Foto: Shutterstock 7 intellektuella böcker som utmanar läsaren
Böckerna

7 intellektuella böcker som utmanar läsaren

"Vissa dagar vill man ha oxfilé och andra dagar vill man ha korv med bröd. Det är samma sak när det gäller böcker". Så lyder ett bevingat citat av deckardrottningen Camilla Läckberg. Och nog ligger det något i det!  Här listar vi sju lite mer utmanande verk för dig som vill få lite mer variation på menyn.

Av: Tove Kullenberg
Publicerad: 13 februari 2019

"Vissa dagar vill man ha oxfilé och andra dagar vill man ha korv med bröd. Det är samma sak när det gäller böcker". Så lyder ett bevingat citat av deckardrottningen Camilla Läckberg. Och nog ligger det något i det!  Här listar vi sju lite mer utmanande verk för dig som vill få lite mer variation på menyn.

Vi har fördjupat oss i årets bokflod och valt ut några mer utmanande böcker, kryddat med ett par klassiker. Verk som kanske kräver lite mer tid och koncentration, men som i gengäld belönar läsaren ordentligt. Dessutom kan det kännas skönt att slänga sig med lite Proust-citat emellanåt!

1. Språkets sjunde funktion av Laurent Binet

språkets sjunde funktion

Franske Laurent Binet har kallats ”en arvtagare till Umberto Eco”. Med boken Språkets sjunde funktion har han skrivit en filosofisk detektivgåta, där han med finess och humor tar med läsaren på ett intellektuellt äventyr genom Frankrikes kulturella och politiska elit. Här undersöker han Roland Barthes död – var det verkligen en olycka när han blev påkörd i Paris, efter en lunch hos president Mitterrand? Eller ville någon … mörda honom?

Här finns boken.

2. Aednan av Linnea Axelsson

Augustprisvinnare 2018. Ædnan är gammal nordsamiska och betyder landet, marken och jorden. Eposet Ædnan berättar om två samiska familjer, vars öden speglar samernas moderna historia från 1900-talets början till vår tid. Skärva för skärva växer ett känslomässigt landskap fram, samtidigt som familjernas liv flätas samman med Sveriges koloniala politik.

Här finns boken.

Hitta mer läsinspiration

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Läs mer: Höstens guldkorn! 10 böcker du kommer vilja läsa i höst

3. Kudos av Rachel Cusk

Kudos av Rachel Kusk

Rachel Cusk fick sitt stora internationella genombrott med Konturer, som jämförts med bland andra Sebald, Aleksejevitj, och Virginia Woolf. Det är den första boken i en trilogi, där även romanerna Transit och Kudos ingår. De tre böckerna räknas till vår tids stora litterära bedrifter. I den avslutande delen Kudos berättar en främling på flyget om sitt liv: om arbetet, äktenskapet och den förödande natt han ägnat åt att begrava familjens hund. Kvinnan som lyssnar heter Faye, och Kudos handlar om hennes samtal med folk hon möter – om konst, kärlek, politik, om rättvisor och orättvisor – de mest existentiella frågor som vi människor ställer oss.

Här finns boken.

4. 2666 av Roberto Bolano

2666 av Roberto Bolano

Den chilenske författaren Roberto Bolano hann precis avsluta sitt praktverk 2666 innan han avled i Barcelona 2003. När boken sedan gavs ut postumt efter hans död blev den en litterär sensation världen över och Bolano skrev med boken ”in sig bland de odödliga”, enligt Washington Post. Utspelar sig i Mexiko och är en ”svindlande resa in i den moderna civilisationens mörkaste hjärta”.

Här finns boken.

5. Solenoid av Mircea Cartarescu

Solenoid av Mircea Cartarescu
Mircea Cartarescu hyllades nyligen som Rumäniens främsta nutida författare i den ansedda rumänska tidningen Romania Libera. I Solenoid är vi i hans hemstad Bukarest. Här är staden både drömd och verklig. Runt omkring i Bukarest ligger jättelika underjordiska solenoider, magnetiska spolar som får hus, människor och föremål att levitera. Parallellt med berättelsen om staden möter vi en enkel landsbygdslärare, författarens alter ego, som rör sig i en drömlik, surrealistisk och hypnotisk verklighet.

Här finns boken

6. På spaning efter den tid som flytt av Marcel Proust

Swans värld av Marcel Proust

Vi är många som förgäves försökt oss på Marcel Prousts romansvit På spaning efter den tid som flytt. Men man ska inte ge upp! Det är trots allt en av de allra viktigaste litterära skapelserna i den franska 1900-talslitteraturen. De nära 4000 sidorna är uppdelade på 8 volymer och grundtemat är en tillbakablick på det adliga och högborgerliga livet i Paris åren 1880-1920. Den psykologiskt självutlämnande prosan har gjort Marcel Proust till en av den moderna romankonstens stora förnyare.

Här finns boken.

7. Ulysses av James Joyce

ulysses av James joyce

”Det är boken vi alla står i tacksamhetsskuld till och som ingen av oss kan undkomma.” Oavsett om du håller med T. S. Eliots citat eller inte så är detta en av litteraturhistoriens verkliga klassiker, ofta utsedd till 1900-talets viktigaste roman.  Utspelar sig i Dublin under en och samma dag, 16 juni 1904, men tog lite längre tid att skriva: enligt James Joyces egna beräkningar arbetade han i 10 000 timmar med Ulysses.

Här finns boken.

En sida till? Fortsätt läs!