22 uppslukande böcker med hbtq-personer i handlingen
Böckerna

22 uppslukande böcker med hbtq-personer i handlingen

Det finns mängder av böcker som behandlar queera teman och människor. Här är några av våra favoritböcker.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 30 juli 2018

Det finns mängder av böcker som behandlar queera teman och människor. Här är några av våra favoritböcker.

1. Nätterna på Winterfeldtplatz av Elin Boardy

22 uppslukande böcker med hbtq-personer i handlingen

Hedvig är 20 år och från Göteborg. Hon söker sig till Berlin och Winterfeldtplatz under det sena 1920-talet. Här håller Heinz och Florian fester som aldrig tar slut. Här möts de avvikande, de revolutionära, de hämningslösa. Här är Hedvig fri att älska den hon vill. Men på gatorna mullrar det, de brunas maktövertagande rycker allt närmare. Runt sig har Hedvig många personer: politiskt aktiva Mina som blir hennes bästa vän, den allvarlige Erwin med skador från kriget och brittiske Matthew som skriver på en roman.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

2. Om det regnar i Ahvaz av Nioosha Shams

22 uppslukande böcker med hbtq-personer i handlingen

Nioosha Shams romandebut handlar om Ava som går i trean på gymnasiet och har legat med varenda bicurious tjej i hela skolan. Hon tror inte på kärlek, hon tror på vännerna Mira och Hugo och på att de tre tillsammans bildar Sveriges Starkaste Trio. Hon tror på sin regndyrkande farsa, på att leva lyckligt för alltid. Ava tror inte på kärleken, inte förrän hon träffar Nadja: bomben, solen, skogsbranden – med det efterhängsna exet. Och då tror hon plötsligt på allt.

Köp boken här.

3. Vänd rätt up av Emelie Novotny

22 uppslukande böcker med hbtq-personer i handlingen

Det är sommaren efter studenten. Jobbet som hästskötare i ett toppstall är allt hon kan önska sig, ändå är det svårt att säga att man hellre stannar hemma när kompisarna drar till London och Lund. Men så får Ylva ansvar att träna ett föl och sköta stallet när ägaren reser till tävlingarna i Falsterbo. Och så blir hon kär. Emelie Novotnys romandebut är en varm relationsroman i stallmiljö.

Köp boken här.

4. Smulklubbens skamlösa systrar av Mian Lodalen

Mian Lodalens skönlitterära debut. My lever singelliv i en tillvaro där hon plockar upp smulorna från andras raserade relationer. Ständigt sexhungrande föredrar hon gifta heterotjejer framför att binda sig i en fast relation med en riktig flata. Stödtruppen består av smulsystrarna Mackan och Hedda som alltid finns till hands. De drar med henne på ständigt nya äventyr i allt från demonstrationer och vilda fester till kalas bland överklassens högdjur. Boken är första delen av två,  och följs av Trekant.

Köp boken här.

 

5. Stjärnor utan svindel av Louise Boije af Gennäs

Allt tycks gå på räls för Sophie; hon är framgångsrik författare, tjänar pengar och är en självklar gäst på allsköns partyn. Tills hon möter Kaja … Livet ställs på huvudet och ingenting blir någonsin som förut. Stjärnor utan svindel utkom 1996 och blev Louise Boije af Gennäs stora genombrottsroman.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

 

6. Torka aldrig tårar utan handskar-serien av Jonas Gardell

Ikonisk bokserie av Jonas Gardell som även har filmatiserats. Här finns del två och del tre av berättelsen om Paul och Bengt, Seppo och Lars-Åke. Om Rasmus och Benjamin. De som sökte friheten och kärleken i en tid inte långt från nu. Berättelsen om en sjukdom som tog människors liv medan de ännu var helt unga. En berättelse om lidande och om förnedring och om svek men också en berättelse om kärlek som trotsar allt. För du vet hur det är: Man får inte leva om sitt liv. Det är det som är själva grejen! Det som berättas i den här historien har hänt. Allt är sant.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

 

7. Ett jävla solsken av Fatima Bremmer

Inte riktigt en roman, utan en Augustprisbelönad biografi om Ester Blenda Nordström, den norm- och banbrytande journalisten som wallraffade långt innan begreppet var uppfunnet Hon var flickan som som skickades hemifrån för att bli snäll och foglig men aldrig sig aldrig tämjas.Hon reste runt hela världen och erövrade den – men reste hon inte också bort från något? Under hela sitt liv var hon tvungen att dölja sitt livs stora kärlek: Karin.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

 

8. En dag ska jag lämna allt det här av Katarina Bivald

Trettiotreåriga Henny Broek står chockad vid vägkanten och ser ner på sin egen orörliga kropp. För en halvtimme sen var hon himlastormande lycklig. Nu är hon …död? På begravningen träffas hennes älskade ungdomsvänner som en gång arbetade tillsammans på det nedgångna motellet i Pine Creek. Men det enda som verkar förena dem idag är att de verkar fast beslutna att fortsätta vara ensamma och miserabla. Henny inser att hon nu har en livsviktig uppgift – hon ska göra sina vänner lyckliga, och hon är fast besluten om att inte låta det faktum att hon är död hindra henne.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

 

9. Mitt hjärta går på av Christoffer Holst

Den 22-åriga konditorn Chavve är antagligen den ensammaste romantikern på hela Södermalm och varje kväll slutar i ensamhet med stora bakverk framför filmen Titanic. På andra sidan vattnet bor Pontus kvar i pojkrummet hos sin brokiga familj.  När en dejtingapp kopplar samman killarna blir de snabbt en del av varandras liv, och Chavve verkar äntligen ha hittat det han sökt efter så länge. Men Pontus liv kraschar, och allt som blev så bra är plötsligt borta. Fast Chavve tänker inte ge upp så lätt. Och han har en plan.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

 

10. Tillbaka till henne av Sara Lövestam

Ett par skor. En trälinjal. Ett par stålbågade glasögon. En silverbrosch. Av en slump, eller egentligen genom en olycka, hamnar de alla hos den desillusionerade Hanna, som gömmer dem under soffan.
År nittonhundrasex trampar folkskollärarinnan Signe ilsket genom Tierp. Ett brev från Stockholm har bekräftat det hon redan visste, att den moderna demokratitanken inte gäller alla. När en tysk automobil medförande den imponerande talarinnan Brita Löfstedt rullar in på torget, börjar Signes liv handla om mer än undervisning. Rösträttskampen kommer till Tierp och med den passionen. En komplicerad kärlekshistoria tar sin början.
Tillbaka till henne berättar den originella historien om Signe, Hanna och hundra år gamla ord. När historia skär genom nutid blir inget sig likt igen.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

 

11. Bära Mistel av Sara Lidman

En roadmovie med mestadels norrbottnisk fond; Nattajaure, Sitarangi, Nattsprånget och ett nästan Felliniskt persongalleri.Det är berättelsen om den omöjliga, aldrig förverkligade, smärtsamma kärleken mellan dragspelsdrottningen Linda Ståhl och den homosexuelle Björn Ceder. Människorna är heta, exalterade, storslagna. De drivs av sexualitet, skuld, smärta. Bära mistel är en av de vackraste kärleksromaner som skrivits på svenska.

Köp boken här.

 

12. Kärlek i Europa av Birgitta Stenberg

Birgitta Stenberg inledde 1981  sin svit självbiografiska romaner med Kärlek i Europa, följd av Apelsinmannen 1983 och Spanska trappan 1987. I denna första del skriver hon om 50-talets Mallorca där hon ingick i kretsen av bohemer, konstnärer, författare, alkisar, bögar och flator från hela världen. På en träffsäker, lakonisk prosa berättar Birgitta Stenberg osminkat och öppet om sitt äventyrliga liv med en blandning av självironi och rättframhet.
Köp boken här.

13. Den bästa dagen är en dag av törst av Jessica Kolterjahn

En fri litterär fantasi om ett år i Karin Boyes liv.  Året är 1932 när Karin Boye tar sin tillflykt till Berlin – en stad som brinner av hat, våld och fattigdom. Men snart upptäcker hon också en värld som aldrig tidigare varit tillgänglig för henne – klubbar och caféer där män öppet älskar män och kvinnor älskar kvinnor

Köp boken här.

 

14. Göra sig kvitt Eddy Bellegueule av Edouard Louis

En hyllad debut och ett kytnävsslag i magen av Frankrikes nya litterära stjärna. Detta är 21-årige Édouard Louis uppgörelse med sin barndom och sitt liv som Eddy Bellegueule, den alltför feminine lille pojken i den hårda bruksorten i norra Frankrike. Han viftar för mycket med armarna, pratar för gällt, går konstigt. I den lilla byn där allting sedan generationer tillbaka kretsar kring fabriken där männen sliter. Louis gör allt för att passa in, bli en man, men han är i slutänden det alla anklagar honom för: homosexuell.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

 

15. En mörk strimma av ljus av Samar Yazbek

Sent en kväll ser Hanan ett ljussken under sin makes sovrumsdörr. Hon öppnar den och får syn på sin åldrige make och sin älskade tjänsteflicka Alya tillsammans i sängen. Förblindad av ilska och raseri slänger Hanan ut Alya ur huset mitt i natten. Alya, ännu inte tjugo år gammal, har varit Hanans tjänsteflicka i över åtta år. Hanan drabbas av panik över vad hon gjort. Hon inser att hon har levt ett privilegierat liv men att det har saknat innehåll, saknat kärlek. Tills hon träffade Alya som hon gjorde till sin tjänsteflicka på dagarna och älskarinna på natten. En mörk strimma av ljus är en roman om två kvinnor, starkt beroende av varandra, men det är också en berättelse om klass och patriarkatets makt i Syrien.

Köp boken här.

 

16. Ett arabiskt vemod av Abdellah Taïa

Tolvårige Abdellah från Salé funderar över sitt liv. Efter att ha undkommit en gruppvåldtäkt vet han att han är stämplad som den feminine pojken. Som den vackra Leïla. En slav. Han börjar ett febrigt sökande efter att återfinna sig själv, i sig själv, i andra och i andra städer.

Köp boken här.

17. Carol av Patricia Highsmith

Publicerades första gången 1952. Therese Belivet, 19, drömmer om att bli scenograf och jobbar extra i en leksaksaffär. En dag expedierar hon en elegant kvinna och tillsammans hittar de en julklapp åt kvinnans dotter. Kvinnans namn är Carol Aird. Therese får impulsen att skicka henne ett julkort, vilket blir början på en passionerad kärleksaffär – men som också gör att Carol riskerar förlora vårdnaden av sin dotter. Maken har hyrt en privatdetektiv som förföljer kvinnornaoch buggar dem.

Köp boken här.

 

18. Hyresgästerna av Sarah Waters

London, 1922. I ett stort hus bor Frances Wray med sin mor, mrs Wray. Deras liv har förändrats drastiskt. Familjens män har stupat och för att klara hyran blir mor och dotter nu tvungna att ta in hyresgäster. Ett ungt par ur den lägre tjänstemannaklassen, Lilian och Leonard Barber, flyttar in. In kommer den nya världen och dess sociala spänningar. Och när Frances, som är en modern kvinna med moderna idéer om kärlek, kommer allt närmare Lilian, påbörjas ett kammarspel som ska explodera med oförutsedda konsekvenser som följd.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

Sarah Waters har skrivit flera andra romaner som också passar i queer-temat, bland annat Kyssa sammetoch Nattvakten

 

19. Röd självbiografi : en versroman av Anne Carson

Anne Carsons bok är både en roman och en långdikt eller en versroman som återskapar en antik grekisk myt samtidigt som den skildrar en ung mans väg i vår samtid: Geryon, en pojke som också är ett rött bevingat monster, avslöjar sin själs vulkaniska landskap i en självbiografi som han inleder när han är fem år gammal. När han blir äldre lämnar han sin våldsamma bror och kärleksfulla men svaga mor och finner lindring bakom kameralinsen och i armarna på en ung man vid namn Herakles, en känslokall dagdrivare som överger honom när han är som mest förälskad.

Köp boken här.

 

20. Orlando av Virginia Woolf

Den unge mannen Orlando, som lever under Elizabeth I:s tid, bestämmer sig för att aldrig åldras. Efter en kärleksaffär med drottningen inleder han ett passionerat förhållande med Sasha, en ung prinsessa från det ryska hovet. När hon tvingas återvända till hemlandet känner sig Orlando vilsen och sviken. När han får chansen att bli ambassadör i Konstantinopel reser han till Turkiet. Men en morgon vaknar han och inser att han under natten förvandlats till kvinna. Samma personlighet, samma lynne, samma intelligens – men från och med nu sett utifrån ett kvinnligt perspektiv.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

 

21. Det finns annan frukt än apelsiner av Jeanette Winterson

Det här är berättelsen om Jeanette, adopterad och uppfostrad som vore hon en av Guds utvalda i en strängt religiös, frikyrklig arbetarfamilj i norra England. Hon verkar vara förutbestämd att bli missionär, och redan vid unga år är hon en framgångsrik väckelsepredikant. Men 16 år gammal möter hon en annan flicka, och eftersom varken kärlek eller sex ingår i den utstakade planen så tvingas Jeanette lämna kyrkan, hemmet och familjen för att kunna leva med den hon älskar.

Köp boken här.

Alla böcker av Jeanette Winterson är queera favoriter, även om inte alla listas här.

22. Cold case: Försvunnen av Tina Frennstedt

En 19-årig kvinna försvinner en sommarnatt på Österlen. 16 år senare härjar en dansk serievåldtäktsman i Malmö. Polisen famlar i mörkret, men ett DNA-spår gör att man kan dra kopplingar till det gamla försvinnandet.
Tess Hjalmarsson, kriminalinspektör och chef för Skånes cold case-grupp, tar sig an fallet. Hon brinner för att utreda gamla fall och att slutligen kunna ge anhöriga svar på vad som egentligen hände.
Parallellt kämpar Tess med sitt ganska misslyckade privatliv och en barnlängtan som ser ut att gå i kras efter att flickvännen har lämnat henne.

Köp boken här.

Lyssna på boken här.

Stort tack till Facebookgruppen Litteraturgäris för hjälp med inspirationen! 

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Jag accepterar villkoren.

En sida till? Fortsätt läs!