5 ljudböcker inlästa av populära Eva Röse

5 ljudböcker inlästa av populära Eva Röse

I ljudboksvärlden har inte bara själva berättelsen utan även den som läser in boken stor betydelse. Eva Röse har en av de mest behagliga rösterna, som vi kan lyssna på i timmar. Vi listar fem böcker inlästa av skådespelaren, från nervkittlande spänningsromaner till nobelpristagare.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Getty

I ljudboksvärlden har inte bara själva berättelsen utan även den som läser in boken stor betydelse. Eva Röse har en av de mest behagliga rösterna, som vi kan lyssna på i timmar. Vi listar fem böcker inlästa av skådespelaren, från nervkittlande spänningsromaner till nobelpristagare.

Bok 1

Kult av Camilla Läckberg, Henrik Fexeus

Efter Box kommer Kult – andra delen i en spänningsserie av nya deckarduon Camilla Läckberg och Henrik Fexeus. I Kult sätts det udda utredarparet Vincent och Mina åter på prov när en liten pojke försvinner från en förskola på Södermalm i Stockholm. De hittar genast likheter med en tidigare barnkidnappning, som slutade riktigt illa, och förstår att de har med livsfarliga krafter att göra. Allt pekar dessutom på att fler barn kommer att försvinna. För första gången sedan de dramatiska händelserna två år tidigare tar Mina upp kontakten med mentalisten Vincent Walder. Deras relation är lika speciell nu och han visar sig vara användbar även i denna utredning. Men klockan tickar och när de mest skyddslösa blir offer – vem kan då rädda dem?

Bok 2

Klara och solen av Kazuo Ishiguro

Förväntningarna var höga när Kazuo Ishiguros våren 2021 kom ut med sin första roman sedan han fick Nobelpriset 2017. Klara och solen lovordades snabbt av kritikerna. Det är en berättelse om vår snabbt föränderliga värld som ställer frågan: Vad betyder det att älska? Klara är en artificiell vän med en enastående iakttagelseförmåga som från sin plats i butiken observerar köparnas beteenden. Hon hyser gott hopp om att en kund snart ska välja just henne. Men när möjligheten till ett helt nytt liv väl dyker upp varnas Klara för att inte lita för mycket på löften från människor.

Översättare: Niclas Hval

Bok 3

300 grader av Pernilla Ericson

Utredare Lilly Hed har huvudrollen i Pernilla Ericsons klimatthriller. Året är 2023 och en värmebölja sätter hela världen i brand. Lilly Hed har lämnat en karriär i Stockholm till förmån för lugnet i Nynäshamn. Det ska bli hennes räddning från en destruktiv och mörk livssituation. Men även här börjar det brinna och brandkårens resurser är svårt ansträngda. Det som först ser ut att vara olycksbränder visar sig dölja något betydligt värre, och Lilly får anta större utmaningar än hon väntat sig.

Bok 4

Tillsammans är man mindre ensam av Anna Gavalda

Camille arbetar natt som städerska, bor i ett minimalt och kallt vindsrum och gör sitt bästa för att försvinna. Philibert de la Durbellière är en plågsamt blyg aristokrat som säljer vykort utanför ett museum. En kväll räddar han Camille från det kalla rummet och låter henne bo i sin stora våning en trappa ned. Camille möter Philiberts inneboende Franck, en stilig men ohyfsad kock. Sakta men säkert kryper de ur sina skal och berättar sina historier för varandra. Anna Gavalda skriver känsligt om kärlek, vänskap, konflikter och försoning, med Paris som en lika viktig karaktär.

Översättare: Maria Björkman

Bok 5

Alltid en dotter av Amy Engel

Inbunden
Köp boken

En spänningsroman om familjeband och om hur den värsta platsen också kan rymma den största kärleken. Amy Engels bok handlar om Eve och hennes dotter Junie som lever i en bortglömd stad i det fattiga Ozarkbergen i Missouri. Det enda som är viktigt i Eves liv är att ge dottern en någorlunda bra uppväxt. Men en dag stannar en polisbil utanför restaurangen där Eve jobbar, och de berättar att de har hittat Junie och hennes lekkamrat döda, mördade. Polisens sökande leder ingenstans, men Eve kan inte få ro förrän hon har hittat sin dotters mördare. Hennes jakt på rättvisa tar henne från stadens ruffigaste kvarter ut till de omgivande skogarna och slutligen till hennes barndoms trailerpark.

Översättare: Manne Svensson

En sida till? Fortsätt läs!