Artiklar

"Det finns verkligen en bok för varje tillfälle" - här är redaktionens bästa SelmaStories-minnen

Många kunniga bokproffs har passerat revy sedan SelmaStories startades - och ännu fler författare har mött oss. Här är gamla och nya redaktionsmedlemmars bästa SelmaStories-minnen!

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 31 januari 2024

Många kunniga bokproffs har passerat revy sedan SelmaStories startades - och ännu fler författare har mött oss. Här är gamla och nya redaktionsmedlemmars bästa SelmaStories-minnen!

”Jag minns hur fascinerande det var att följa hur det spreds av sig självt i galen fart”

Vem: Cecilia Claesson

Roll på SelmaStories: Var chef och drev hela uppstarten av SelmaStories

Jag tänker på två saker; dels när vi gjorde inläsningen av Selma Lagerlöfs nobeltal, som blev superlångt (tillsammans med ett ganska fult ”bildspel”) och som vi först inte tänkte publicera. Sen gjorde vi det och det inlägget blev jättepopulärt och publicerades flera år i rad sen i samband med Nobelfesten.
Jag tycker  det var ett exempel på vad vi kunde göra med Selma Stories, som var rätt unikt!

Det andra är vårt virala inlägg om Omgiven av psykopater  – minns bara hur fascinerande det var att följa hur det spreds av sig självt i galen fart.

”Av en slump springa in i casten från Game of thrones var en rolig upplevelse”

 

”Det finns verkligen en bok för varje tillfälle” – här är redaktionens bästa SelmaStories-minnen

Vem: Stephanie Smolak

Vem: SelmaStories första kanalansvarig och innehållsproducent

Framför allt tänker jag på hela uppstarten av SelmaStories, att testa ny mark, få göra något obeprövat som fick växa fram långsamt och med många ändringar och insikter på vägen var fantastiskt kul!

Ett av mina starkaste minnen är när jag reste till Bukarest för att skriva ett reportage om författaren Norman Manea, vars 80-årsdag skulle firas stort. Att mingla med den rumänska kultureliten, uppleva guidning i Bukarest av Norman och hans fantastiska fru Cella och av en slump springa in i casten från Game of thrones var en rolig upplevelse och fint minne som jag ofta återkommer till.

Läs reportaget:

Författare

Norman Manea: "I mitt hemland kallades jag halvmänniska"

”Ken Follett var oerhört charmerande och elegant”

Vem: Tove Kullenberg

Vad: fd Innehållsansvarig och innehållsproducent

”Det finns verkligen en bok för varje tillfälle” – här är redaktionens bästa SelmaStories-minnen

Ett av mina starkaste minnen var när jag fick resa till Skottland och intervjua Ken Follett! I ösregn och stormvindar fick jag tillsammans med några journalister influgna från hela världen (Brasilien! Italien! USA!), åka båt ut till en liten ö utanför Edinburgh, där tydligen Mary, Queen of Scots, suttit fängslad i vad som då förmodligen var en mycket pampig borg, nu en gammal ruin. Ken Follett var oerhört charmerande och elegant och tillsammans med sin fru Barbara (tidigare kulturminister i Gordon Browns regering) underhöll de hela mediauppbådet till sent in på småtimmarna, på en restaurang i Edinburgh.

Ken Follett. Foto: Tove Kullenberg

Ken Follett. Foto: Tove Kullenberg

 

Läs och se Toves reportage från Skottland:

Författare

Ken Follett: "Jag blir kritiserad för mina feministiska kvinnor i medeltiden"

”Alla otroliga möten som jag alltid kommer bära med mig

 

”Det finns verkligen en bok för varje tillfälle” – här är redaktionens bästa SelmaStories-minnen

Vem: Linnéa Ivares

Vad: Innehållsproducent och formgivare

Jag minns särskilt Bokmässans hybridmässa år 2021. Det var mitt under coronapandemin och Svenska Mässans stora lokaler stod nästintill tomma. Jag och Johanna Stenius tog ett tåg ner till Göteborg där vi i tre dagar sände över 20 livesändningar med författare och förläggare på ett hotellrum i Gothia Towers. Det blev en helg fylld med skratt, jazzmusik och inspirerande samtal – en fantastiskt upplevelse som jag sent kommer att glömma. Och en sak lärde vi oss, ät aldrig blomkålssallad i ett rum som inte går att vädra!

Alla roliga artiklar och listor som vi gjort, och kanske särskilt mina trendspaningar. Jag älskar att utforska och upptäcka trender som dominerar på sociala medier, och har skrivit om allt från boklistor om böcker som är populära på BookTok till hur man romantiserar sitt liv genom Cottagecore. En artikel som gick extra bra var min trendspaning om Dark Academia, som delades och uppskattades av många.

Sedan måste jag nämna alla underbara kollegor som man lärt känna, och alla otroliga möten som jag alltid kommer bära med mig. :two_hearts:

Läs två av Linnéas spaningar:

”Don’t meet your heroes säger man. I beg to differ”

Vem: Mattias Timander

Vad: Före detta inehållsproducent, moderator och officiell litteratursnobb på SelmaStories

”Det finns verkligen en bok för varje tillfälle” – här är redaktionens bästa SelmaStories-minnen

SelmaStories var min första riktiga arbetsplats. När jag började hade jag aldrig gjort en intervju. Men Johanna och de andra stjärnorna på redaktionen gav mig förtroendet att lära mig hantverket allteftersom. Den intervju jag oftast tänker på nu i efterhand är den med Claire Keegan. Jag hade läst henne med sån aktning och beundran och jag var svinnervös. Don’t meet your heroes säger man. I beg to differ, för trots maxpuls och tunnelseende var mötet med henne faktiskt smått livsomvälvande.

Turligt nog för mig förde hon sig med stor artighet och det var inte bara nervöst utan också så intellektuellt stimulerande att man fick huvudvärk. Vi kom på djupet. I vårt samtal fick jag inte bara svar på frågorna; hon utmanade mig också. De flesta frågor jag ställde studsade tillbaka med en vass motfråga. Hon avsåg inte att vara trubbig, hon ville se till att hon kunde svara på frågan så sant och insiktsfullt som möjligt. Jag lärde mig för övrigt att en intervju sällan blir bra om man är inställsam och beundrande. De mest lustfyllda intervjuerna att läsa är de i vilka intervjuare och intervjuobjekt verkligen mötts, tycker jag.

Jag ser på litteratur på ett annat sätt efter det, och jag har ständigt haft hennes råd och idéer om skrivande i bakhuvet när jag skrivit min egen debutroman. Att Selma gav mig en så givande prövning är jag djupt tacksam för, lika tacksam som för allt Selma så välkurerat, tillgängligt och så fint paketerat givit litteratursverige under sin tid.

Läs intervjun:

Författare

Irländska Claire Keegan skriver kort, länge, gåtfullt och fräscht

”Prinsessan Madeleine var jättenervös”

Vem: Elsa Sjögren

Vad: Före detta innehållsproducent

”Det finns verkligen en bok för varje tillfälle” – här är redaktionens bästa SelmaStories-minnen

Jag minns såklart min reportageresa till Palma där Mons Kallentoft visade runt mig bland miljöerna i hans nya bok. Och Årets Selma och allt intensiva arbete kring det! När Sara Danius vilade i loungen och året efter när jag sprang efter Ulf Kristersson för en intervju och blev stoppad av hans Säpo-vakter. Tänker också på när jag intervjuade prinsessan Madeleine för Bokiño, hon var jättenervös och sa ”du ser ju snäll ut” när vi hälsade. Jag blev riktigt stressad när jag råkade du:a henne. Efteråt bad en person som filmade för ”Året med kungahuset” mig att stanna kvar och upprepa alla frågorna för kameran men i form av ”har prinsessan etc”

Och gången jag blev som mest starstruck! När jag fick intervjua min största barndomsidol Grynet, Elin Ek! Hon var så himla gullig och smart och det gjorde mig väldigt glad. 

Läs Elsas artiklar om Mons Kallentoft från Palma:

”Jag har fått uppfylla många av mina drömmar genom SelmaStories”

Vem:  Johanna Stenius

Vad: Kanalansvarig 2020-2024

 

”Det finns verkligen en bok för varje tillfälle” – här är redaktionens bästa SelmaStories-minnen

Jag har fått uppfylla många av mina drömmar genom SelmaStories, eller kanske för SelmaStories skull. Något av det bästa jag tar med mig är alla fantastiska författarsamtal jag hållit på scen och digitalt. Alla dessa otroliga möten, som särskilt under pandemin bar mig genom dagarna. 

Annars är det förstås vårt event  Årets Selma jag har starka minnen av. Kanske allra mest 2019, då jag fick hänga i logen med Sara Danius och Annie Lööf  – en mäktig och overklig känsla. Och så förstås mitt första Nobelpris i litteratur! Att vara med när Kazuo Ishiguro ville ”träffa sitt förlag” och höll ett samtal med sin förläggare Daniel Sandström i vår ljusgård var oförglömligt. Det var före hela Akademiskandalen och Nobelpriset var odiskutabelt det allra största. 

Kazuo Ishigurop besöker Bonnierförlagen 2017

Kazuo Ishigurop besöker Bonnierförlagen 2017

Och när det gäller reportage… Jag måste nog ändå välja den helt otroliga resan till Tove Janssons ö Klovharun tillsammans med hennes brorsdotter Sophia. Ett helt unikt minne för livet!

Sen har jag också ÄLSKAT alla boktipslistor vi hittat på, för alla upptänkliga tillfällen. Så roliga att göra! Det finns verkligen en bok för varje tillfälle, och genom att vara snabba och hänga med i nyhetsflödet har vi placerat dem där.

Läs om och se Johannas minnesvärda händelser:

Författare

Med Tove Janssons brorsdotter Sophia på Klovharun: "Tove hade alltid en speciell relation till öar"

”Att träffa Jan Mårtenson var en upplevelse jag sent kommer glömma”

Vem: Russell Rothman

Vad: Innehållsproducent 2022-2024

”Det finns verkligen en bok för varje tillfälle” – här är redaktionens bästa SelmaStories-minnen
Boktips-listan med böcker som blivit moderna klassiker var en av de första jag gjorde för SelmaStories. Att sedan se bokälskare visa upp böcker från listan i deras Instagram Stories, där de berättade hur mycket de uppskattade böckerna, demonstrerade för mig läsglädjen som SelmaStories har en tendens att väcka.
Och att träffa och intervjua diplomaten och författaren Jan Mårtenson, där han berättade otroliga livshistorier och roliga skämt, var en upplevelse jag sent kommer glömma.

”Det var roligt att få upptäcka och lyfta författare”

Vem: Linda Fritiofsson

Vad: före detta innehållsproducent

”Det finns verkligen en bok för varje tillfälle” – här är redaktionens bästa SelmaStories-minnen

Litteraturen har en enorm kraft, en enda bok kan spela en avgörande roll i våra liv, och att få jobba med att väcka läslust var fantastiskt roligt! Genom SelmaStories fick jag en insyn i förlagsvärlden och att mina arbetsdagar ibland fick handla om att prata om och tipsa om böcker var en enorm lyx. Jag minns exempelvis att det var roligt att få skriva intervjun med danskan Vita Andersen vars bok Håll käften och var söt kom ut i nyutgåva. Det var också roligt att få upptäcka och lyfta författare innan de sedan fick stora pris. Så som intervju med Elin Persson om De afghanska sönerna.

Läs Lindas minnesvärda författarintervjuer:

”Vi i redaktionen satt och läste tillsammans”

Vem: Sara Sparby

Vad: Projektledare och innehållsproducent

”Det finns verkligen en bok för varje tillfälle” – här är redaktionens bästa SelmaStories-minnen

Ett möte som jag minns väl är med författaren Golnaz Hashemzadeh Bonde när hon precis hade kommit ut med romanen Naturliga beteenden. Det blev ett himla fint samtal om moderskap, och jag hade kunnat skriva en hur lång artikel som helst efteråt.
 Ett annat mysigt minne är Read Hour, när jag precis hade börjat jobba med SelmaStories. Vi i redaktionen satt och läste tillsammans, samtidigt som vi livesände på Instagram och sällskapade våra följare, som gjorde detsamma hemma hos sig.

Har du jobbat med SelmaStories och vill dela med dig av ett minne? Hör gärna av dig till redaktion@selmastories.se.