10 intellektuella böcker som utmanar läsaren
Böckerna

10 intellektuella böcker som utmanar läsaren

"Vissa dagar vill man ha oxfilé och andra dagar vill man ha korv med bröd. Det är samma sak när det gäller böcker". Så lyder ett bevingat citat av deckardrottningen Camilla Läckberg. Och nog ligger det något i det!  Här listar vi tio lite mer utmanande verk för dig som vill få lite mer variation på menyn.

Av: Tove Kullenberg
Fotograf: Getty
Publicerad: 06 oktober 2020

"Vissa dagar vill man ha oxfilé och andra dagar vill man ha korv med bröd. Det är samma sak när det gäller böcker". Så lyder ett bevingat citat av deckardrottningen Camilla Läckberg. Och nog ligger det något i det!  Här listar vi tio lite mer utmanande verk för dig som vill få lite mer variation på menyn.

Vi har fördjupat oss i de senaste årens bokflod och valt ut några mer utmanande böcker, kryddat med ett par klassiker. Verk som kanske kräver lite mer tid och koncentration, men som i gengäld belönar läsaren ordentligt. Dessutom kan det kännas skönt att slänga sig med lite Proust-citat emellanåt!

1. Efterbörd av Rachel Cusk

10 intellektuella böcker som utmanar läsaren

Rachel Cusks uppmärksammade romantrilogi, bestående av Konturer, Transit och Kudos, berättade om Fayes försök att återskapa sitt liv efter en skilsmässa. Trilogin föregicks av memoaren Efterbörd, som väckte stor debatt när den kom ut 2012 och som förebådar det banbrytande romanprojektet. I Efterbörd filtreras skilsmässan genom Cusks exakta och osentimentala språk, där sanningen aldrig offras för fiktionens försköning.

Köp boken här.

2. Om man älskar frihet av Nina Björk

10 intellektuella böcker som utmanar läsaren

Nina Björk har en länge skrivit utmanande om politik och hennes texter har många gånger väckt reaktioner. Över tid går det att se att argumentationen har haft en kärna: hennes meningsmotståndare har hävdat att hon vill bestämma över andra och inskränka individers frihet. Hon själv menar å sin sida att det redan är så att några bestämmer över andra och att individen redan är ofri. Den här boken handlar om den kärnan. Det är ett försök att tänka filosofiskt kring politik och kring människors liv, bortom dagspolitiken.

Köp boken här.

3. Styr din plog över de dödas ben av Olga Tokarczuk

10 intellektuella böcker som utmanar läsaren

Styr din plog över de dödas ben av den Nobelprisvinnande författaren Olga Tokarczuk beskrivs som mörk thriller som utforskar människans förhållande till naturen. Här får vi möta Janina på den polska landsbygden. Hon håller koll på några välbärgade Warszawabors sommarställen, och betraktas som en enstöring som föredrar djurens sällskap framför människornas. En natt hittas grannen död, och det blir den första av en rad märkliga händelser.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

4. Serotonin av Michel Houellebecq

10 intellektuella böcker som utmanar läsaren

Houellebecqs första roman Elementarpartiklarna orsakade stor debatt och författaren har sedan dess fortsatt att väcka starka känslor hos både läsare och kritiker. I Serotonin följer vi Florent-Claude, en agronom och byråkrat som till vardags utreder det europeiska jordbruksstödets konsekvenser. Han är dessutom deprimerad och trött på sin flickvän. Han flyr till den franska landsbygden och möts av en värld som ödelagts av globaliseringen och den moderna jordbrukspolitiken. Det enda om håller honom flytande är 10 milligram Captorix om dagen, ett lyckopiller som dock gör honom gradvis mer impotent.

Köp boken här.

5. Språkets sjunde funktion av Laurent Binet

språkets sjunde funktion

Franske Laurent Binet har kallats ”en arvtagare till Umberto Eco”. Med boken Språkets sjunde funktion har han skrivit en filosofisk detektivgåta, där han med finess och humor tar med läsaren på ett intellektuellt äventyr genom Frankrikes kulturella och politiska elit. Här undersöker han Roland Barthes död – var det verkligen en olycka när han blev påkörd i Paris, efter en lunch hos president Mitterrand? Eller ville någon … mörda honom?

Köp boken här.

6. Aednan av Linnea Axelsson

Augustprisvinnare 2018. Ædnan är gammal nordsamiska och betyder landet, marken och jorden. Eposet Ædnan berättar om två samiska familjer, vars öden speglar samernas moderna historia från 1900-talets början till vår tid. Skärva för skärva växer ett känslomässigt landskap fram, samtidigt som familjernas liv flätas samman med Sveriges koloniala politik.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

Hitta mer läsinspiration

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag accepterar villkoren.

Läs mer: Höstens boksnackisar! 10 böcker att lägga på att-läsa-listan

7. 2666 av Roberto Bolano

2666 av Roberto Bolano

Den chilenske författaren Roberto Bolano hann precis avsluta sitt praktverk 2666 innan han avled i Barcelona 2003. När boken sedan gavs ut postumt efter hans död blev den en litterär sensation världen över och Bolano skrev med boken ”in sig bland de odödliga”, enligt Washington Post. Utspelar sig i Mexiko och är en ”svindlande resa in i den moderna civilisationens mörkaste hjärta”.

Här finns boken.

8. Solenoid av Mircea Cartarescu

Solenoid av Mircea Cartarescu
Mircea Cartarescu hyllades nyligen som Rumäniens främsta nutida författare i den ansedda rumänska tidningen Romania Libera. I Solenoid är vi i hans hemstad Bukarest. Här är staden både drömd och verklig. Runt omkring i Bukarest ligger jättelika underjordiska solenoider, magnetiska spolar som får hus, människor och föremål att levitera. Parallellt med berättelsen om staden möter vi en enkel landsbygdslärare, författarens alter ego, som rör sig i en drömlik, surrealistisk och hypnotisk verklighet.

Här finns boken

9. På spaning efter den tid som flytt av Marcel Proust

Swans värld av Marcel Proust

Vi är många som förgäves försökt oss på Marcel Prousts romansvit På spaning efter den tid som flytt. Men man ska inte ge upp! Det är trots allt en av de allra viktigaste litterära skapelserna i den franska 1900-talslitteraturen. De nära 4000 sidorna är uppdelade på 8 volymer och grundtemat är en tillbakablick på det adliga och högborgerliga livet i Paris åren 1880-1920. Den psykologiskt självutlämnande prosan har gjort Marcel Proust till en av den moderna romankonstens stora förnyare.

Här finns boken.

10. Ulysses av James Joyce

ulysses av James joyce

”Det är boken vi alla står i tacksamhetsskuld till och som ingen av oss kan undkomma.” Oavsett om du håller med T. S. Eliots citat eller inte så är detta en av litteraturhistoriens verkliga klassiker, ofta utsedd till 1900-talets viktigaste roman.  Utspelar sig i Dublin under en och samma dag, 16 juni 1904, men tog lite längre tid att skriva: enligt James Joyces egna beräkningar arbetade han i 10 000 timmar med Ulysses.

Här finns boken.
Lyssna på boken här.

En sida till? Fortsätt läs!