9 tecken på att du är en bokoholist

9 tecken på att du är en bokoholist

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 02 mars 2018

Är bokrean en ångestladdad njutning och kundkorgen i nätbokhandeln längre än storhandlingslistan – ja, då lider du antagligen av ”bokoholism”. Och du är inte ensam, likasinnade syns hukande bakom närmsta pockethylla i vilken butik som helst. Känner du igen dig i de här tecknen?

1. Du kan inte stoppa dig själv

Främsta tecknet på bokoholism – förstås – är att du inte kan låta bli att skaffa fler böcker. I bokhandlar. På bibliotek. I second handbutiker. På stormarknader, bensinstationer, flygplatser …

Det finns till och med ett japanskt ord för det: tsundoku.  Ett substantiv som beskriver en person som köper böcker utan att läsa dem och låter dem samla sig i högar på golvet, hyllor och andra platser.

2. Du KAN INTE sluta prata om böcker

Det finns alltid en berättelse att relatera till – ALLTID. Du hänger i grupper som Litteraturgäris och Vi som älskar att läsa böcker lika mycket som du är med din egen familj. Nej, förresten. Mer.

3. Din läs-kö är längre än bostadskön i Stockholm

Inte ens om du läste dygnet runt i tio år skulle du hinna med den hög som ligger vid din säng, eller finns i din bokhylla i närmaste ljudboks-app.

4. ALLA frågar dig om boktips

”Jag ska bara köpa en 43-årspresent till…. ”, är ungefär hur det brukar låta flera gånger i veckan när alla vill ha de perfekta presenttipsen av dig. Och du har dem! Det är faktiskt det bästa du vet att tänka ut bok till rätt person.

 

5. Böckerna är ett utrymmesproblem

”De är faktiskt fina inredningsdetaljer”. Hur många gånger har du motiverat dina högar på det viset? En och annan, eller hur? Böckerna svämmar över. Bokhyllorna blev fulla för några år sedan. Du har köpt fina små vagnar, dekorerat med bokhögar i fönsterbrädan, har kanske två-tre i väskan … Och din läsplatta är helt full.

6. Du älskar när det är fint väder för att:

 

7. Ditt beteende i en bokhandel ser ut så här:

 

8. Böcker påverkar dig djupt, känslomässigt

Harry Potter har gjort dig modig, Förr eller senare exploderar jag har förändrat din syn på cancer och Hungerspelen har påverkat ditt självförtroende. Du är allra mest dig själv när du läser, inte så konstigt att det som sker i böckerna sker i hela ditt liv. Enda boten är – att läsa ännu mer!

9. Om du ska inleda ett nytt projekt ..

Nytt projekt? Spännande, det måste finnas en bra bok om det! Snart är uppgiften att hitta en bok om projektet det roliga som överskuggar allt annat.

via GIPHY

 

9. Din drömkompis är …

Arga Bibliotekstanten så klart!

 

Relaterade artiklar

Homestyling för boknördar

8 kvinnliga karaktärer du vill ha med i ditt girl-gang

6 bokgenrer du inte visste fanns

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!