Allt du behöver veta om bokserien

Fabian Risk

Till böckerna!

Böckerna om polismannen Fabian Risk är en populär spänningsserie skriven av Stefan Ahnhem. I sex delar får vi följa huvudpersonen och hans kollegor som brottas med mordutredningar runt Öresund. Här hittar du allt om böckerna.

Hela bokserien

Fabian Risk

Svep för att se alla böcker i den spännande kriminalserien.

Fabian Risk-serien

10 spännande polisserier att lyssna på

10 spännande polisserier att lyssna på

Från Fabian Risk till Avdelning Q – vi listar tio polisserier i ljudformat som får pulsen att stiga.

Artiklar

Följ med Stefan Ahnhem under en dag i Köpenhamn

Stefan Ahnhem: ”Det kan hända att Fabian Risk själv dör”

Stefan Ahnhem: ”Det kan hända att Fabian Risk själv dör”

Han har kallats The King of Nordic Noir och har blivit ett av de självklara deckarnamnen i Sverige med sin serie om Fabian Risk. Vi träffade honom i Stockholm för några år sedan för att prata om boken Motiv X.

Bok 1

Offer utan ansikte av Stefan Ahnhem

En träslöjdslärare hittas brutalt mördad på en högstadieskola. Bredvid hans kropp har mördaren placerat ett klassfoto från 80-talet där offrets ansikte är överkryssat. Polisen Fabian Risk återvänder till hemstaden Helsingborg med sin familj. De hinner knappt anlända till det nya huset innan han blir inkallad för att arbeta med mordfallet. Offret är en av hans gamla klasskamrater, och det står snart klart att mördaren följer en minutiös plan som är långt ifrån slutförd. Fabian dras djupare ned i utredningen, som väcker minnen av förträngda tonårsförälskelser och brutal mobbning under skoltiden. Snart är han insnärjd i ett fall där inget riktigt är vad det tycks vara.

Bok 2

Den nionde graven av Stefan Ahnhem

Det är ett halvår innan händelserna i Offer utan ansikte och veckorna före jul. Kylan håller Stockholm i ett järngrepp när Fabian Risk kallas in för att i hemlighet utreda justitieministerns försvinnande. Ministern är försvunnen efter att han lämnat riksdagen efter en hård debatt. Han tycks ha gått upp i rök, mitt i maktens centrum. Samtidigt hittas hustrun till en dansk tv-profil brutalt mördad i hemmet i Köpenhamn. Dunja Hougaard leder utredningen som för henne över sundet till Sverige. Både Fabian och Dunja dras allt djupare in i konspirationen som visar sig vara värre än vad de någonsin kunnat föreställa sig.

Bok 3

Arton grader minus av Stefan Ahnhem

Efter en våldsam biljakt har en bil kört ut över kajkanten i Helsingborgs hamn. Allt pekar på att det var en olycka, men när föraren, en förmögen it-entreprenör, obduceras visar det sig att han redan varit död i två månader då han hållits nedfryst. Fabian Risk har ägnat den senaste tiden till att lappa ihop sin familj. Nu får han det märkliga fallet med den nedfrusna miljonären på sitt bord.

Rakt över sundet har en hemlös avlidit efter en brutal misshandel. Dunja Hougaard kan inte hålla sig från att dra igång en egen utredning där spåren snart leder till Helsingborg.

Fabian och hans team kämpar mot klockan i en utredning där ingenting visar sig vara som det ser ut. Finner de inte lösningen kommer snart nästa offer att hamna i frysen.

Bok 4

Motiv X av Stefan Ahnhem

Fabian Risk vakar vid sin skottskadade dotter Matildas sida, som ligger i koma på Helsingborgs lasarett. Samtidigt mördas en flyktingpojke från Syrien och stadens kriminalpolis kastas in i en ny komplicerad utredning med rasistiska förtecken. Fler nya mord äger rum och Fabian tvingas till slut tillbaka i tjänst.

Samtidigt brottas Fabian med information som hans döde kollega Hugo Elvin lämnat efter sig. Han påbörjar en egen privat utredning som kan komma att förändra den sammansvetsade utredningsgruppen för all framtid.

Bok 5

X sätt att dö av Stefan Ahnhem

I den tidiga sommarkvällen lägger en gummibåt ut från bryggan i Råå hamn. Ombord sitter en man med ett svärd fastspänt på ryggen. Hans uppdrag har tärningen dikterat: En människa ska dö. Vem vet inte ens mannen själv. Helsingborgspolisen har de senaste veckorna varit upptagna med flera komplicerade, parallella utredningar som de anser sig ha löst. Men när ett nytt mordoffer hittas, inser de att allt de trodde sig veta är fel. I den här delen får vi äntligen följa den slutgiltiga jakten på tärningsmannen.

Bok 6

Den sista spiken av Stefan Ahnhem

Han har utpressat. Han har misshandlat. Han har våldtagit. Han har gått över lik för att nå hela vägen till toppen. Han heter Kim Sleizner och han arbetar som polischef i Köpenhamn. Dunja Hougaard har gått under jorden för att på eget bevåg inleda en utredning mot sin tidigare chef. I månader har hon och teamet samlat information. När en högt uppsatt man inom den danska underrättelsetjänsten hittas död tillsammans med en okänd kvinna i en bil på sjöbotten utanför Köpenhamn börjar det äntligen bli dags för fällan att slå igen. Frågan är bara för vem.

Samtidigt på andra sidan sundet i Helsingborg får den svenske polisen Fabian Risk ett besked som förändrar allt.

Stefan Ahnhem: ”Mitt kontrakt med läsarna är att allt kan hända”

Stefan Ahnhem: ”Mitt kontrakt med läsarna är att allt kan hända”

Efter sex succéböcker om Fabian Risk är Stefan Ahnhem nu aktuell med En helt annan historia. Det är en spin-off från Risk, med fokus på det mänskliga. Och såklart: oerhörd spänning.
– Min ambition är att ”ni tror kanske att ni har läst allt, men det har ni inte”, säger Ahnhem.

Gillade du Fabian Risk-serien?

Upptäck fler spännande bokserier!

Köpenhamnsserien

Upptäck fler spännande bokserier!

Probono-serien

Upptäck fler spännande bokserier!

Privat: Doggerland

Oändlig läsning lyssning – här är 15 ljudboksserier att försvinna in i

Oändlig läsning lyssning – här är 15 ljudboksserier att försvinna in i

Mord, intriger, mystiska försvinnanden, och helt andra berättelser som griper tag. Vi har listat 29 bokserier – de bästa tipsen lyssningsprojekt som varar riktigt länge.

Böckerna om polismannen Fabian Risk är en populär spänningsserie skriven av Stefan Ahnhem. I sex delar får vi följa huvudpersonen och hans kollegor som brottas med mordutredningar runt Öresund. Här hittar du allt om böckerna.

Spänning i spåret! 8 deckare att lyssna på under joggingturen

Spänning i spåret! 8 deckare att lyssna på under joggingturen

Med en bra bok i lurarna blir de flesta sysslor lite roligare – inte minst joggingturen. Här är åtta spännande ljudböcker som höjer pulsen på motionsrundan.