Vågar du läsa de här böckerna?
Boktips

Vågar du läsa de här böckerna?

Det finns läskiga böcker, och så finns det läskiga böcker. Där författaren inte sparar på krutet. Där morden är extra bestialiska, ondskan infernalisk och blodet sprutar. Visst längtar du efter att läsa lite sådant? Vi listar några riktigt morbida böcker - varsågod! 

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 29 november 2021

Det finns läskiga böcker, och så finns det läskiga böcker. Där författaren inte sparar på krutet. Där morden är extra bestialiska, ondskan infernalisk och blodet sprutar. Visst längtar du efter att läsa lite sådant? Vi listar några riktigt morbida böcker - varsågod! 

Bok 1

Råttön och andra berättelser av Jo Nesbø

Inbunden
Köp boken

Här är första delen i novellsamlingen Råttön och andra berättelser. I Råttön utspelar sig berättelsen i USA  där medborgarna tar lagen i egna händer och tar över politikens roll efter en världsomfattande pandemi. Folk tvingas söka nya vägar när de gamla inte fungerar. Lås alla dörrar innan du börjar läsa för här utlovas en riktig skräckberättelse.

Bok 2

Skuggjägaren av Camilla Grebe

År 1944 upptäcks en kvinna fastspikad i golvet i Klarakvarteren i Stockholm. 30 år därefter hittas ännu en kvinna död med samma fasansfulla tillvägagångssätt. Jakten på mördaren får olycksbådande konsekvenser för de poliser som arbetar med fallet – Britt-Marie på 1970-talet, Hanne på 1980-talet och Malin, som är verksam idag.

Bok 3

Kastanjemannen av Søren Sveistrup

Att vara manusförfattare till Brottet, en av de mest hyllade danska tv-serierna, förpliktigar. Men Søren Sveistrup visar att han kan skapa nagelbitande, brutal spänning även i bokform. Hans debut Kastanjemannen har hyllats av kritikerna i hemlandet, och danska Dagbladet skriver bland annat: ”en uppvisning i hur en bok av detta slag ska skrivas”. Boken inleds av att en kvinna hittas brutalt mördad vid en lekplats i Köpenhamn. Vid kroppen hittas en liten figur skapad av kastanjer, och där hittar man fingeravtrycken av en liten flicka som är spårlöst försvunnen sedan ett år tillbaka… Polisduon Naia Thulin och Mark Hess jagar mördaren tillsammans, och det är oavbrutet spännande – precis som tv-serien Brottet. Dessutom bestialiskt blodigt.

Bok 4

Offrens offer av Bo Svernström

Författaren och kvällstidningsjournalisten Bo Svernström samlar på bestialiska mord på fritiden (och här berättar han mer om det i en intervju.) I en mapp i hans dator ligger tusentals mer eller mindre vidriga brott. Och det märks att han kan sin sak – debuten Offrens offer är inte bara oavbruten spännande, den är också rätt vidrigt läskig på sina håll.  Läs på egen risk!

Bok 5

Vassa föremål av Gillian Flynn

Camille Preaker är journalist i Chicago. Hon åker hem till Windgap i Missouri när en tioårig flicka är borta för att rapportera om försvinnandet. Ett år tidigare försvann en annan flicka under liknande omständigheter. Det tar emot för Camille att återvända hem då hon bävar för att träffa sin mamma igen. Deras relation har alltid varit komplicerad och nu får hon ett kvitto på att relationen inte har förändrats. Mamman favoriserar den yngre systern Amma som är manipulativ och sprider en osäkerhet i staden.

Bok 6

Flickan utan hud av Mads Peder Nordbo

Riktigt makaber läsning, med flådda kroppar och uppsprättade magar – men också incest, korruption och en dos samhällskritik. ”Har allt vad man som äkta deckarfan kan önska sig”, som en kritiker skrev. Utspelar sig på Grönland, ett vackert och kargt land, men också ett samhälle präglat av motsättningar, våld och brottslighet.

Bok 7

Lazarus av Lars Kepler

Lars Kepler är numera synonym till riktigt-jäkla-läbbiga-bladvändare-man-inte-kan-läsa-själv-hemma (läs vår intervju med dem här). En stor anledning till det är den vidrige seriemördaren Jurek Walter. Han är genom-ond! Och dyker upp på nytt när man trodde att han var död och begraven! Paret Kepler lotsar läsaren genom beskrivningar av bestialiska mord med mycket blod och infernalisk ondska, så skickligt att adrenalinet pumpar under läsningen. Kepler är inget för den ängsliga läsaren! Men gillar du riktigt blodig spänning – läs, du kommer inte ångra dig!

Bok 8

Slaktmarker av Jenny Lundin

En psykologisk skräckroman. Finansmannen Patrik Manfred har stora drömmar om att bli rik och framgångsrik. Företaget han arbetar på tas över av en ny ledning och då får han äntligen chansen till att visa hur driven och ambitiös han är. Men han är allt för exalterad och råkar istället göra ett stort misstag. Det visar sig att han blir offer för en hemlig plan. När han försöker ta sig ur flera händelser och situationer som är okontrollerbara blir tillvaron en stor mardröm.
Bok 9

Färjan av Mats Strandberg

Det här är en bok för dig som älskar när det är riktigt äckligt och läskigt. Som namnet och bokomslaget vittnar om utspelar den sig på en färja, på en 24-timmarskryssning fram och tillbaka till Åbo. Efter några timmar ute till havs åker plötsligt färjan ut i tomma intet. Det finns ingenstans att ta vägen, ingenstans att fly. Och en barnvampyr härjar fritt…

Bok 10

Lilla stjärna av John Ajvide Lindqvist

Låt den rätte komma in är kanske den mest kända boken av John Ajvide Lindqvist, men Lilla Stjärna sägs vara hans mörkaste, blodigaste och mest hjärnsubstansfyllda roman.

En svensktoppsartist hittar en dag ett spädbarn nedgrävt i en plastpåse. När barnet börjar börjar skrika förundras artisten över de fantastiska tonerna och beslutar att ta med henne hem till sin källare för att utnyttja hennes musikalitet. Vid samma tid föds en annan flicka som inte har några musikaliska eller andra förmågor och som är ganska alldaglig. Hon kämpar med fetma och utanförskap och sysselsätter sig med att ”trolla” på internet – att skriva elaka kommentarer på olika internetforum. Så småningom korsas flickornas vägar och mötet resulterar i total katastrof.

Bok 11

Frankenstein av Mary W. Shelley

I Mary Shelleys berömda skräckroman Frankenstein från 1818 åker Victor Frankenstein till Inglostadt för att studera. Där intresserar han sig särskilt för kroppens uppbyggnad och bestämmer sig för att skapa en egen varelse av död materia. När monstret faktiskt vaknar till liv, visar sig experimentet få oanade konsekvenser.

Bok 12

Det av Stephen King

Storpocket
Köp boken

En klassisk och världsberömd skräckberättelse som tack vare nyfilmatiseringarna med Bill Skarsgård i huvudrollen upptäcks av en ny generation läsare och skräckfantaster. Till ytan ser den lilla staden Derry i Maine ut som vilken amerikansk småstad som helst, men i kloakerna finns något som ligger på lur och iakttar. Där finns ondskan. Där finns Det.

Bok 13

Tistelblomman av Amanda Hellberg

Maja Grå har alltid varit udda. Det är något hon inte ens kan berätta för sin man Jack. De bor tillsammans på Tistelblomman vid det skotska höglandet. Det är ett gammalt kråkslott som ligger avskilt från andra hus. Det går rykten om att slottet är hemsökt. Men snart börjar även Maja höra en orolig närvaro i huset. Det är ingen idé att berätta för Jack att hon är synsk och i samma veva blir hon erbjuden ett jobb där hon kan använda sina förmågor i polisutredningar. När Jack reser bort en tid blir Maja ensam kvar i huset och detta blir bara början på ett dödliga konsekvenser.

Läs mer