19 intellektuella böcker som utmanar läsaren
Boktips

19 intellektuella böcker som utmanar läsaren

Har du en tendens att välja bort klassiker eller kultursnackisar eftersom de verkar för svåra? Det är synd, tycker vi. I många fall är det mer slukarvänligt än vad man kan tro. Här listar vi 19 lite mer utmanande verk för dig som vill få mer variation på menyn.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Getty
Publicerad: 07 november 2022

Har du en tendens att välja bort klassiker eller kultursnackisar eftersom de verkar för svåra? Det är synd, tycker vi. I många fall är det mer slukarvänligt än vad man kan tro. Här listar vi 19 lite mer utmanande verk för dig som vill få mer variation på menyn.

Klassiker kan vara mer tillgängliga än vad man tror – och även om man inte förstår precis allt i en politisk essäbok kan man ändå ha behållning av att läsa den. Vi har fördjupat oss i de senaste årens bokflod och valt ut några mer utmanande böcker, kryddat med ett par klassiska titlar. Verk som kanske kräver lite mer tid och koncentration, men som i gengäld belönar läsaren ordentligt. Hjärtvärmande feelgood eller blodiga deckare i all ära – men ibland är det faktiskt skönt att inte veta vad man får. Dessutom kan det kännas kul att slänga sig med lite Proust-citat emellanåt!

1. Kairos av Jenny Erpenbeck

19 intellektuella böcker som utmanar läsaren

Katharina och Hans träffas av en slump vid Alexanderplatz. Hon är 19 år, han är 30 år äldre och gift. Det är mitten av 80-talet, och under åren som följer – de sista före murens fall – kan de båda inte släppa varandra. Kairos är en berättelse om att gå under i passion samtidigt som sanningen och historien faller sönder.

Köp Kairos här.

2. Regnet av Maxim Grigoriev

19 intellektuella böcker som utmanar läsaren

I Porto bestämmer sig en grupp människor för att göra något radikalt åt den kapitaldrivna gentrifiering och exploatering som pågår i den historiska stadskärnan. Regnet är ett stilexperiment där Grigoriev skriver fram en stum berättare, någon som enbart framträder genom vad andra säger – romanen är ett regn av andras repliker.

Köp Regnet här.

19 intellektuella böcker som utmanar läsaren

En kalejdoskopisk roman om en grupp kvinnor som lever i ett samhälle där konspirationerna och paranoian lurar runt varje hörn. Men det gör även magin. Många utnyttjades på traktens bomullsfabrik men lyckades fly för att nu, nöjda, arbeta på en bordell. Med en outgrundlig, drömlik klarhet, mot bakgrund av handel och industri, bedrägeri och exploatering, skriver Can Xue fram en fascinerande berättelse om sex och romantik för vår tid.

Översättare: Anna Chen Gustafsson

Köp Kärlek i det nya årtusendet här.

4. Berta Isla av Javier Marias

19 intellektuella böcker som utmanar läsaren

Javier Mariás kommer nu med en uppföljare till den hyllade Ditt ansikte i morgon. Den nya romanen handlar om Berta Isla och Tomás Nevinson som träffas i Madrid. De blir förälskade och drömmer om ett liv tillsammans. Så ger sig Tomás av till England för att studera språk i Oxford. Där blir han motvilligt indragen i underrättelseverksamhet, som kommer att påverka hans liv med Berta för alltid. De gifter sig, men gradvis, medan åren går och hemligheterna växer, blir de främlingar för varandra.

Översättare: Lena E. Heyman

Köp Berta Isla här.

5. Illuminerade detaljer 1 av Péter Nádas

19 intellektuella böcker som utmanar läsaren

Péter Nádas plockar i sina memoarer fram minnesbilder från barn- och ungdom i Ungern under nazism och kommunism, vänder på dem och analyserar. Men som den store författare han är kopplar han dem också till samtiden och historien. Associativt gestaltar han med klart lysande detaljer en ung mans utveckling, en disparat släkts konvulsioner och ett Centraleuropa i en epok av våldsamma omvälvningar.

Översättare: Daniel Gustafsson

Köp Illumerade detaljer här.

6. Illuminerade detaljer 2 av Péter Nádas

19 intellektuella böcker som utmanar läsaren

Péter Nádas fortsättning på hyllade Illuminerade detaljer 1.

Sagt om Illuminerade detaljer 1:

”…Illuminerade detaljer är ett storverk som ställer den konventionella självbiografin inte bara i skuggan, utan i skamvrån.”
Aftonbladet

Översättare: Daniel Gustafsson, Péter Tóth, Daniel Sandström

Köp Illuminerade detaljer 2 här.

7. Jag är en annan av Jon Fosse

19 intellektuella böcker som utmanar läsaren

Det andra bandet i Jon Fosses storverk Septologin. Här får vi möta Asle under gymnasietiden. Ibland träffar han Sigve. Sigve som har suttit inne ett par gånger och nu jobbar på en möbelfabrik, läser böcker och dricker stora mängder. Genom Sigve träffar Asle sin namne, som också är konstnär och liknar honom på pricken. Trots att han saknar studentexamen kommer den andra Asle in på konstskolan. Asle hoppas att detsamma kan hända honom. Under en resa till Björgvin träffar han så Ales, och de två unga kan inte ta ögonen från varandra.

Översättare: Lars Andersson

Köp Det andra namnet här.

8. Andra stället av Rachel Cusk

19 intellektuella böcker som utmanar läsaren

Rachel Cusks trilogi (Konturer; Transit; Kudos) har tokhyllats och vissa kritiker menar att hon har förnyat prosakonsten. Nu är hon aktuell med romanen Andra stället. Det handlar om en kvinna som bjuder in en berömd konstnär att bo i hennes gäststuga, belägen i det isolerade träskområdet vid kusten. Men under den heta sommaren blir hans närvaro allt mer provocerande för värdinnan, som tvingas revidera sina tankar om mer än konstnären.

Översättare: Niclas Hval

Köp Andra stället här.

9. Modersakter av András Forgách

19 intellektuella böcker som utmanar läsaren

Den ungerske författaren András Forgách är i medelåldern när han får reda på att hans mor, som han var djupt fäst vid, en gång i tiden verkat som informatör åt den kommunistiska Kádár-regimen. Hon lämnade uppgifter om vänner och bekanta, men också om den egna familjen, inklusive barnen. I den genreöverskridande ”Modersakter” tecknar han ett mångfacetterat porträtt av modern – hennes värme, hennes svek – och fram träder en motsägelsefull person som är både offer och förövare.

Översättare: Daniel Pech Gustafsson

Köp Modersakter här.

10. Fönstret i parken av Ulf Eriksson

19 intellektuella böcker som utmanar läsaren

Genom parkens grenverk ser Max ljuset från sin väns fönster. Men parken är stor och vägarna genom den många. Hans vän kanske bara skenbart är hemma? Max delar sin tid mellan jobbet i järnaffären, promenader och minnena av ett liv som har gått bara alltför fort. En dag får han en oväntad försändelse: nyckeln till vännens lägenhet. Det blir början till ett sökande som leder djupare in i parken och i hans eget liv. Ulf Erikssons Fönstret i parken är den sista delen i en trilogi filosofiska romaner.

Köp Fönstret i parken här.

11. Europa av Maxim Grigoriev

19 intellektuella böcker som utmanar läsaren

I emigrantens svartsynta medvetande går tidslinjerna omlott. Minnet är en stad. Den romantiska drömmen om det kosmopolitiska, öppna Europa krackelerar långsamt medan barndomsstaden får ett allt mer lockande, världsfrånvänt skimmer. Maxim Grigorievs Europa är en ny typ av exilroman: en vidräkning med nostalgi och hemlängtan. Den är även en hatfylld lovsång till den ryska emigrationens sekellånga historia, med den misantropiska grafomanen, uteserveringsfilosofen och misslyckade terroristen Nina i dess platslösa mitt.

Köp Europa här.

12. Om man älskar frihet av Nina Björk

19 intellektuella böcker som utmanar läsaren

Nina Björk skrev kultboken Under det rosa täcket som blev 90-talets stora feministbibel. Författaren har sedan debuten för nästan 25 år sedan skrivit om politik i olika sammanhang – och hennes texter har inte sällan väckt debatt.  Över tid går det att se att argumentationen har haft en kärna: hennes meningsmotståndare har hävdat att hon vill bestämma över andra och inskränka individers frihet. Hon själv menar å sin sida att det redan är så att några bestämmer över andra och att individen redan är ofri. Den här boken handlar om den kärnan. Om man älskar frihet är ett försök att tänka filosofiskt kring politik och kring människors liv, bortom dagspolitiken.

Köp Om man älskar frihet här.

Läs mer: 25 år av debatt med Nina Björk

13. Styr din plog över de dödas ben av Olga Tokarczuk

19 intellektuella böcker som utmanar läsaren

Styr din plog över de dödas ben av den Nobelprisvinnande författaren Olga Tokarczuk beskrivs som mörk thriller som utforskar människans förhållande till naturen. Här får vi möta Janina på den polska landsbygden. Hon håller koll på några välbärgade Warszawabors sommarställen, och betraktas som en enstöring som föredrar djurens sällskap framför människornas. En natt hittas grannen död, och det blir den första av en rad märkliga händelser.

Översättare: Jan Henrik Swahn

Köp Styr din plog över de dödas ben här.
Lyssna på Styr din plog över de dödas ben här.

Läs mer: Olga Tokarczuk – en hyllad och hotad författare

14. Ouichotte av Salman Rushdie

19 intellektuella böcker som utmanar läsaren

Salman Rushdies nya roman är en hyllad omtolkning av Cervantes klassiker. Hans Quichotte, en hövlig men förvirrad försäljare av läkemedel, har efter en professionell kris gett sig ut på vägarna tillsammans med sin imaginära son Sancho i hopp att finna sitt livs kärlek, en ouppnåelig tv-stjärna. Men i stället finner de ett trumpifierat USA där galenskapen blivit norm, rasismen och opiaterna florerar och det osannolika blir verkligare för varje dag. Gradvis växer de två berättelserna in i varandra; Sams värld möter Quichottes, och den magi som uppstår är berättandets.

Översättare: Amanda Svensson

Köp Quichotte här.

15. Serotonin av Michel Houellebecq

19 intellektuella böcker som utmanar läsaren

Houellebecqs första roman Elementarpartiklarna orsakade stor debatt och författaren har sedan dess fortsatt att väcka starka känslor hos både läsare och kritiker. I Serotonin följer vi Florent-Claude, en agronom och byråkrat som till vardags utreder det europeiska jordbruksstödets konsekvenser. Han är dessutom deprimerad och trött på sin flickvän. Han flyr till den franska landsbygden och möts av en värld som ödelagts av globaliseringen och den moderna jordbrukspolitiken. Det enda om håller honom flytande är 10 milligram Captorix om dagen, ett lyckopiller som dock gör honom gradvis mer impotent.

Översättare: Sara Gordan

Köp Serotonin här.

16. Aednan av Linnea Axelsson

19 intellektuella böcker som utmanar läsaren

Augustprisvinnare 2018. Ædnan är gammal nordsamiska och betyder landet, marken och jorden. Eposet Ædnan av Linnea Axelsson berättar om två samiska familjer, vars öden speglar samernas moderna historia från 1900-talets början till vår tid. Skärva för skärva växer ett känslomässigt landskap fram, samtidigt som familjernas liv flätas samman med Sveriges koloniala politik.

Köp Ædnan här.
Lyssna på Ædnan här.

17. 2666 av Roberto Bolano

19 intellektuella böcker som utmanar läsaren

Den chilenske författaren Roberto Bolano hann precis avsluta sitt praktverk 2666 innan han avled i Barcelona 2003. När boken sedan gavs ut postumt efter hans död blev den en litterär sensation världen över och Bolano skrev med boken ”in sig bland de odödliga”, enligt Washington Post. Utspelar sig i Mexiko och är en ”svindlande resa in i den moderna civilisationens mörkaste hjärta”.

Översättare: Lena E. Heyman

Köp 2666 här.

19 intellektuella böcker som utmanar läsaren

Vi är många som förgäves försökt oss på Marcel Prousts romansvit På spaning efter den tid som flytt. Men man ska inte ge upp! Det är trots allt en av de allra viktigaste litterära skapelserna i den franska 1900-talslitteraturen. De nära 4000 sidorna är uppdelade på 8 volymer och grundtemat är en tillbakablick på det adliga och högborgerliga livet i Paris åren 1880-1920. Den psykologiskt självutlämnande prosan har gjort Marcel Proust till en av den moderna romankonstens stora förnyare.

Översättare: Gunnel Vallquist

Köp På spaning efter den tid som flytt här.

Läs mer: 10 klassiker du kan lyssna på

19. Ulysses av James Joyce

19 intellektuella böcker som utmanar läsaren

”Det är boken vi alla står i tacksamhetsskuld till och som ingen av oss kan undkomma.” Oavsett om du håller med T. S. Eliots citat eller inte så är detta en av litteraturhistoriens verkliga klassiker, ofta utsedd till 1900-talets viktigaste roman.  Utspelar sig i Dublin under en och samma dag, 16 juni 1904, men tog lite längre tid att skriva: enligt James Joyces egna beräkningar arbetade han i 10 000 timmar med Ulysses.

Översättare: Erik Andersson

Köp Ulysses här.
Lyssna på Ulysses här.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!