Kusliga skräckberättelser för den modige
Boktips

Kusliga skräckberättelser för den modige

En blodig deckare i all ära, men ingenting går upp emot en riktigt otäck spökhistoria. Vi tipsar om 16 hisnande skräckberättelser för den modige. 

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 06 september 2023

En blodig deckare i all ära, men ingenting går upp emot en riktigt otäck spökhistoria. Vi tipsar om 16 hisnande skräckberättelser för den modige. 

Bok 1

Holly av Stephen King

Inbunden
Köp boken

Jorge Castro avbryter plötsligt sin joggingtur för att hjälpa ett äldre par i nöd, men blir överraskad av ett stick i nacken. Castro är bara ett av många offer som mött ett liknande mardrömslikt öde. Privatdetektiven Holly Gibney kontaktas av mamman till en ung kvinna som försvunnit i samma område. Detta leder henne till två individer vars handlingar inte kan beskrivas som annat än monstruösa.

Översättare: John-Henri Holmberg

Bok 2

Rovet av Stefan Spjut

Inbunden
Köp boken

En kuslig skräckberättelse som utspelar sig i norra Norrland. Susso Myrén jobbar i hemtjänsten och i sin mammas souvenirbutik, belägen i Folkets hus, mitt i Kiruna. Hon har en hemsida där hon söker svaret på en fråga som hon ärvt av sin morfar fjällfotografen: finns det troll? På riktigt? Jesper Öbrell bor hos sina föräldrar på en enslig gård i Västerbotten. Han är van vid att det tisslar och tasslar i husets vrår. Att ta hand om dem som varken är djur eller människor är en naturlig del av vardagen. En dag rövas ett barn bort från en by utanför Jokkmokk, och Sussos och Jespers öden flätas samman.

Bok 3

Den svarta boken av Magnus Västerbro

Kartonnage
Köp boken

En samling skrämmande berättelser om antika häxor, medeltida vampyrer och osaliga andar. Här blandas historia och nutid, ibland med utgångspunkt i verkliga händelser, ibland hämtat ur författarens dagdrömmar, mardrömmar och fantasier. Det är skräckfyllt och spöklikt, ofta makabert men också oavbrutet fascinerande.

Bok 4

Huset Ushers undergång av Edgar Allan Poe

Kartonnage
Köp boken

Edgar Allan Poe kallas också för skräckens mästare och i novellen Huset Ushers undergång, ett av 1800-talsförfattarens mest berömda verk, står det klart varför. Den skräckinjagande berättelsen om poeten Usher och hans hemsökta slott håller läsaren i ett klaustrofobiskt grepp redan från första stycket. En typisk berättelse från romantiken, med det spöklika huset Usher och den karga, ödsliga naturen som själens spegel.

Översättare: Erik Carlquist

Bok 5

Lussiferda av Karin Tidbeck

En vinternatt på 90-talet. Fyra tonåringar har tagit sig till en stuga strax utanför Stockholm för att se Lussiferda, det ursprungliga luciatåget som just på lucianatten drar över himlen med demoner och häxor i släptåg. Så hörs ett skrik från himlen och plötsligt är de bara två kvar. Karin Tidbecks novell Lussiferda är en mörk, skräckfylld fantasihistoria, och samtidigt ett retrospektiv över 90-talets gothkultur.

Bok 6

Kvinnan i svart av Susan Hill

Londonadvokaten Arthur Kipps beger sig till en avlägsen landsortsstad för att närvara vid mrs Alice Drablows begravning och samtidigt ordna upp hennes dödsbo. Kipps slås av ortsinvånarnas märkliga ovilja att tala om Drablow; blotta omnämnandet tycks göra dem rädda, i synnerhet allt som rör familjens mytomspunna egendom, Eel Marsh House, som stolt och spöklikt höjer sig över de dimhöljda sankmarkernas förrädiska vidder. Det dröjer inte länge förrän Kipps inser varför stadens invånare inte vill prata om huset. Platsen visar sig ruva på en ondskefull hemlighet och snart dyker en skrämmande gestalt upp: kvinnan i svart. Susan Hills Kvinnan i svart är en av de senaste decenniernas stora skräckromaner. OBS! Läses med lampan tänd!

Bok 7

Hanteringen av odöda av John Ajvide Lindqvist

Stockholm, 13 augusti 2002: Efter en långvarig värmebölja svävar ett elektriskt fält över staden. Lampor kan inte släckas, maskiner kan inte stängas av. Utbrottet når sin kulmen i en kollektiv huvudvärk och kaos utbryter. Plötsligt är det över, men någonting har hänt. Den pensionerade journalisten Gustav Mahler får ett samtal från Danderyds sjukhus. De döda på bårhuset har vaknat. Hans eget barnbarn har nyligen lagts i jorden på Råcksta kyrkogård. Elvy har vårdat sin senile make till hans död. Begravningen ska äga rum två dagar senare. Men mitt i natten krafsar det på dörren. När Davids hustru dör i en bilolycka, ber han Gud att få henne tillbaka. Men återkomsten till livet ser inte ut som han har hoppats. Hanteringen av odöda är en klassisk skräckroman, men också en mycket gripande berättelse om kärlek som trotsar själva döden.

Bok 8

Evig natt av Michelle Paver

Michelle Pavers Evig natt utspelar sig år 1937 i London, där 28-årige Jack lever ett hopplöst liv – han är fattig, ensam och har fått ge upp sina drömmar om att studera vidare. Men så får han sitt livs chans: han blir erbjuden att vara med som radiotelegrafist på en arktisk expedition. Fem män och åtta polarhundar korsar Barents hav, ser midnattssolen och slår läger i en avlägsen, obebodd vik i Spetsbergen i Norge, Gruhuken. De jagar, dricker whisky och lever ett liv som är ljusår ifrån den smutsiga dimman i London. Men den arktiska sommaren är kort. När nätterna åter blir mörka känner Jack ett krypande obehag. Han ser en mörk gestalt stiga upp ur havet, men vågar inte berätta om det för sina vänner. En efter en tvingas expeditionens medlemmar att ge sig av, och till slut är Jack ensam kvar. Eller är han verkligen det…?

Översättare: Birgitta Gahrton

Bok 9

Tistelblomman av Amanda Hellberg

Maja Grå har alltid varit annorlunda. Hon har en hemlighet som hon inte kan dela med pojkvännen Jack. Tillsammans har de flyttat till det skotska höglandet, närmare bestämt till Tistelblomman, ett ensligt beläget hus med en sällsam dragningskraft. De trivs i det gamla kråkslottet och njuter av sin förälskelse. Men i trakten viskas det om hemsökelser så fasansfulla att ingen i lokalbefolkningen vågar sätta sin fot på ägorna. Och snart förnimmer Maja en osalig närvaro i husets dunkla vrår. Samtidigt oroar hon sig för hur Jack skulle reagera om han visste att hon är synsk… Amanda Hellbergs Tistelblomman är en blodisande och suggestiv skräckroman.

Bok 10

Sankta Psyko av Johan Theorin

Jan Hauger anländer till en liten stad på västkusten för att söka tjänst som förskolepedagog. Men Gläntan är inte riktigt som andra förskolor. Det ligger på andra sidan muren till Sankta Patricia – med öknamnet Sankta Psyko – ett säkerhetsklassat sjukhus där psykiskt störda våldsbrottslingar vårdas. Gläntan är Sankta Patricias egen förskola, där patienternas barn vistas för att under noggrann övervakning få träffa sina föräldrar. En av Jans uppgifter blir att eskortera barnen genom de underjordiska gångarna som förbinder förskolan med besöksrummet på kliniken. Och det visar sig snart att Jan har en hemlighet.. Johan Theorins Sankta Psyko är en psykologisk rysare i toppklass.

Bok 11

Hemmet av Mats Strandberg

Från ett psyksjukhus till ett demensboende. Joel lyckas äntligen ordna en plats åt sin mamma på demensboendet Tallskuggan. Han tror att det värsta är över, men i själva verket har det knappt börjat. Mats Strandbergs Hemmet är en ytterst kuslig berättelse om kärlek, vänskap och den största skräcken av dem alla: att förlora kontrollen över sig själv.

Bok 12

Outsidern av Stephen King

Den omtyckte basebolltränaren Terry Maitland grips och anklagas för att ha våldtagit, lemlästat och mördat en elvaåring pojke. Både vittnen och teknisk bevisning binder honom till brottsplatsen och i Maitlands hemstad Flint City utbryter lynchstämning. Snart visar sig dock stark bevisning att den anklagade befunnit sig i en helt annan stad vid tiden för mordet. Polisens utredare Ralph Anderson och distriktsåklagaren Bill Samuels ställs inför en omöjlig fråga. Kan en person befinna sig på två olika platser samtidigt? Svaret är mer skrämmande än någon av dem kunnat föreställa sig. I Outsidern visar allas vår Stephen King åter vilken mästare han är på att skildra mörkret som lurar mitt ibland oss: i familjen, i skolan, i småstaden och i vår vardag.

Översättare: John-Henri Holmberg

Bok 13

Bunkern av Hanna von Corswant

Påskhelgen närmar sig och Charlotta ser fram emot att åka ut och hjälpa till på den nu nedlagda minkfarmen. Vädret är vackert och sysslorna rogivande på den gamla gården. De äldre damerna som har farmen är trevliga, men kanske en aning udda. De andra som jobbar där, Lisa och Tomas, är också vänliga om än lite avvaktande, men alla gör sitt, gården ska bli fin till sommarens scoutläger. Allt vore perfekt om det inte var för den där drömmen. Och lukten. Hanna von Corswants Bunkern är en klassisk skräckberättelse där de döda är lika levande och närvarande som vi själva. Men här finns även djuren: gråsuggorna, fästingarna, fladdermössen. De som tar över, som kryper inpå.

Bok 14

Samlade svenska kulter av Anders Fager

Anders Fagers Samlade svenska kulter innehåller är ett antal berättelser som alla är pusselbitar i en stor helhet. De väver samman en berättelse från en värld som är både skrämmande, bisarr och obehagligt lik vår verklighet. Här lurar namnlösa faror i skuggorna och häxor, magi och monster finns precis bakom knuten. Samlade svenska kulter tillhör, jämte John Ajvide Lindqvists Låt den rätte komma in, de centrala verken i den samtida svenska skräckgenren. I Anders Fagers berättelser framträder en skräckinjagande, våldsam, sagolik, erotisk och gripande värld som inte lämnar någon oberörd.

Bok 15

Dracula av Bram Stoker

En skräckroman-lista blir inte komplett utan Bram Stokers mästerverk Dracula. Jonathan Harker skickas av sin advokatfirma till Transsylvanien för att bistå en ny klient, greve Dracula, som önskar bosätta sig i England. När Harker närmar sig, varnas han av främlingar för att resa till grevens borg. Snart kommer han att förstå varför. Bram Stokers Dracula är en av skräcklitteraturens största klassiker, boken som gav upphov till den moderna myten om vampyren. Har du inte redan läst den, måste du göra det nu!

Översättare: Sam J. Lundwall

Bok 16

Fåglarna och andra noveller av Daphne Du Maurier

Fåglarna är Daphne du Mauriers mästerliga skräcknovell om hur människans maktställning i naturen upphör att gälla när fåglarna går till attack. Alfred Hitchcock använde berättelsen för sin oförglömliga film, och det är inte den enda gången Daphne du Mauriers visuellt suggestiva scenarion blivit klassisk skräckfilm. Fåglarna och andra noveller samlar några av 1900-talets mest klassiska engelskspråkiga noveller. I detta urval med Daphne du Mauriers allra bästa noveller ingår även Titta inte nu, Inte efter midnatt, De blå linserna och Äppelträdet. Här i svensk översättning av Gerd Lilliehöök, Lisa Rothstein och Gösta Sellin och med ett nyskrivet förord av författaren Johan Theorin.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!