15 filmer du inte visste var baserade på böcker
Boktips

15 filmer du inte visste var baserade på böcker

Finns det något bättre än när favoritboken blir film? En bra filmatisering höjer oftast berättelsen och karaktärerna får nytt liv. Här är 15 guldkorn till böcker som blivit filmatiserade.

Av: Andrea Lindelöw
Fotograf: Getty
Publicerad: 11 februari 2022

Finns det något bättre än när favoritboken blir film? En bra filmatisering höjer oftast berättelsen och karaktärerna får nytt liv. Här är 15 guldkorn till böcker som blivit filmatiserade.

Bok 1

Kupé nr 6 av Rosa Liksom

En bok med fantastiska skildringar av Sibiriens karga och mäktiga natur. En arkitektstuderande ung kvinna tar Transsibiriska järnvägen mot Ulan Bator för att studera grottmålningar. Hon delar kupé med en vodkadrickande buse på väg till ett bygge. Här möter öst väst och under den flera veckor långa resan berättar den manschauvinistiske mördaren hårresande historier om sitt liv och om sitt land Sovjet.

Filmen har premiär den 11 februari.

Bok 2

Utvandrarna av Vilhelm Moberg

Utvandrarna från 1949 är den första delen i Vilhelm Mobergs epos om Karl-Oskar och Kristina. En av våra mest lästa klassiker skildrar hur paret tillsammans med Robert och Arvid och de andra i den småländska socken efter många svältår lämnar fattigsverige för ett drägligare liv i USA. Jan Troell har gjort den kända filmatiseringen av böckerna med Liv Ullman och Max von Sydow i huvudrollerna. Nu har klassikern blivit storfilm igen med Gustaf Skarsgård, Lisa Carlehed och Tove Lo.

Bok 3

Station elva av Emily St. John Mandel

Skådespelaren Arthur Leander dör av en hjärtattack under Kung Lears fjärde akt. Hans död får lite uppmärksamhet då en influensapandemi breder ut sig i allt snabbare takt. Pandemin har en uppskattad dödlighet på 99% och på bara några dagar är samhället under upplösning. Efter några månader har hela samhället gått under.

Efter femton år försvinner två av symfoniorkesterns musiker från en stad som styrs av en brutal profet. Nu tvingas folk fly och några människors liv börjas flätas samman i denna nya värld som omformats efter jordens undergång.

Boken blev miniserie på HBO Max 2021.

Bok 4

Shutter Island (Patient 67) av Dennis Lehane

Ljudbok
Köp boken

Shutter Island (Patient 67)  är boken bakom storfilmen från 2010 med Leonardo DiCaprio i huvudrollen. Det är sommaren 1954. På Shutter Island ligger Ashcliffe Hospital, ett hårt bevakat sjukhus för mentalsjuka brottslingar. Nu har en av dem lyckats fly därifrån. Kriminalaren Teddy Daniels kallas dit för att tillsammans med sin kollega Chuck Aule ta hand om fallet. Men ju närmare sanningen de kommer, desto mer undanglidande blir den – och desto mer övertygade blir de om att någon försöker driva dem över vansinnets brant…

Bok 5

Pojken i randig pyjamas av John Boyne

Pojken i randig pyjamas börjar i Berlin 1942. När nioårige Brunos pappa blir befordrad måste hela familjen familjen till ett annat hus långt, långt borta där det inte finns någon att leka med och inget att göra. Ett staket sträcker sig så långt ögat kan nå och på långt håll kan han se de märkliga människorna som staketet skiljer honom från. Snart träffar han en pojke vars liv och situation är helt olika hans egna och deras växande vänskap får förödande följder.

Bok 6

Alan Turing av Andrew Hodges

Alan Turing var en brittisk matematiker som uppfann datorn, etablerade forskningsfältet om artificiell intelligens och förekom gayrörelsen med flera decennier. Han dog redan vid fyrtioårsåldern då han valde att avsluta sitt liv.

Denna berörande berättelse handlar om datorer, matematik och kryptografi men också om homofobi. Alan Turing var en man som trots sitt stora bidrag till världsfreden blev anhållen och utsattes för kränkningar för att han stod upp för homosexualitet som i andras ögon sågs som ett brott.

År 2014 filmatiserades boken med namnet The Imitation Game och gjorde stor succé.

Bok 7

Fight Club av Chuck Palahniuk

Filmen Fight Club har blivit en riktig filmklassiker. Men filmen är baserad på boken med samma titel från 1996.

I boken och filmen möter vi ett berättarjag som är namnlöst och Tyler Durden, hans mentala motsats. Tillsammans utmanar dem samhällets döda balansakt med hjälp av föreningen Fight Club. Det är en plats som man inte talar om öppet om och där man slår sig fri. Snart växer klubben där en stor skara med män tillverkar sprängmedel av människofett för att spränga bort samhället.

Bok 8

Kvinnan i fönstret av Aj Finn

Kvinnan i fönstret är en klassisk psykologisk thriller där inget är som det först verkar. Anna Fox lever ensam och isolerad i sin lägenhet i New York. En dag flyttar familjen Russell in i huset på andra sidan gatan. På ytan verkar det vara den perfekta familjen, men så en kväll blir Anna vittne till nåt hon inte borde ha sett och hennes värld faller samman.

Bok 9

Gone girl av Gillian Flynn

Gillian Flynns Gone girl blev omåttligt populär när den kom ut år 2014. Boken har översatts till 30 språk och sålts i över åtta miljoner exemplar. Men vi tycktes inte nöja oss med att läsa om det till synes perfekta paret Nick och Amy Dunne. Samma år kom också filmen ut, i regi av David Fincher. En lika rå, oväntad och spännande berättelse som boken.

Bok 10

Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist

Naturligtvis finns det inga vampyrer i Blackeberg. Bara en massa vanliga människor som stretar med sina vanliga liv. Eller…? John Ajvide Lindqvists Låt den rätte komma in gör sig väldigt bra även som film, i regi av Tomas Alfredson, och vi älskar att äntligen få ett ansikte på flickan Eli.

Bok 11

Kvinnan på tåget av Paula Hawkins

Liksom Gone girl är Paula Hawkins Kvinnan på tåget en otroligt spännande relationsthriller. Rachel har inget jobb och ingenstans där hon behöver vara. Ändå tar hon tåget samma tid, varje dag. Detta för att spana på ett ungt par som bor i en av de fina villorna intill spåret. Jason och Jess kallar hon dem och i hennes ögon är de det perfekta paret. Men så en dag blir hon vittne till någonting fruktansvärt. Boken har sålt i över en miljon exemplar och filmen med samma namn kom ut drygt ett halvår efter boksuccén.

Bok 12

Stora små lögner av Liane Moriarty

Liane Moriartys bästsäljare Stora små lögner är spännande och oförutsägbar ända in i slutet. Boken handlar om den lyxiga villaförorten Pirriwee som vid en första anblick framstår som en välmående idyll. Men under ytan kokar det. När den unga ensamma mamman Jane flyttar in i området möts hon av kyliga blickar från de andra förskolemammorna, men Madeline och Celeste tar Jane under sina vingar..

Missa inte Liane Moriartys aktuella roman Äpplet faller inte.

 

Bok 13

Vårbedrift: Nyckeln till frihet av Stephen King

Vårbedrift, är en av fyra berättelser ur Stephen Kings samling Årstider, och berättelsen som ligger till grund till den hyllade storfilmen ”Nyckeln till frihet”. Där en originell fängelseskildring. Andy sitter oskyldigt dömd på livstid för ett dubbelmord och gör sig själv till fängelsets mönsterfånge. Han blir snart vän med kåkfararen Red, men ingen anar Andys avancerade planer på att skipa rättvisa.

Bok 14

Gökboet av Ken Kesey

En riktig klassiker som publicerades första gången 1962. När filmen kom 1975 blev det en ännu större succé, med Jack Nicholson i huvudrollen.

Berättelsen handlar om mentalsjukhus och patienter men är också så mycket mer än det. Den handlar även om frihetslängtan i kamp mot en obegränsad övermakt. McMurphy är skojare och utmanar mentalsjukhusets ledares syster och väcker patienterna till ett uppror.

Bok 15

Dune av Frank Herbert

Melange är en drog som kan förlänga människors liv och tillföra ett multidimensionellt medvetande. Det eftertraktade ämnet finns bara på Arrakis, en karg ökenplanet. Berättelsen om kampen om makten över Arrakis är en spännande berättelse om teknologisk övertro, religion och girighet.

Nu har den populära Science fiction-boken filmatiserats, med premiär på bio i september 2021.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer