Varsågod! Vår guide till höstens bokhändelser
Listor

Varsågod! Vår guide till höstens bokhändelser

Av: Tove Kullenberg
Publicerad: 11 oktober 2017

Vill du ha koll på vad som händer i litteraturens värld i höst? Vi har gjort jobbet åt dig. Här guidar vi  till några av de viktigaste bokhändelserna och författarevenemangen hösten 2017. 

Oavsett om du vill lyssna till din favoritförfattare, bli inspirerad eller kanske bara känner för att göra ”något kulturellt” – det finns något för alla. Om du är beredd att resa runt lite i landet, vill säga.  Här följer ett urval av allt spännande som händer för alla bokintresserade i höst.

(Och saknar du något på listan, mejla redaktion@selmastories.se. Vi fyller gärna på med mer!)

Kiruna bokfestival 17-19 oktober

Inleds med en bokmässa den 14 oktober, då ett trettiotal författare med lokal anknytning medverkar. Därefter följer festivalen som pågår mellan 17-19 oktober. I år medverkar Åsa Larsson, Theodor Kallifatides, Mari Jungstedt, Göran Greider, Mikael Niemi, Katarina Wennstam och Moa Herngren.

Internationell Författarscen på Kulturhuset i Stockholm

Sveriges äldsta scen för internationella författare. Sedan starten 1998 har över 550 gäster besökt Internationell Författarscen. I höst möter vi bland andra Timothy Snyder, Riad Sattouf i samtal med författaren Andreas Norman, Ariel Levy i samtal med Linn Ullmann, och Masha Gessen. Kan du inte ta dig till Stockholm? Missa inte podcasten Författarscenen, som baseras på samtal inspelade på Internationell Författarscen och På djupet.

Fogelström-året

2017 är det 100 år sedan Per-Anders Fogelström föddes. Passa på att ta del av det ambitiösa programmet under de sista skälvande månaderna av året. Från teater till stadsvandringar, föreläsningar, skolprojekt, en helt ny bok av Fogelström och nya sätt att uppleva Stockholm i nutid.

Mariefreds litteraturfest 21 oktober

I år besöker bland annat Johan Jönsson, Sarah Sheppard, Kristina Sandberg, Maj-Gull Axelsson och Torbjörn Flygt litteraturfesten i Mariefred. Programmet riktar sig till både barn, unga och vuxna.

Bokens dag (och afton ibland)

Runt om i Sverige arrangeras Bokens dag under året. Ett perfekt tillfälle att få lyssna till författare, bli inspirerad och träffa andra bokintresserade – och kanske dricka ett glas vin och äta en bit mat. Här följer ett urval:

Bokens dag i Visby 18 oktober

Lyssna till bland andra Tareq Taylor, Elin Olofsson, Anna Jörgensdotter och Kristofer Ahlström.

Bokens dag i Östersund 18 oktober

Här kan du träffa bland andra Malin Nord, Anders de la Motte, Lars Lerin och Jens Lapidus.

Bokens dag i Falun 25 oktober

Caroline Eriksson, Anna Schulze och Tareq Taylor finns på plats i Falun.

Bokens afton i Ludvika 11 november

Här möter du bland andra Thomas Erikson, Jenny Rogneby, Åsa Hellberg och Loa Falkman.

Årets nomineringar till Augustpriset den 23 oktober

Var med när årets nomineringar till Augustpriset tillkännages! Under en kväll på Scenkonstmuseet i Stockholm den 23 oktober står årets 18 bästa svenska böcker i fokus. Efter tillkännagivandet samtalar programledaren Daniel Sjölin med de nominerade författarna på scen. Dessutom bjuds på mingel och boksignering.

Stockholm Literature 27-29 oktober

Stockholm Literature firar fyra år och arrangeras, precis som under tidigare år, på Moderna Museet på Skeppsholmen i Stockholm. Bland författarna märks Julian Barnes, Johannes Anyuru, Hakan Günday, Kjell Westö, Petinah Gappah och Jason Diakité.

 

Läslovet vecka 44

Läslovet instiftades 2016 och är inte bara ett nytt namn på en ledig höstlovsvecka – det är nämligen då det arrangeras massor av aktiviteter och evenemang över hela landet för att ”stimulera barns och ungas lust till läsandet, berättandet och skrivandet i alla dess former och på alla upptänkliga platser”, enligt programförklaringen på www.läslov.se. Där finns också alla aktiviteter under Läslovs-flagg samlade.

Ett urval av aktiviteter under Läslovet 2017:

Författarfestival för barn och unga i Malmö. Besökande författare: Petter Lidbeck, Jo Salmson, Niklas Krog, Maja Säfström och Emma Karinsdotter, bland andra.

Bokstavsfabrik på Junibacken i Stockholm. Kom och besök Junibackens Paviljong som under veckan förvandlats till kreativ verkstad där du får bekanta dig med alfabetet – från A till Ö. Det dukas upp med glitter, paljetter, knappar och snören. Pynta och pimpa din bästa bokstav!

Workshop med skaparna av PAXÅsa Larsson, Henrik Jonsson, Ingela Korsell – på Frölunda bibliotek den 30 oktober.

Kom och jobba på Lasse-Majas detektivbyrå! På Piteå bibliotek, från 30 oktober- 2 november. Hortlax bibliotek är fullt av olösta fall. Kom och läs och lös mysterier.

Nordiska rådets litteraturpris och Nordiska rådets barn-och ungdomspris

Bänka dig i tv-soffan när Nordens finaste litteraturpris delas ut! I år är två svenska poeter nominerade i vuxen-klassen: Ann Jäderlund för diktsamlingen Djupa, kärlek, ingen. Dikter 1992–2015, och Birgitta Lillpers för diktsamlingen Anteckningar om hö. I barnklassen har vi  Djur som ingen sett utom vi av Ulf Stark och Linda Bondestam, och Ormbunkslandet av Elin Bengtsson.

Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall 8-10 november

Ett ambitiöst program och ett mecka för alla deckarfantaster. Medverkande författare i urval: Arne Dahl, Jenny Rogneby, Caroline Eriksson, Belinda Bauer och Per Schlingmann.

Eyvind 2017 Norrbottens Författar- & Berättardagar i Boden den 24–26 november

Victor Frisk, Camilla och Viveca Sten, Elin Olofsson och Thomas Eriksson  är några av de författare som står på scen under Norrbottens Författar – & Berättardagar i Boden.

Av Tove Kullenberg

En sida till? Fortsätt läs!