6 intressanta romaner om eller av urfolk
Boktips

6 intressanta romaner om eller av urfolk

Ursprungsbefolkningarnas historia har i många fall präglats av tvångsförflyttning och diskriminering där de fråntagits sina rättigheter. SelmaStories tipsar om sex starka böcker som på olika sätt skildrar urfolkens samhällen och bakgrund.

Av: Andrea Lindelöw
Publicerad: 27 januari 2022

Ursprungsbefolkningarnas historia har i många fall präglats av tvångsförflyttning och diskriminering där de fråntagits sina rättigheter. SelmaStories tipsar om sex starka böcker som på olika sätt skildrar urfolkens samhällen och bakgrund.

Bok 1

Mitt namn är Firekeeper av Angeline Boulley

Daunis Fontaine har aldrig passat in på jobbet eller på Ojibwa-reservatet och hon är en oregistrerad stammedlem. En tragedi inom familjen har fått henne att lägga drömmen om en utbildning åt sidan och istället tar hon hand om sin sjuka mamma. Det enda roliga i hennes liv är hockeykillen Jamie. Men när ett mord sker startar en mordutredning som Daunis tar sig an. Under utredningen ändrar hon uppfattning om vad det innebär att vara en firekeeper och ojibwa.

Bok 2

Stöld av Ann-Helén Laestadius

Som nioåring blir renskötardottern Elsa vittne till hur en man dödar en av hennes renar. Hon hotas till tystnad och blir smärtsamt medveten om att hennes ursprung väcker ett glödande hat. Hotet mot Elsa förändrar henne för alltid och genom åren bär hon med sig ett lent renöra som en ständig påminnelse. Familjen och släkten kämpar för rättvisa men i det tysta växer en desperation. Stöld skildrar en verklighet i norr där renar tjuvjagas och dödas brutalt och polisen inte utreder brotten. Där spänningarna mellan samer och andra bybor förgiftar generationer.

Läs mer: Ann-Helén Laestadius nya roman är en jojk till renskötarlivet

Bok 3

Pow wow av Tommy Orange

Jacquie Red Feather har blivit nykter. Nu försöker hon hitta tillbaka till sin familj. Opal Viola Victoria Bear Shield är där för att se Orvil dansa och Edwin letar efter sin riktiga pappa. Orvil har lärt sig dansa traditionell indiandans på Youtube och ska nu uppträda inför folk för första gången. De alla är där för att se Big Oakland Powwows. Nu kommer de att vara med om traditioner och gemenskap men även uppoffring och förlust.

Bok 4

Aednan av Linnea Axelsson

Linnea Axelssons nästan 800 sidor långa diktepos som 2018 tilldelades Augustpriset. Eposet berättar om två samiska familjer, vars öden speglar samernas moderna historia från 1900-talets början till vår tid. Skärva för skärva växer ett känslomässigt landskap fram, samtidigt som familjernas liv flätas samman med Sveriges koloniala politik.

Bok 5

Rose är borta av Katja Kettu

Katja Kettus  Rose är borta är en berättelse om finska migranter och amerikansk ursprungsbefolkning.

Rose är försvunnen från hemmet i Minnesota och Ettu letar efter henne. När han går till polisen får han reda på att det var över fyrtio år sedan hon försvann. Snart återvänder parets gemensamma dotter och då är pappan svårt sjuk men börjar samtidigt minnas. Sakta men säkert faller bitarna på plats om Rose och Ettus historia.

Läs mer: Katja Kettu har skrivit en kärlekshistoria med den finländska emigrationen som fond

Bok 6

Sälkvinnan av Kathryn Harrison

På uppdrag av den amerikanska vädertjänsten åker Bigelow Greene till Alaska i juni 1915. Han ska sätta upp en väderstation men märker snart att han kommer leva ett ensamt liv i det lilla samhället. Utöver de dagliga väderrapporterna arbetar han fram en väderballong som ska stiga högre än dem han tidigare gjort. Plötsligt en dag stöter han på en aleutisk kvinna som varken pratar eller presenterar sig. När han ber om att få följa med in i hennes stuga säger hon inte nej. Kvinnans förbehållsamhet gör något med Bigelow och snart tar en kärlekshistoria sin början.

Boken går att finna på bibliotek eller antikvariat.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer