16 böcker som kan förändra ditt liv
Böckerna

16 böcker som kan förändra ditt liv

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 02 januari 2018

En del böcker påverkar en så starkt att man efter bara några sidor VET att man kommer att tänka annorlunda efteråt. Läsupplevelser som sätter själva på livet på prov – här är några av dem. 

Lyckan, kärleken och meningen med livet av Elizabeth Gilbert

En intensiv, känslig och underhållande memoar om att finna sig själv – och allt som kan hända när man tar ansvar för sitt eget välmående.  I den här boken får vi följa med Elizabeth Gilbert när hon bestämmer sig för att på allvar ge sig själv tid och utrymme för att finna sin livsväg. Det blir en nästan ett år lång resa. Hon börjar i Italien där hon lär sig konsten att njuta, i Indien får hon sedan konsten att nå sinnesro och i Indonesien hittar hon slutligen balans.   

 

Björnstad av Fredrik Backman

Invånarna flyttar från Björnstad och jobben blir allt färre, men ändå lever drömmen om forna glansdagar – och det är hockeyn som är räddningen. En berättelse om kärleken till en folkrörelse, men även om manlighet, identitet och längtan efter att få visa vem man verkligen är som lever kvar i läsaren, kanske för alltid.
Läs tio anledningar att älska Fredrik Backman här.

 

Fräls oss ifrån kärleken av Suzanne Brøgger

Svidande uppgörelse med föreställningen om man-kvinna-samhälle. Genom intervjuer, debattinlägg och essäer angriper Brøgger kärnfamiljen och slåss för privatlivets slutgiltiga avskaffande. Vägen dit går via frispråkigheten, vilken snabbt gjorde henne till myt och ikon.
Läs en intervju med Suzanne Brøgger, skriven av Yukiko Duke.

 

Tärningsspelaren av Luke Rhinehart

Tärningsspelaren gavs ut första gången 1971 och snabbt spreds ryktet om den över världen. Fortfarande fortsätter den att fängsla nya generationer och har satt ett djupt avtryck i vår tids populärkultur. Boken, som handlar om att låta slumpen ta kontroll över livet,  är också en bok som ifrågasätter din moral och sanningen om rätt och fel. Ska man låta en tärning avgöra allt?
Läs en intervju med författaren här.

 

En dag i Ivan Denisovitjs liv av Aleksandr Solzjenitsyn

När Solzjenitsyns första och självbiografiska långnovell En dag i Ivan Denisovitjs liv publicerades i Sovjetunionen 1962 var den sprängstoff. Först nu avslöjades Stalins terror mot det ryska folket. Boken utspelar sig i ett sovjetiskt arbetslägerunder 1950-talet under en dag, från morgon till kväll. Solzjenitsyn berättar bland annat om olika metoder för att överleva, om den djungelns lag som råder i lägret.
Läs gärna Göran Greiders tankar om boken här.

 

Konsten att höra hjärtslag av Jean-Philipp Sendker

En modern saga och internationell bästsäljare som nu sålts i närmare en miljon exemplar. En dag strax efter att Julia avlagt sin juridikexamen försvinner hennes far utan ett ord. Familjen tvingas till slut acceptera att spåren slutar i Bangkok. Fyra år senare hittar Julia ett fyrtio år gammalt kärleksbrev som hennes far skrivit till en okänd kvinna i en by i Burma. Hon bestämmer sig för att söka upp kvinnan i brevet.
Besök gärna bokens sajt.

 

Kvinnorummet av Marilyn French

En samtida klassiker som har sålt i över 20 miljoner exemplar sedan den publicerades 1977. Marilyn French skildrar femtiotalets förortsliv och det feministiska uppvaknandet, och är än idag en både kontroversiell och aktuell uppgörelse med kvinnorollen och familjen.
Läs gärna Åsa Linderborgs text om uppvaknandet när hon som ung läste Kvinnorummet.

 

Vägen av Cormac McCarthy

En djupt gripande berättelse om en resa, som dessutom blev belönad med Pulitzerpriset. På ett hypnotiskt kraftfullt sätt ställs kärleken mellan en far och hans son mot en hopplöst skrämmande framtid. Det värsta och det bästa som människan kan åstadkomma genomströmmar detta mörka, intagande mästerverk.

Ofattbart… Detta är ett bedövande och briljant verk, på samma gång fruktansvärt träffande och imponerande universellt.
/The Guardian om Vägen

 

Tisdagarna med Morrie av Mitch Albom

En livsklok berättelse om en professor – Morrie – och hans elev, Mitch. När Mitch får reda på att Morrie har en dödlig nervsjukdom beslutar han sig för att besöka Morrie varje tisdag – precis som under studieåren. De samtalar om kärlek, äktenskap, känslor, förlåtelse, saknad och död. Deras pånyttfödda vänskap blir till en sista föreläsning fylld av visdom och erfarenhet. En lektion i konsten att leva som berört miljontals.
Besök författarens hemsida.

 

 

Maken av Gun-Britt Sundström

Maken utkom första gången 1976 och har blivit mycket läst och citerad. Många känner igen sig själva på olika sätt i denna oromantiska roman- man skrattar och gråter med det omaka kärleksparet.
Läs en intervju med Gun-Britt Sundström.

 

Under det rosa täcket av Nina Björk

Väckte en enorm uppmärksamhet när den utkom första gången 1996 och fick snabbt kultstatus, inte minst bland unga tjejer. Den anses idag vara en av de viktigaste feministiska böcker som utkommit i Sverige under de senaste åren. Nina Björk talar för en feminism som inte gör kvinnan till en utopi, som inte ger henne en ”naturlig” identitet – utan som istället kämpar för en frigörelse från fasta könsidentiteter.
Läs fem viktiga röster om Under det rosa täcket.

 

Till himlen och tillbaka. En neurokirurgs nära döden-upplevelse av Eben Alexander

Tusentals människor har nära-döden-upplevelser även om forskarna hävdar att det är omöjligt. Doktor Eben Alexander var en av de forskarna – tills han själv låg i koma i sju dagar, reste bortom vår verklighet och nådde platser som är utom räckhåll för oss levande. Han befann sig i livet efter döden.
Läs gärna Kulturbloggens recension av boken.

 

 

Vi måste prata om Kevin av Lionel Schriver

Strax före sin sextonde födelsedag skjuter Kevin ihjäl sju skolkamrater och två av skolans anställda. Hans mamma, Eva, är den enda som inte är förvånad över det som hänt.

Efter morden försöker Eva bygga upp sitt liv igen, och under tiden skriver hon brev till maken Franklin, som hon inte längre lever med. Äntligen ska hon få ge sin version av hur hon upplevt Kevins uppväxt, och hon gör det med svart humor och en nykter blick.
Lyssna på ett samtal om boken här.

 

 

Måsen av Richard Bach

Måsen, eller Jonathan Livingston Seagull, vill till varje pris fullända konsten att flyga, även om hans flock ständigt påminner honom om att måsar ska koncentrera sig på det nödvändiga: att skaffa mat. Men trots att Jonathan verkligen har försökt att vara som alla andra, lyckas han inte kuva sin längtan. Han kan inte låta bli att tro att livet, om det verkligen levs, har något mer att erbjuda.  Priset han får betala är högt – ensamhet, smärta och ond bråd död – men resan som den fria fågeln Jonathan Livingston Seagull tar läsaren med på visar sig leda längre än någon kunnat tro – upp i skyn och in i hjärtat.

Måsen låg på New York Times bestsellerlista i flera år, är en av de största boksuccéerna genom tiderna, och hittar ständigt nya läsare. En google-sökning på citat från boken visar hur älskad den är.

 

Här två nyutgivna livräddare:

Välsignelser av Caroline Albertine Minor

Välsignelser av Caroline Albertine Minor

En novellsamling där sju täta, delvis sammanflätade berättelser undersöker sorg, förlust, skam och vänskap. En ung mamma mister sin man när han drabbas av minnesförlust, en dotter tar sitt eget liv och en annan ignoreras av sin döende far. Caroline Albertine Minor skildrar på ett nyanserat och träffande sätt några av tillvarons svåraste stunder.

Duktiga flickors guide till att sätta gränser

Duktiga flickors guide till att sätta gränser av Alexandra Reinwarth

En bok som hjälper dig att ta sätta fokus på vad du vill, vad du behöver och vem du är. Hur du genom att sluta låta omgivningens krav och förväntningar styra ditt liv står upp för dig själv, i alla delar av ditt liv. Läs dig att sätta ner foten, ge blanka fan och säga nej.

Av Johanna Stenius

Ett extra tack till Facebookgruppen Vi som älskar att läsa böcker för inspiration!

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag accepterar villkoren.

En sida till? Fortsätt läs!