15 litterära karaktärer att klä ut sig till på Halloween
Boktips

15 litterära karaktärer att klä ut sig till på Halloween

Halloween närmar sig. Och därmed – det frenetiska sökandet efter den perfekta utklädnaden. Varför inte hämta inspiration från litteraturen? Äntra festen som självaste greve Dracula, Pennywise eller tvillingarna i The Shining. Vi tipsar om 15 litterära karaktärer att klä ut sig till på Halloween.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Pixabay
Publicerad: 24 oktober 2022

Halloween närmar sig. Och därmed – det frenetiska sökandet efter den perfekta utklädnaden. Varför inte hämta inspiration från litteraturen? Äntra festen som självaste greve Dracula, Pennywise eller tvillingarna i The Shining. Vi tipsar om 15 litterära karaktärer att klä ut sig till på Halloween.

1. Dracula

via GIPHY

Bram Stokers Dracula från 1897 är en av skräcklitteraturens största klassiker och greve Dracula har därigenom blivit världens mest kända vampyr. Jonathan Harker blir skickad av sin advokatfirma till Transsylvanien för att bistå en ny klient, greve Dracula, som önskar bosätta sig i England. Dracula har tjugo mäns styrka och livnär sig helt och hållet på människors blod. När Harker närmar sig, varnas han av främlingar för att resa till grevens borg. Och snart ska han förstå varför…

Det här behöver du: 
En svart mantel
Vampyrtänder
Fejkblod
Vitt smink till ansiktet

Köp Dracula här.
Lyssna på Dracula här.

2. Wednesday Addams

Familjen Addams är baserad på tecknaren Charles Addams skämtteckningar i tidskriften The New Yorker, som började publiceras 1938. Familjen Addams är en besynnerlig familj, bosatta i ett gotiskt viktorianskt hus och tjusade av det som de flesta människor är rädda för. Den kanske mest kända rollfiguren i familjen är den unga dottern Wednesday med sina karaktäristiska svarta flätor, bleka hy och sadistiska inre. Wednesday uppfostrar spindlar och har ett djupt intresse av Bermuda triangeln.

Det här behöver du:
Svart klänning med vit krage
Flätor i håret
Vitt smink till ansiktet
Låtsasspindel som husdjur

3. Tvillingarna i The Shining 

via GIPHY

I skräckmästaren Stephen Kings The Shining från 1977 flyttar familjen Torrance till det isolerade Overlook Hotel över vintern. Jack och Wendys femårige son Danny, visar sig vara synsk och ser hotellets fasansfulla förflutna och de onda krafter som väntar på familjen. Men framförallt ser han de två karaktäristiska tvillingsystrarna, hand i hand längst bort i korridoren… Det här är en perfekt utklädnad för dig som vill matcha med en kompis.

Det här behöver du: 
Blå klänning med band i midjan
Hårspänne till håret
Höga vita knästrumpor
Svarta lackskor

Köp The Shining här.

4. En kråka i Fåglarna

Fåglarna är Daphne du Mauriers mästerliga skräcknovell från 1952, om hur människans maktställning i naturen upphör att gälla när fåglarna går till attack. Alfred Hitchcock använde berättelsen för sin oförglömliga film.

Det här behöver du: 
Svarta kläder
Svarta vingar
En svart näbb

Köp Fåglarna här.

5. Mårran i Mumindalen 

Mårran i Tove Janssons böcker om Mumindalen symboliserar ofta ett närvarande hot, men också ensamhet. Mårran är mycket kall, allt hon rör vid blir till is. Kanske är hon varm inombords och ofarlig, men eftersom att hon inte kan prata, framstår hon som skrämmande och farlig.

Det här behöver du:
Ett grått lakan
Svarta handskar

Köp Mumin-böckerna här.

6. Frankensteins monster i Frankenstein

I Mary Shelleys berömda skräckroman Frankenstein från 1818 åker Victor Frankenstein till Inglostadt för att studera. Där intresserar han sig särskilt för kroppens uppbyggnad och bestämmer sig för att skapa en egen varelse av död materia. När monstret faktiskt vaknar till liv, visar sig experimentet få oanade konsekvenser…

Det här behöver du:
En mörk kostym
Svart hårfärg
En skruv att ha ”genom” huvudet
Röd färg till ett ärr i pannan

Köp Frankenstein här.

7. Kommandoran i Emil i Lönneberga 

En av litteraturhistoriens otäckaste karaktärer måste väl ändå vara Astrid Lindgrens Kommandoran i Emil i Lönneberga. Hon är ett snålt och ogint fattighjon som styr och ställer över de andra hjornen i socknens fattighus. Hennes öronbedövande skrik när hon sitter fast i fällan som Emil har gillrat, hemsöker oss fortfarande i våra drömmar.

Det här behöver du: 
En scarf över huvudet
Grå hårfärg till håret
Gärna en svart penna för att fejka en glugg i tänderna

Köp Emil i Lönneberga här.

8. Hannibal Lecter i När lammen tystnar 

Thomas Harris När lammen tystnar från 1988 är en klassisk skräckroman. FB-agenten Clarice Sterling får, som en del i sökandet efter en seriemördare med smeknamnet Buffalo Bill, ett uppdrag. Hon måste besöka en man som sitter inspärrad på en högsäkerhetsfacilitet för psykiskt sjuka våldsbrottslingar, och intervjua honom. Hon får träffa Hannibal Lecter, en före detta psykiatriker med ovanliga preferenser och en internsiv nyfikenhet på psykets mörkare delar.

Det här behöver du: 
En fångdräkt
En mask att ha över munnen
En vit tvångströja

Köp När lammen tystnar här.

9. Dr Jekyll och Mr Hyde 

via GIPHY

Louis Robert Stevensons kända kortroman från 1886, Dr Jekyll och Mr Hyde är den klassiska berättelsen om Dr Jekylls kamp mellan gott och ont, om en tudelad personlighet vars karaktärer ständigt lever vidare i vårt språkliga uttryck. Den läskigaste av dem två är den märklige Mr Hyde..

Det här behöver du:
En kostym
En svart cape
En hög hatt
En käpp

Köp Dr Jekyll och mr Hyde här.

10. Den vita häxan Jadis i Narnia

Ännu en riktigt otäck karaktär i litteraturhistorien – den vita häxan Jadis i C.S Lewis böcker om Narnia. Hon är ond ända in i själen och regerar i Narnia i hundra år.

Det här behöver du:
En vit klänning
En huvudbonad i guld
En vit fejkpäls att ha runt axlarna
Svarta linser

Köp Häxan och lejonet här.

11. Pennywise i Det

Den lilla staden Derry i Maine ser ut som den typiska amerikanska småstaden, trygg och sömnig med sina villaområden, snabbmatsställen och affärer. Men det är bara på ytan. I kloakerna under staden finns något som ligger på lur och iakttar. Där finns ondskan. Där finns Det. Vill du skrämma livet ur de andra deltagarna på hallowenfesten måste du klä ut dig till den ökända clownen Det i Stephen Kings kända roman från 1986.

Det här behöver du:
Vita kläder med mycket krås
Vitt smink till ansiktet
En röd ballong
Röd färg till läppar, näsa och streck vid ögonen

Köp Det här.

13. The other mother i Coraline

via GIPHY

Neil Gaimans Coraline från 2002 är en modern klassiker inom fantasy. Den lilla flickan Coraline och hennes föräldrar flyttar in i ett konstigt hus på landet. Och där finns en dörr som inte verkar leda någonstans till en början, men när Coraline tittar efter, hamnar hon i en spegelvärld. Där träffar hon en kvinna som presenterar sig som hennes andra mamma. Hon är till synes en kopia av hennes riktiga mamma, men med blekare hy och knappar till ögon. Och hon vill att Coraline ska stanna för evigt…

Det här behöver du:
En svart klänning med vita prickar
En svart page-peruk
Rött läppstift
Smink för att måla knappar till ögon

Köp Coraline här.

14. Alex i A Clockwork Orange 

via GIPHY

Anthony Burgess A Clockwork Orange är en dystopisk sciensfiction-roman från 1962. Huvudpersonen Alex dömds till 14 års fängelse för en serie våldsbrott, men släpps redan efter två år, då han har genomgått en helt ny vetenskaplig beteendebehandling, Ludovico-tekniken, som snart får honom kraftigt illamående bara av tanken på våld och sex. 

Det här behöver du: 
Vita byxor
En vit skjorta
Vita hängslen
En svart hatt
Svart smink till att måla långa ögonfransar under ena ögat

Köp A clockwork orange här.

15. Eli i Låt den rätte komma in 

via GIFER

Avslutningsvis vill vi tipsa om ännu en vampyr, men en lite modernare sådan. Nämligen Eli i Låt den rätte komma in. Romanen är John Ajvide Lindqvists debut från 2004. Det är höst i Stockholmsförorten Blackeberg. Oskar är 12 år och mobbad. Hans sadistiska klasskamrater Jonny, Micke och Tomas mobbar honom både psykiskt och fysiskt, och Oskar drömmer om hämnd men vågar inte göra motstånd. Men så flyttar Eli in i lägenheten intill, och Oskars liv blir aldrig mer sig likt.

Det här behöver du:
Vit skjortklänning
Svart hårfärg
Fejkblod till ansiktet
Vitt smink

Köp Låt den rätte komma in här.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!