Nu vill vi må illa - äcklig litteratur är den senaste boktrenden
Boktips

Nu vill vi må illa - äcklig litteratur är den senaste boktrenden

Blod, snor, slem och kött. Just nu älskar vi att läsa böcker som får magen att vända sig ut och in. Här är 13 starka romaner som ger en riktigt äcklig känsla.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Getty images
Publicerad: 31 augusti 2023

Blod, snor, slem och kött. Just nu älskar vi att läsa böcker som får magen att vända sig ut och in. Här är 13 starka romaner som ger en riktigt äcklig känsla.

Kanske beror det på de perfekta ytor vi alla visar på sociala medier? Hur som helst så finns det verkligen något som fångar oss läsare i det riktigt äckliga, det där ofiltrerade som inte går att sluta tänka på.  Det har vi tittat närmare på- Stort tack till Ann Edliden (författare till boken Någon annans tidsfördriv och skribent på Debutantbloggen) och Facebookgruppen Litteraturgäris för inspirationen.

Bok 1

Mjölkat av Sanna Samuelsson

Inbunden
Köp boken

Ellen återvänder till sin barndoms bondgård under semestertiden. De nya ägarna är frånvarande. Hon kliver in i huset med avsikten att snabbt ta en titt inuti, men oväntat nog beslutar hon sig för att stanna där över natten och dagarna som följer blir fler. Plötsligt börjar hon ifrågasätta om platsen verkligen inte tillhör henne längre, eftersom den följer med henne vart hon än går. Trots att korna är borta och gården har övergivits, lever mjölken och doften av gödsel från hennes barndom fortfarande kvar inom henne.

Sanna Samuelssons hyllade debut Mjölkat är en sinnlig, kroppslig och bitvis småäcklig roman som växlar mellan det dåtida och det nutida, och utforskar den komplexa relationen till det förflutna som man samtidigt försökt lämna bakom sig.

Bok 2

1795 av Niklas Natt Och Dag

Den är grotesk, äcklig, morbid… Och helt fantastisk! Så tycker läsarna av Niklass Natt och Dags trilogi Bellman noir, som består av böckerna 1793, 1794 och 1795. tredje och sista delen gör ingen besviken – det är spektakel mer häpnadsväckande, mer hänförande och mer avgrundsdjupt vidrigt än något som dittills skådats i detta vidunderliga och vedervärdiga Stockholm.

Bok 3

Den stora skrivboken/Beviset/Den tredje lögnen av Agota Kristof

Kanske är det på grund av det avskalade språket, den brutala ärligheten i tonen – men vissa av scenerna i Agota Kristofs hyllade trilogi som skrevs redan 1986 men som nu gjort stor succé, är helt omöjliga att låta bli att läsa. Det är våldsamt, upprörande, omskakande – en läsupplevelse som inte liknar någon annan.

Bok 4

Obehaget om kvällarna av Marieke Lucas Rijneveld

Mörk bok med fantastiskt språk, liknelser och associationer – ofta riktigt äckliga. Den här romanen utspelas i en lant­brukar­familj som hamnar i chock efter att den äldsta sonen gått genom isen under en skridskotur. Föräldrarna hanterar sin sorg genom att vända sig till sin tro, och deras dotter Jas – som är romanens berättare – dras med i sina föräldrars grubblerier kring synd, skuld och det straff Gud tilldelat dem.

Bok 5

Som i en dröm av Julia Quinn

Det kan tyckas oväntat att en romancebok tillhör den äckliga kategorin, men det kan definitivt sägas vara en del av den pågående äckel-trenden! Mitt i romantiken och dramat finns nämligen en riktigt utdragen och detaljerad beskrivning av behandlingen av ett svårt infekterat bensår. Julia Quinn är en enormt skicklig författare som lyckas balansera detta!

Bok 6

Kräldjursmemoarer av Silje Ulstein

Inbunden
Köp boken

Den som har ormfobi bör förbereda sig innan hen läser denna suggestiva thriller. De krypande beskrivningarna av ormars utseende, liv, ätande och känslan omkring dem är nämligen många och ingående – men otroligt läsvärda och välskrivna. Här är en roman som verkligen går under huden, stundtals är så obehaglig att man nästan inte vågar läsa men gör det ändå. En mäktig och unik läsupplevelse, kort sagt.

Bok 7

Dammsuga i mörker av Jen Beagin

Inbunden
Köp boken

Mona är en helt unik kvinna med stökigt förflutet som jobbar som städerska hemma hos excentriska klienter och hennes liv väs sakta ihop med deras. Beskrivningarna av hennes är skitiga, äkta och backar inte för vare sig blod eller bajs. REalism när den är som allra bäst! Författaren Jen Begain har själv ett förflutet som städerska.

Bok 8

Darling River av Sara Stridsberg

Sara Stridsberg skriver både poetiskt och äckligt på en och samma gång i den här storslagna och melankoliska romanen om ett barn utan barndom och en kvinna utan framtid. Osentimentalt, symbolmättat, våldsamt, sjaskigt … och brutalt vackert. Det går inte att värja sig mot den här boken.

Bok 9

Sockerormen av Karin Smirnoff

Barn som tvingas vara vuxna som nioåringar, vuxna som beter sig på det mest vidriga vis på ett märkligt självklart sätt. I Sockerormen är det inte själva beskrivningarna som är äckliga och obehagliga, det är brotten i sig. Det här är en totalt skoningslös läsupplevlse, och ännu mer skoningslös eftersom det mest skildras ur barnets egna aningslösa perspektiv. Obarmhärtigt, och otroligt välskrivet.

Bok 10

Dagarna, dagarna, dagarna av Tone Schunnesson

En samtidsroman som ingen annan som brutalt ärligt sätter fingret på framgång och undergång, beroende och svek, medialitet och osynlighet. Det går inte att läsa utan att drabbas, men gäller att inte vara kräsmagad…

Bok 11

Ett år av vila och avkoppling av Ottessa Moshfegh

En dag bestämmer hon sig, hon som har allt. Hon ska sova bort ett helt år och gör vad hon kan för att upprätthålla sin kemiska dvala. Det är absurt, hejdlöst, obehagligt och fantastiskt att följa!

Bok 12

Våtmarker av Charlotte Roche

Våtmarker är ett avgrundsvrål riktat mot de vaxade, rakade, fixade och på alla sätt sanitetsbehandlade kvinnobilder och skeva föreställningar om sexualitet och kvinnlighet vi möter i idag. Artonåriga Helen hamnar på sjukhus efter att ha skurit sig under intimrakning. Snart byggs bilden upp av en människa med extrema böjelser – eller handlar det helt enkelt bara om en ovanligt utlevande kvinnlig sexualdrift? Helene gör allt man inte får om man är en ung kvinna idag.

Boken är för närvarande slut i bokhandel men kan hittas på antikvariat och som engelsk ljudbok.

Bok 13

Parfymen av Patrick Süskind

Inbunden
Köp boken

Äckeltrenden är förstås inte bara något nytt, och en klassiker måste med på listan. Parfymen är en riktig läsarfavorit som utspelar sig i den stinkande och grymma värld som Paris fattigkvarter under 1700-talet utgör. Där lever Grenouille, en person som saknar helt kroppslukt samtidigt som han själv är född med ett helt unikt luktsinne. Dofter, särskilt unga kvinnors, blir hans besatthet och hans yrke – parfymörens…

Ur Som i en dröm av Julia Quinn

Ur Som i en dröm av Julia Quinn

Läs mer