassiker och läses i generation efter generation. Hösten 2021 gick han bort. Vi har pratat med hans redaktör och förläggare Daniela Villa som minns en varm och omtänksam vän och en fantastisk författare.

Av: Elsa Sjögren
Fotograf: Stefan Tell
Publicerad: 16 september 2022

Ulf Nilssons böcker har berört både barn och vuxna på djupet. Berättelser som ”Adjö, herr Muffin”, ”Alla döda små djur” och ”Älskade lilla gris” har blivit bilderboksklassiker och läses i generation efter generation. Hösten 2021 gick han bort. Vi har pratat med hans redaktör och förläggare Daniela Villa som minns en varm och omtänksam vän och en fantastisk författare.

”Har inga drömmar kvar.
Dagdrömmer inte längre, som jag alltid har gjort.
Saknar det.
Men: ingen rädsla för andra sjukdomar. De kommer
aldrig att hinna blomma ut. ALS, parkinson,
alzheimer … Allt jag kunnat vara rädd för.
Jag vet hur jag kommer att dö.”

Ur En liten bok om konsten att dö av Ulf Nilsson.

En sommardag 2021 fick författaren Ulf Nilsson och hans fru, författaren och poeten Lotta Olsson, ett mardrömslikt besked. Han hade obotlig cancer med bara några månader kvar att leva. Några månader blev i slutändan tio veckor. Under tiden skrev han anteckningar från sjukbädden. Lotta lovade att sammanställa dem till det som blev Ulfs sista bok: En liten bok om konsten att dö.

Under sin långa karriär som barnboksförfattare skrev Ulf Nilsson över 140 böcker. Daniela Villa, redaktör och förläggare på Bonnier Carlsen, arbetade med honom i 20 år. Hon blev hans redaktör i slutet av 90-talet.
– Det var fantastiskt att få jobba med honom. Han var alltid så vänlig, kul och generös. Omtänksam och ödmjuk med många idéer. Man kände sig alltid upplyft efter att ha träffat honom, säger hon.

Ulf Nilssons böcker läses över hela världen. De har översatts till finska, norska, danska, tyska, engelska, franska, nederländska, afrikaans, spanska, kinesiska, japanska och koreanska – för att nämna några. Böckerna handlar ofta om författarens egna rädslor, som att stå på scen och när en närstående inte längre känner igen en. Många av berättelserna ställer existentiella frågor om livet och döden.
– Att berätta för barn såg han som det absolut viktigaste man kunde göra. Han kunde konsten att berätta om svåra saker för barn på ett både poetiskt och vardagsfilosofiskt sätt.

Daniela Villa, redaktör och förläggare på Bonnier Carlsen.

Daniela Villa, redaktör och förläggare på Bonnier Carlsen.

Tidlösa berättelser

Daniela Villa tycker att Ulf Nilssons ton och tidlösa berättande gjorde honom unik i barnbokslitteraturen.
– Han hade en speciell varm ton och lågmäld humor som genomsyrade allt han skrev. Han berättade på ett sätt som går rakt in i hjärtat. Det är tidlösa böcker med ett mjukt språk och ett barnperspektiv. Jag tänker till exempel på Älskade lilla gris, som kom ut 1982 och som är lika aktuell idag. Och Adjö, herr Muffin som är 20 år gammal och som vi nu ger ut på nytt som jubileumsutgåva.

“In i det sista vill han förmedla att döden inte är något att vara rädd för.”

Adjö, herr Muffin är en av Ulf Nilssons mest kända böcker. I boken blickar ett gammalt och grått marsvin tillbaka på sitt liv och listar allt bra han har varit med om. Men så en dag får herr Muffin ont i magen och dör. Sedan den kom ut 2002 har den vackra berättelsen rört både barn och vuxna till tårar. I en intervju med Dagens Nyheter berättar Lotta Olsson om hur små marsvin fick följa med Ulf Nilsson i kistan, likt herr Muffin som begravs tillsammans med de saker han tyckte bäst om.

”Ja, Fredrik och jag skickade med en av hans favoritfåglar: en liten rödhake i trä. Och hans dotter Mimmi som är väldigt pysslig hade tagit en tom snusdosa – han var snusare – och gjort fem små marsvin i cernitlera som hon lagt i dosan. Det var de fem barnen. Den fick följa med ner i graven, fast de var så fina att jag nästan tyckte att vi skulle behålla dem”, säger hon till tidningen.

En förebild som människa och författare

Daniela Villa läste det som skulle bli En liten bok om konsten att dö första gången efter Ulf Nilssons begravning. Hon kände igen hans sätt att berätta från barnböckerna.
– Det är vardagliga betraktelser och tankar som han har under sjukdomstiden. Det är till synes enkelt uttryckt och innehåller en stor närvaro och värme. In i det sista vill han förmedla att döden inte är något att vara rädd för och ge tröst.

“Han hade modet att vara i döendet. ”

Hur kommer du att minnas honom?
– För mig är han en förebild, både som människa och författare. Jag saknar honom, alla samtal och spännande idéer. Men hans berättelser finns kvar och man hör hans röst när man läser dem, säger hon och fortsätter:

– Vi träffades när han var sjuk och pratade om vad som skulle hända med hans berättelser i framtiden. Det är stort att kunna prata om det på det sättet han gjorde. Han var i döendet på ett så värdigt, generöst och varmt sätt. Så tycker jag även En liten bok om konsten att dö är. När man får ett sådant besked är det kanske lätt att förtränga eller försöka se det hurtigt positivt. En del kanske genomgår en massa behandlingar så att de inte hinner vara i att ta farväl. Men han hade modet att vara i döendet. Han utforskade det, och skrev om det.

Fortsätt skrolla för ett urval av Ulf Nilssons mest älskade böcker

Bok 1

En liten bok om konsten att dö av Ulf Nilsson

Inbunden
189 kr
Köp boken

En sommardag 2021 kallades Ulf Nilsson tillsammans med sin fru till ett avskilt rum på Huddinge sjukhus. Deras värsta farhågor bekräftades: han hade obotlig cancer. Läkarna sa att han troligen inte hade mer än några månader kvar att leva. Tio veckor skulle det bli. Under sjukdomstiden förde han anteckningar, det blev den här boken.

Bok 2

Älskade lilla gris av Ulf Nilsson

Inbunden
119 kr
Köp boken

Älskade lilla gris är en bilderboksklassiker som gavs ut första gången 1982. Eva Eriksson har illustrerat berättelsen om griskultingen Pellen som blir räddad av två barn. Barnen älskar Pellen, syr en pyjamas åt honom och bäddar åt honom i en docksäng. Han blir som deras lillebror. Men Pellen växer och växer, till slut är han jättestor och får inte plats.

Bok 3

Ensam mullvad på en scen av Ulf Nilsson

Inbunden
119 kr
Köp boken

Ulf Nilsson har skrivit och Eva Eriksson illustrerad den här av många älskade bilderboken om en mullvad med scenskräck. Världen är trots allt som hemskast när man är rädd för att göra bort sig inför en massa människor. Men ibland måste man våga ändå.

Bok 4

Kommissarie Gordon och Paddy. Största minsta polisen av Ulf Nilsson

Inbunden
119 kr
Köp boken

Ulf Nilsson har skrivit och Gitte Spee har illustrerat barnboksserien Kommissarie Gordon om en padda och en mus som tillsammans löser mysterium och kluriga fall. I Största minsta polisen får Gordon och Paddy besök av en förskoleklass och berättar för de nyfikna besökarna om polisarbetet.

Bok 5

En dag med mössens brandkår av Ulf Nilsson

Inbunden
119 kr
Köp boken

Mössens brandkår rycker alltid ut för att trösta och hjälpa, inget djur är för litet ett oansenligt för att räddas. Men en dag bestämmer de mäktiga musmännen i dalen att det inte längre behövs en brandkår. Istället ska var och en ta hand om sig själv. Men vem ska släcka elden när det en kväll börjar brinna?

Bok 6

Adjö, herr Muffin av Ulf Nilsson

Inbunden
119 kr
Köp boken

En Augustprisbelönad och älskad bok, illustrerad av Anna-Clara Tidholm, som får även de mest stoiska vuxna att storböla. Herr Muffin tänker tillbaka på sitt liv. En gång i tiden var han ung och stark och kunde nära på gurkor, nu är han gammal, trött och grå. Han minns och gör en liten lista: 1 mycket klok och vänlig fru. 1 blått litet hus med egen brevlåda. 6 små lurviga barn. 3 gånger om dagen kelad med. 728 hela gurkor under livet. Och post då och då i brevlådan. Jag har haft det bra, tänker herr Muffin. Men en dag får han plötsligt ont i magen.

Bok 7

Lilla syster Kanin blir jagad av en räv av Ulf Nilsson

Inbunden
119 kr
Köp boken

Ulf Nilssons och Eva Erikssons böcker om lilla syster Kanin har lästs och älskats av flera generationer barn. I den här boken skumpar lilla syster Kanin iväg på promenad när en morronräv plötsligt dyker upp. Lilla syster blir rädd. Men när räven slickar sig om munnen och öppnar sitt stora gap blir hon riktigt arg. Vad gör han?

Bok 8

Alla döda små djur av Ulf Nilsson

Inbunden
119 kr
Köp boken

Ytterligare en favorit av duon Ulf Nilsson och Eva Eriksson. En sommardag har barnen tråkigt och startar firman Begravningar AB. De ska hjälpa alla stackars döda djur och ge dem fina begravningar. En gräver, en skriver dikter och en gråter. Hela världen är ju full av döda djur, i varje buske ligger en fågel, en fjäril, en mus. Någon måste vara snäll och ta hand om dem och begrava alla de små.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!