12 fantastiska serieromaner som får dig att skratta och gråta
Boktips

12 fantastiska serieromaner som får dig att skratta och gråta

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 12 december 2018

Serieromanen har blivit otroligt populär på senaste tiden. Serierna kan vara både humoristiska, poetiska, gränsöverskridande, politiska och vackra. Här listar vi våra 12 favoriter för dig som vill skratta eller gråta, eller kanske göra både och. 

1. Alltid Fucka upp av Moa Romanova

Moa har en total kris. Efter att ha blivit utkastad av sin kille bor hon nu med ett gäng papperslösa gubbar ovanpå ett gammalt fryshus i partihallarna i Göteborg. Dessutom är hon sjukskriven och har panikångest framkallat av att hon har rökt för mycket Spice. Moa vill hitta händelsen, den som ska förändra hennes liv. Hon pendlar mellan att ligga sömnlös och passiv, inbäddad i smutskläder, för att i nästa stund maniskt söka känslokickar som hon hoppas ska få liv i henne igen. Dessutom handskas hon med sjukvården, med kompisar som plötsligt blivit främlingar och en känd mediaman som vill hjälpa henne i hennes konstnärskarriär. Men mitt i allt elände får vi också skratta i Moa Romanovas serieroman. Och huvudpersonen hittar till slut rätt stigar, eller åtminstone helt okej stigar.

Boken finns här.

2. Psycho Girl av Agnes Jakobsson

Agnes träffar Lillis, blir kär och så långt är allt normalt. Men snart inser hon att medan hon själv investerar en massa tid och energi på relationen, verkar det som att Lillis bara har henne som plan b. Istället för att släppa taget om Lillis, som hon någonstans vet att hon borde, börjar Agnes arbeta intensivt för att han ska se och respektera henne. Men trots alla ansträngningar för att vara den perfekta tjejen, verkar Lillis bara tycka att hon är jobbig och efterhängsen. Agnes blir alltmer besatt och den negativa spiralen är igång. Agnes Jakobssons Psycho Girl är en serieroman om en ung kvinnas sökande efter vem hon är. Det är en bitvis tragisk historia, berättad med en stark närvaro och mycket humor.

Boken finns här.

3. En mystisk hemmakväll av Jan Stenmark

Jan Stenmark är tillbaka med ännu en unik samling poetiska, humoristiska och träffsäkra skämtbilder som idag pryder de flesta kylskåp runt om i Sverige. Det finns ingenting som liknar det Jan Stenmark gör. En mystisk hemmakväll är en humoristisk, vacker, satirisk, ovanlig, gränsöverskridande och poetisk serieroman.

Boken finns här.

4. Medelålders Plus av Sven-Bertil Bärnarp

Åren går och paret Medelålders Plus börjar bli Plus Plus. Barn och barnbarn ser de numera mest på Instagram. Offertingenjören tröttnar på sina gamla kompisar och börjar istället spela bridge med flörtiga Sivan, som han snabbt blir förtjust i. De tar långa promenader, arm i arm. Hans fru löser korsord och umgås med väninnan Maj-Britt och lyssnar till hennes tirader om sambon Gunnar. Han har så många barn och gamla fruar att han inte kan minnas alla, nu när han blivit äldre och lite virrig. Och ska paret köpa sommarstugan i Flen eller inte? Sven-Bertil Bärnarps serieroman är en hysteriskt rolig skildring av att bli gammal.

Boken finns här.

5. Hej igen vardag! av Louise Winblad

I Louise Winblads serieroman Hej igen vardag! får vi se en annan vardag än den som det skyltas med på sociala medier. En vardag full av stress, smutstvätt, brustna illusioner, urspårade barn och minst lika urspårade vuxna. Det är en fristad och en motvikt till de ofta orimliga krav som ställs på föräldrar i allmänhet och kvinnor i synnerhet. Hej igen vardag! är en levande, igenkännbar och framför allt väldigt rolig skildring av livet som småbarnsförälder.

Boken finns här.

6. Damen med de röda skorna av Karin Frostensson

En vanlig kvinna stiger upp ur sängen på morgonen. Hon sätter på sig sina röda klackskor och lämnar lägenheten. Kvinnan är inte längre ung och som det ofta är i vårt samhälle så har hennes ålder och alldaglighet gjort att ingen längre ser henne. Men hennes osynlighet gör inte att hon försvinner. Tvärtom lever hon mer än någonsin, och världen runtom henne är lika magisk oavsett om hon åker tunnelbana, badar i diskhon, går till doktorn eller besöker museet. I Karin Frostenssons serieroman får vi följa en medelålderskvinna genom staden, i hennes alldeles egna universum. Och varje sida är som ett fristående konstverk.

Boken finns här.

7. Einsteins nya fru av Liv Strömquist

Hur kul var det att vara ihop med Einstein? Varför låg Marx med sin tjänsteflicka? Hur kom det sig att Elvis Presley bestämde hur hans flickvän Priscilla skulle sminka sig? Och varför slutade Einsteins första fru hålla på med fysik?

Einsteins nya fru är en omarbetad utgåva av Liv Strömquist kvinnohistoriska klassiker Einsteins fru som firar tioårsjubileum i år. Boken innehåller också serier från boken Ja till Liv samt ett antal helt nytecknade sidor där vi får stifta bekantskap med ännu fler dåliga pojkvänner och deras av historien förbisedda och bortglömda flickvänner.

Boken finns här.

8. På A svarar jag hejdå av Nina Hemmingsson

Nina Hemmingssons fria kombination av konst och humor är unik. I På A svarar jag hejdå, samlar hon sina bilder från skissboken. En absurd samling tankar och infall och resultatet blir en ångestdämpande blandning av konst och tecknade serier.

Boken finns här.

9. Det förlorade paradiset av Harry Anderson

Livet leker för Harry. Han firar ett år som nykterist, blir förälskad och utforskar sin kreativitet på konstskolan. Men så börjar vännen Pål dra sig undan, men uppfylld av sitt nya liv inser Harry allvaret.
Harry Andersons Det förlorade paradiset är en serieroman om vänskap, psykisk ohälsa och sorg.

Boken finns här.

10. Flickvänsmaterial av Yrsa Walldén

Roxy och Eva har just tagit studenten. Eva har precis blivit dumpad av sin kille och Roxy har aldrig haft någon. Men de har varandra och sommarens projekt blir att hitta en kille till Roxy. Eva fixar med bilder och dejtingappar. De tråcklar sig förbi klyschiga formuleringar och voilá! Sommaren kan börja. Yrsa Walldéns serieroman är träffsäker och humoristisk och igenkänningen är hög.

Boken finns här.

11. Det kändes lugnt när mina känslor dog av Bim Eriksson

Bim Erikssons debutroman är en samling bilder och serier som inte liknar något annat. Hon tar den tecknade serien till en ny dimension, som är likdelar provocerande som poetisk. Det kändes lugnt när mina känslor dog är en självbiografisk seriesamling av bilder och berättelser. Som en blandning av kladdig make up och feministisk samhällskritik. Det är absurt och humoristiskt med psykologiska övertoner, där huvudpersonen till slut räddas av ”Existensens heliga moder”.

Boken finns här.

12. Kärlekens tunga av Anna Åhlund

I Kärlekens tunga berättas om en kärleksrelationen mellan två kvinnor och hur den sakta men säkert går mot sitt svekfulla slut. Varför försöker vi förändra den vi säger oss älska och hur långt är vi villiga att gå för att få kärlek? Vi får också möta Rövhatten som tror att han är alla kvinnors räddare. Anna Åhlunds serieroman är en berättelse om hur det är att leva både innanför och utanför normen, att stå upp för sig själv i såväl intima relationer som mot omvärldens fördomar.

Boken finns här.

En sida till? Fortsätt läs!