Vågar du läsa de här böckerna?
Böckerna

Vågar du läsa de här böckerna?

Av: Tove Kullenberg
Publicerad: 28 januari 2019

Det finns läskiga böcker, och så finns det läskiga böcker. Där författaren inte sparar på krutet. Där morden är extra bestialiska, ondskan infernalisk och blodet sprutar. Visst längtar du efter att läsa lite sådant? Vi listar några nya, riktigt morbida böcker – varsågod! 

Kastanjemannen av Søren Sveistrup

Kastanjemannen

Att vara manusförfattare till Brottet, en av de mest hyllade danska tv-serierna, förpliktigar. Men Søren Sveistrup visar att han kan skapa nagelbitande, brutal spänning även i bokform. Hans debut Kastanjemannen har hyllats av kritikerna i hemlandet, och danska Dagbladet skriver bland annat: ”en uppvisning i hur en bok av detta slag ska skrivas”. Boken inleds av att en kvinna hittas brutalt mördad vid en lekplats i Köpenhamn. Vid kroppen hittas en liten figur skapad av kastanjer, och där hittar man fingeravtrycken av en liten flicka som är spårlöst försvunnen sedan ett år tillbaka… Polisduon Naia Thulin och Mark Hess jagar mördaren tillsammans, och det är oavbrutet spännande – precis som tv-serien Brottet. Dessutom bestialiskt blodigt.

”Flickan är i tonårsåldern. Hennes kropp sitter fortfarande kvar i stolen vid matbordet och det som återstår av hennes sönderskjutna ansikte vilar i skålen med havregrynsgröt./…/ Den nakna kvinnan, som måste vara mamman, ligger i en onaturlig position på golvet. En arm och ett ben har kapats av från hennes bål. Senare i obduktionsprotokollet kommer det att stå att hon huggits med en yxa, som upprepade gånger träffat hennes kropp. Först när hon legat i badkaret, och därefter när hon i ett försök att fly krupit ut på golvet. Det kommer också att stå att hon till en början försökt försvara sig med händer och fötter,  vilka på grund av detta är helt söndertrasade. Ansiktet är oigenkännligt eftersom yxan även använts för att krossa hennes kranium.”

Här finns boken.

Offrens offer av Bo Svernström

offrens offer

Författaren och kvällstidningsjournalisten Bo Svernström samlar på bestialiska mord på fritiden (och här berättar han mer om det i en intervju.) I en mapp i hans dator ligger tusentals mer eller mindre vidriga brott. Och det märks att han kan sin sak – debuten Offrens offer är inte bara oavbruten spännande, den är också rätt vidrigt läskig på sina håll.  Läs på egen risk!

”Det mest uppseendeväckande med liket – bortsett från att det var uppspikat på väggen i en lada – var att kroppen fullständigt saknade genitalier. Gärningsmannen hade skurit bort hela paketet. Allt som fanns kvar var en mörkröd såryta. Det borde ha sprutat blod … I samma ögonblick hördes ett mörkt, omänskligt stönande. /…/ Den nyss döde mannen stirrade på dem, en blick bortom all smärta och skräck. Sedan öppnade han munnen och skrek, först väsande, sedan allt högre och klarare. Skrek tills luften tog slut och allt som återstod var en hes rossling, innan han fyllde lungorna med luft och skrek på nytt. Högre och högre.”

Här finns boken. 

Flickan utan hud av Mads Peder Nordbo

flickan utan hud

Riktigt makaber läsning, med flådda kroppar och uppsprättade magar – men också incest, korruption och en dos samhällskritik. ”Har allt vad man som äkta deckarfan kan önska sig”, som en kritiker skrev. Utspelar sig på Grönland, ett vackert och kargt land, men också ett samhälle präglat av motsättningar, våld och brottslighet.

”Den dödes kropp vad flådd precis som de två andra och liknade ett blodigt jaktbyte som kastats ut på golvet. Ett ansikte utan hud stirrade på dem. De blottade tänderna. Musklernas fibrer. Bleka senor. Blod. Magen var brutalt uppsprättad på det mest smärtsamma sätt Jakob kunde föreställa sig.”

Här finns boken.

Lazarus av Lars Kepler

Lazarus

Lars Kepler är numera synonym till riktigt-jäkla-läbbiga-bladvändare-man-inte-kan-läsa-själv-hemma (läs vår intervju med dem här). En stor anledning till det är den vidrige seriemördaren Jurek Walter. Han är genom-ond! Och dyker upp på nytt när man trodde att han var död och begraven! Paret Kepler lotsar läsaren genom beskrivningar av bestialiska mord med mycket blod och infernalisk ondska, så skickligt att adrenalinet pumpar under läsningen. Kepler är inget för den ängsliga läsaren! Men gillar du riktigt blodig spänning – läs, du kommer inte ångra dig!

Här finns boken.

Färjan av Mats Strandberg

Bild på bokomslaget till Färjan skriven av Mats Strandberg

Det här är en bok för dig som älskar när det är riktigt äckligt och läskigt. Som namnet och bokomslaget vittnar om utspelar den sig på en färja, på en 24-timmarskryssning fram och tillbaka till Åbo. Efter några timmar ute till havs åker plötsligt färjan ut i tomma intet. Det finns ingenstans att ta vägen, ingenstans att fly. Och en barnvampyr härjar fritt…

Här finns boken.

Lilla stjärna av John Ajvide Lindqvist

Bild på bokomslag till Lilla Stjärna av John Ajvide Lindqvist

Låt den rätte komma in är kanske den mest kända boken av John Ajvide Lindqvist, men Lilla Stjärna sägs vara hans mörkaste, blodigaste och mest hjärnsubstansfyllda roman.

En svensktoppsartist hittar en dag ett spädbarn nedgrävt i en plastpåse. När barnet börjar börjar skrika förundras artisten över de fantastiska tonerna och beslutar att ta med henne hem till sin källare för att utnyttja hennes musikalitet. Vid samma tid föds en annan flicka som inte har några musikaliska eller andra förmågor och som är ganska alldaglig. Hon kämpar med fetma och utanförskap och sysselsätter sig med att ”trolla” på internet – att skriva elaka kommentarer på olika internetforum. Så småningom korsas flickornas vägar och mötet resulterar i total katastrof.

Här finns boken.

En sida till? Fortsätt läs!