Mysiga böcker att läsa tillsammans under jullovet
Boktips

Mysiga böcker att läsa tillsammans under jullovet

Behöver du inspiration till läsning under vinterns jullov? Här är åtta böcker som passar perfekt för lata jullovsdagar och högläsning för hela familjen.

Av: Andrea Lindelöw
Fotograf: Getty
Publicerad: 02 december 2021

Behöver du inspiration till läsning under vinterns jullov? Här är åtta böcker som passar perfekt för lata jullovsdagar och högläsning för hela familjen.

Bok 1

Snösystern av Maja Lunde

Inbunden
Köp boken

En bok som kan högläsas för hela familjen. På julafton fyller Julian år och han tycker att julen är det bästa som finns. Men det här året bär Julian och hans familj på en sorg efter storasyster Juni. Plötsligt dyker Hedvig upp och hon förstår hur viktig julen är. Men varför är Hedvig alltid ensam hemma och varför kan hon inte simma?

Bok 2

Nattexpressen av Karin Erlandsson

Inbunden
Köp boken

En bok på tjugofyra kapitel så att du kan läsa ett kapitel varje dag fram till jul eller när som helst. Danja är elva år och åker med sin familj till mormor under december. Denna gång är mormor annorlunda. Hon pratar konstigt och berättar att det finns en viktig nyckel utan att avslöja var. Samma natt vaknar Danja av ett tåg utanför fönstret som heter Nattexpressen och det slutar med att hon går ombord.

Bok 3

Den falska rosen av Jakob Wegelius

Kartonnage
Köp boken

Den här boken handlar om fartyget Hudson Queens gåtfulla historia. Sally Jones och Henry Koskela åker till Glasgow vilket visar sig bli en olycksbådande resa. Snart står hela livet på spel och jakten på sanningen om fartyget blir mycket svårare än de kunnat ana.

Bok 4

Elsa Beskows jul av Elsa Beskow

halvklotband
Köp boken

En nostalgisk och stämningsfull bok som aldrig går ur tiden. Elsa Beskows jul blandar berättelser med verser och sånger. Den här boken är perfekt att högläsa eller ge bort i julklapp eller present. De klassiska sagorna Tomtebobarnen, Olles skidfärd och Petters och Lottas jul finns med i boken.

Bok 5

En jul i småland för länge sen av Astrid Lindgren och Cecilia Heikkilä

Julen 1913 var Astrid Lindgren bara sex år gammal. Här är en berättelse om när hon fick följa med sin pappa ut i den snöiga skogen för att hugga ner en julgran. Väl hemma igen klädde de granen och den blev så fin. Alla förberedelser dagen innan julafton var en fröjd och om man hade tur kunde man få en ”salighetssak” i julklapp, något som var så fint att man blev helt salig. Den här boken är sådär bra som alla Astrids böcker om en av hennes jular från barndomen.

Bok 6

Den magiska julkatten av Ester Roxberg och Maximilian Svensson

Den unga konstnären Maximilian Svensson är bara sexton år men gör fantastiska målningar som fått stor uppmärksamhet. Tillsammans med Ester Roxberg har det skapat en julsaga om en stackars traskatt. Den är frusen och kall pojken som hittar katten vill mata den. Pojken bestämmer sig för att följa efter katten och snart börjar magiska saker att hända.

Bok 7

Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton av Per Åhlin, Tage Danielsson

Inbunden
Köp boken

Sedan 1975 har Karl-Bertil Jonssons julafton sänts varje julafton på SVT. Karl-Bertil tar lagen i egna händer och ger paket och julklappar till de fattiga. Denna saga har blivit en svensk jultradition och nu har berättelsen fyllt fyrtio år. Det firas med en jubileumsutgåva med Per Åhlins berättelse om filmen.

Bok 8

Tilly och bokvandrarna av Anna James

Tillys mormor och morfar har en bokhandel där hon ofta spenderar sina dagar. Hennes mamma försvann för länge sedan och sedan dess har hon försvunnit in i böckernas värld. Men plötsligt en dag börjar berättelserna bli allt mer verkliga. Snart dyker Alice i underlandet och Anne på grönkulla upp i bokhandeln och hon märker att hon kan följa med in i deras berättelser.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer