Vårens kritikerfavoriter – 7 heta boktips
Böckerna

Vårens kritikerfavoriter – 7 heta boktips

En hyllad roman om en artificiell vän, en hypad uppväxtskildring från 80-talets Glasgow och en stark novellsamling där det händer konstiga saker i vardagen. SelmaStories har listat sju av vårens böcker som lovordats av kritikerna.

Av: SelmaStories
Publicerad: 22 april 2021

En hyllad roman om en artificiell vän, en hypad uppväxtskildring från 80-talets Glasgow och en stark novellsamling där det händer konstiga saker i vardagen. SelmaStories har listat sju av vårens böcker som lovordats av kritikerna.

Bok 1

"Klara och solen" av Kazuo Ishiguro

Kazuo Ishiguro är aktuell med sin första roman sedan han fick Nobelpriset 2017. Förväntningarna var höga och nu har också Klara och solen lovordats av kritikerna. Det är en berättelse om vår snabbt föränderliga värld som ställer frågan: Vad betyder det att älska? Klara är en artificiell vän med en enastående iakttagelseförmåga som från sin plats i butiken observerar köparnas beteenden. Hon hyser gott hopp om att en kund snart ska välja just henne. Men när möjligheten till ett helt nytt liv väl dyker upp varnas Klara för att inte lita för mycket på löften från människor.

Klara och solen är en ganska underbar roman om hur vi människor beter oss mot varandra och våra apparater” – Nina Asarnoj, Sveriges Radio

Läs mer: 12 nya lästips till vårens digitala bokcirkel

Bok 2

"Bormann i Bromma" av Hans Gunnarsson

En smygnazist, en grannfejd med dödlig utgång, en terrorist på tupperwareparty och en stammande sportkommentator på glid. I det till synes vardagliga händer det märkliga saker, och att förstå en människas handlande är allt annat än enkelt. Kritikerna gillar Hans Gunnarssons nya novellsamling som beskrivits som en blandning av pilsnerfilm och Beckett.

”Det hade varit trist att inte få läsa de här novellerna” – Per Svensson, Dagens Nyheter

Läs mer: Underbart är kort! 8 starka novellsamlingar

Elin Cullheds roman om den mytomspunna författarinnan Sylvia Plaths sista år i livet har fått fina läsningar och legat på DN:s boklista i flera veckor. I boken som kretsar kring moderskap och skrivande ryms Sylvias kärlek till barnen, hennes längtan efter att få skriva och frustration över maken Ted Hughes ovilja att dela ansvaret. Hennes författarskap får alltid stå tillbaka för hans, men hennes inre monolog visar en konstnär av ovanlig kaliber.

Eufori är helt enkelt en suverän roman som visar att litteraturen kan besegra döden” – Carl Michael Edenborg

Läs mer: Elin Cullhed har skrivit en roman om Sylvia Plaths sista år i livet

Bok 4

"Europa" av Maxim Grigoriev

Maxim Grigorievs mörka och vemodiga bok har lovordats av kritikerna. Det handlar om Nikita som fjorton år gammal rymde från Moskva till Paris. Nu är han medelålders, överviktig och utmattad. På en balkong i en främmande våning i Nice står han och tittar ut över vinterhavet. Nina var hans enda vän. Europa beskrivs som en ny typ av exilroman: en vidräkning med nostalgi och hemlängtan. Den är även en hatfylld lovsång till den ryska emigrationens sekellånga historia, med den misantropiska grafomanen, uteserveringsfilosofen och misslyckade terroristen Nina i dess platslösa mitt.

”Det är en mästerlig skildring av sårbarheten hos en människa som aldrig riktigt har fått bli till” – Therese Eriksson, SvD

Bok 5

"Morgonstjärnan" av Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgårds första roman på tio är är en vårens stora kritikerfavoriter! I Morgonstjärnan är det sent i augusti, sommarledighetens sista skälvande dagar. Litteraturprofessor Arne och konstnären Tove befinner sig på Sørlandet tillsammans med sina barn. Vännen Egil bor i ett hus alldeles i närheten, prästen Kathrine är på väg hem från ett seminarium, fritidsledaren Emil repar med sitt band, journalisten Jostein är ute på stan och hans flickvän Turid jobbar natt på sjukhuset. Över var och en av dem dyker det plötsligt upp en jättelik stjärna på himlavalvet. Inte ens astronomerna har ord för att förklara vad det är som sker. Är det ett stjärnfall? Men varför har då ingen sett stjärnan tidigare? Har den precis uppstått ur intet?

Morgonstjärnan är en generös bok, fin att vara i, bli underhållen och skrämd av” – Malin Ullgren, Dagens Nyheter

Bok 6

"Shuggie Bain" av Douglas Stuart

”Mästerlig” och ”enastående”. Shuggie Bain har fått kritikerna att ta till superlativen. Den utspelar sig i industristaden Glasgow på 80-talet. Margret Thatcher sitter vid makten och man måste kämpa för att överleva. Glamorösa Agnes Bain har alltid haft större drömmar än så, men när hennes man lämnar familjen faller allt samman och det kommer an på barnen att fånga henne. Shuggie Bain, den yngsta i syskonskaran, är den som håller ut längst. Men han drömmer sig också bort.

”En roman som jag tror att många kommer att läsa och förvara på en särskild plats i hjärtat.” – Maria Schottenius, Dagens Nyheter

Läs mer: ”Shuggie Bain” – succédebuten som redan fått klassikerstatus

Bok 7

"Stöld" av Ann-Helén Laestadius

Ann-Helén Laestadius roman om en renskötarfamilj har fått fina recensioner under våren. Den handlar om renskötardottern Elsa som vid nio års ålder blir vittne till hur en man dödar en av hennes renar. Hon hotas till tystnad och blir smärtsamt medveten om att hennes ursprung väcker ett glödande hat. Hotet mot Elsa förändrar henne för alltid och genom åren bär hon med sig ett lent renöra som en ständig påminnelse. Familjen och släkten kämpar för rättvisa men i det tysta växer en desperation.

Jag skulle kunna skriva spaltkilometrar om alla tankar och känslor den här berättelsen väcker i mig men det får räcka med två ord: Läs den!” – Kersti Westin, Alingsås Tidning

Läs mer: Ann-Helén Laestadius nya roman är en jojk till renskötarlivet

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Jag accepterar villkoren.

En sida till? Fortsätt läs!