Vilken August-roman väljer du?
Boktips

Vilken August-roman väljer du?

Av: Karin Eklund
Publicerad: 24 oktober 2016

Grattis alla sex författare vid Albert Bonniers Förlag som nominerats till August-priset 2016! Två av dem konkurrerar i den prestigefulla romanklassen. Vilken av dem bör just du läsa först? Här får du lite vägledning.

Du som vill göra en resa mot ökad självkännedom:

andrzej-tichy
Eländet
av Andrzej Tichy
En cellist väntar på sina musikerkollegor vid Slussen i Malmö. Hans liv präglas för tillfället av stillhet, men ett plötsligt möte med en ung hemlös man får något att brista. Röster, minnen och bortglömda språk tränger fram i hans medvetande, tar över och förändrar slutligen allt. Eländet är en roman i ständig rörelse, ett ostoppbart flöde där nuet är delat i två lika omöjliga som ofrånkomliga samtidigheter. Andrzej Tichý skriver skoningslöst och vackert om fattigdom och våld, missbruk och broderskap. Nils Schwartz skriver i Expressen: ”Författare som Tichý behövs för att hålla litteraturen vid liv. Med sitt frenetiskt borrande allvar, sin vägran att negligera lidandet, lyckas Tichý slå fram en tändande gnista i språkets fnöske.”

Du som lätt trasslar till det i kärleken och vill ha tröst:

lina-wolff
De polygotta älskarna
av Lina Wolff
Max Lamas drömmer om en älskarinna som talar alla hans språk. Sökandet tar honom från Stockholm till Italien, där han lär känna en markisinna som står på ruinens brant. Ellinor kommer från en by i Skåne. En dag sätter hon in en kontaktannons: Jag är trettiosex år gammal och söker en öm, men inte alltför öm, man. Och Lucrezia bevittnar hur hennes mormor går under i sitt avfolkade palats. I denna vindlande romanväv står mannens blick på kvinnan i centrum – men också förförelsen och förödmjukelsen, älskarnas hjärtskärande tillstånd, och drömmen om förståelse. ”En ovanligt bärkraftig roman, skriven såsom i en spegel”, skriver Jonas Thente i Dagens Nyheter.

Hurra, fler nominerade från Bonnierförlagen!

Fackböcker:
Skotten i Köpenhamn av Niklas Orrenius
Gutenberggalaxens nova av Nina Burton

Skönlitteratur:
En dramatikers dagbok 20132015 av Lars Norén
djupa kärlek ingen av Ann Jäderlund

skotten-kopenhamn-en-dramatikers-dagbok

 

En sida till? Fortsätt läs!