9 träffsäkra böcker om millennials
Böckerna

9 träffsäkra böcker om millennials

Av: Karin Östlund
Publicerad: 25 februari 2019

Är du född mellan 1980 och millenieskiftet? Då är du en så kallad millennial! Millennie-generationen har vuxit upp i en tid av internet, identitetspolitik och globalisering. Vi listar böckerna som träffsäkert beskriver generationen.

1. The girl with the lower back tattoo: saker du inte vet om mig av Amy Schumer

Amy Schumer - The girl with the lower back tattoo

Amy Schumer tog världen med storm med sin tv-serie Inside Amy Schumer och filmen Trainwreck som hon själv skrev manus till. Schumer var även den första kvinnliga komikern som uppträdde på några av USA:s största talkshows Late night with Jimmy Fallon och Ellen Degeneres show. Historiskt!

Hennes bok The girl with the lower back tattoo: saker du inte vet om mig består av självbiografiska essäer där hon berör ämnen som sex, kropp, identitet och normer på ett knivskarpt sätt. I boken skriver Schumer:

Jag är inte den första som påpekar att kvinnor får lära sig att vårt värde beror på hur vi ser ut, och att det tar ett helt liv (eller åtminstone fram till klimakteriet) för de flesta kvinnor att göra sig kvitt denna vidriga lögn.

Här hittar du boken. 

2. Karismasamhället av Elis Burrau 

Karismasamhället av Elis Burrau

Karismasamhället är en roman om konst, kärlek och poesi. Det handlar om ett gäng hippa unga vuxna i Stockholm och hur de navigerar i vardagen som består av fester och gruppchattande på Facebook. Boken påminner om dagboksanteckningar vilket ger läsaren en fin kontakt med huvudkaraktärerna.

Här hittar du boken.

3. Kattmänniska av Kristen Roupenian

Kattmänniska av Kristen Roupenian

Novellen Kattmänniska är unik i sin sort. När den först publicerades i The New Yorker fick den enormt genomslag och blev deras mest lästa text år 2017. Den hyllades särskilt för sitt sätt att porträttera millennie-generationens sätt att dejta. Novellen beskriver relationen mellan Margot och Robert och hur de upprätthåller sin relation genom internet. Novellen hyllades för sin porträttering av sexuella gråzoner och underliggande krav när det kommer till dejtande, men gav också upphov till upprörda känslor: på Twitter uppstod kontot Men React to Catperson dedikerat till inlägg om mäns reaktioner på novellen.

Läs mer om fenomenet Kattmänniska här.

Här hittar du boken.

4. Nora eller brinn Oslo brinn av Johanna Frid 

I Nora eller brinn Oslo brinn möter vi Johanna som av en slump får reda på att hennes pojkvän fortfarande har kontakt med sitt ex. Johanna blir som besatt och påbörjar en stor kartläggning av exet Nora. Hon inser att Nora är allt som Johanna inte är: vacker och älskad. Hon börjar sakta men säkert ägna mer och mer tanketid åt Nora snarare än åt pojkvännen. Parallellt med att avundsjukan tar över Noras liv, blir hennes endometrios allt värre och tillvaron domineras plötsligt av stark smärta och avundsjuka.

Nora eller brinn Oslo brinn blev en stor snackis när den släpptes 2018. Den porträtterar hur sociala medier bygger upp falska fasader som till slut blir till sanningar. Bokens huvudkaraktär har samma namn som författaren själv och bygger på hennes egna erfarenheter kring avundsjuka i kärleksrelationer. Såhär kommenterar Johanna Frid skrivprocessen i Skånska Dagbladet.

Det är mina jobbigaste sidor jag skriver om och det var plågsamt, inte minst att vara där i redigeringsprocessen under våren och sommaren. Många av dem som fått läsa känner igen sig men det var också en kompis som sa att hon blev illa berörd, att det var destruktiv läsning. Men jag tror att det blir mindre destruktivt när man gör en berättelse av det, förhåller sig till det och sätter ord på det.

Här hittar du boken.

5. Stanna av Flora Wiström 

Stanna av Flora Wiström

Flora Wiströms debutroman Stanna handlar om Ester som jobbar på ett antikvariat i Stockholm. På helgerna umgås hon med bästisen Hanin som drar med henne på klubbar och klottrar “onanera mera” på husväggar. En dag dyker Eli upp i antikvariatet där Ester jobbar. Förälskelsen är ett faktum och vi får följa Esters och Elis relation som kantas av passion men också av sjukdomar och vänner som känner sig svikna och övergivna.   

Här hittar du boken.

Läs även! Jonas Hassen Khemiri möter Flora Wiström: ”Jag ska alltid vara där för mina barn”.

6. Not that kind of girl: en ung kvinna berättar vad hon “lärt av livet” av Lena Dunham

Not that kind of girl av Lena Dunham

När Lena Dunham släppte sin tv-serie Girls år 2012 blev hon  ”rösten för en hel generation” över en natt. Dunham hyllades för sin råa och ärliga porträttering av unga kvinnor, relationer och sexualitet. Serien har kallats för en realistisk version av Sex and the City för sitt sätt att berätta hur det är att vara ung i ett samhälle som ställer orimliga krav på utseende, yrkeskompetens och sexualitet. Serien gav också upphov till en hel del kritik. De flesta av karaktärerna var vita, heterosexuella och ekonomiskt priviligerade, vilket kritiker menade var orealistiskt och ignorant för att utspela sig i den mångkulturella staden New York.

Not that kind of girl: en ung kvinna berättar vad hon “lärt av livet” är Dunhams debutbok och handlar om de teman som serien blev så hyllad för. Boken självbiografisk och består av personliga essäer om sex, kärlek, kreativitet och psykisk ohälsa.

Här hittar du boken. 

7. En dag ska jag bygga ett slott av pengar av Evin Ahmad

En dag ska jag bygga ett slott av pengar av Evin Ahmad

Skådespelerskan Evin Ahmads debutbok En dag ska jag bygga ett slott av pengar är en poetisk skildring av klassresor, rasism och hennes väg till skådespelaryrket. Ahmad betraktar kontrasterna mellan uppväxten i Akalla och den fina miljön på dramatiska högskolan på Valhallavägen i Stockholm, där eleverna har så “dåligt med pengar” att de mikrar sitt kaffe, för att i slutet av dagen cykla hem till sina bostadsrätter som deras föräldrar köpt.

Fanns en snubbe en gång som sa att blåa linjenfolk är bland dom deppigaste i huvudstaden.

Han menade att anledningen till det var att vi hela tiden åker i en mörk tunnel.

Alltså den enda sol och det enda ljus vi får är mellan en station.

Kista-Hallonbergen.

Annars åker vi från slutstation till en annan slutstation i en mörk tunnel.

Året om.

Här hittar du boken.

8. Mot framtiden: en simpel guide till att krossa patriarkatet av Clara Henry

Clara Henry - Mot framtiden

I Clara Henrys andra bok får vi lära oss allt om hur vi ska gå tillväga för att krossa patriarkatet. Vad är egentligen feminism och hur ska vi motarbeta den strukturella sexismen i samhället? I boken får vi läsa om allt från könsroller, sex och feminismens historia till kroppsaktivism och sexuella övergrepp. Mot framtiden: en simpel guide till att krossa patriarkatet har en given plats i alla feministers bokhylla. 

Nej, jag vill inte krossa alla män. Det är inte det som patriarkatet betyder.

Här hittar du boken. 

Läs även!  Clara Henry: ”Som kvinna handlar feminism om överlevnad på riktigt”

9. Det kändes lugnt när mina känslor dog av Bim Eriksson

Det kändes lugnt när mina känslor dog av Bim Eriksson

Bim Erikssons debut är ett seriealbum om kärlek, depression, feminism och systerskap. Vi får följa huvudkaraktären genom ett uppbrott och ta del av hens melankoliska funderingar över livet. Vi får följa huvudkaraktärens kärlekssorg och dess olika stadier. Boken bjuder på många relaterbara feministiska och samhällskritiska tankar.

Här hittar du boken. 

Läs även! 12 fantastiska serieromaner som får dig att skratta och gråta.

En sida till? Fortsätt läs!