Årets Selma 2023 lyfter kampen mot kvinnlig könsstympning
Årets Selma

Årets Selma 2023 lyfter kampen mot kvinnlig könsstympning

2023 års Årets Selma tilldelas tre personer som arbetar med att öka kunskap om och stötta kvinnor som har utsatts för könsstympning. Bita Eshraghi och Cecilia Berger är biträdande överläkare på Amelmottagningen på Södersjukhuset i Stockholm och Luul Jama är grundare av den ideella organisationen Existera.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Liisa Eelsoo
Publicerad: 08 mars 2023

2023 års Årets Selma tilldelas tre personer som arbetar med att öka kunskap om och stötta kvinnor som har utsatts för könsstympning. Bita Eshraghi och Cecilia Berger är biträdande överläkare på Amelmottagningen på Södersjukhuset i Stockholm och Luul Jama är grundare av den ideella organisationen Existera.

Årets Selma delas från och med 2023 ut av bokförlaget Romanus & Selling.

– Jag är oerhört rörd och glad för utmärkelsen Årets Selma. Könsstympning behöver uppmärksammas mer och utsatta kvinnor och flickor behöver få bli sedda. Hos oss får kvinnorna sätta ord på vad som har hänt med deras kroppar och hur det har drabbat dem. Det är ett skambelagt ämne som få har vågat prata om innan de kommer till oss, säger Luul Jama, grundaren av den ideella organisationen Existera, i ett pressmeddelande.

Existera bjuder också in och utbildar vård- och skolpersonal kring bemötande och stöttning av  kvinnor som har blivit utsatta.

Vår största utmaning är att få politiker att ta frågan på allvar och införa förebyggande insatser för att få dessa brutala övergrepp att upphöra, säger Luul Jama.

Specialistmottagningen Amelmottagningen på Södersjukhuset i Stockholm erbjuder vård till dem som har genomgått kvinnlig könsstympning. De sprider också kunskap om kvinnlig könsstympning till yrkesverksamma personer, såväl inom hälso- och sjukvården men somskola, socialtjänst, polis och rättsväsende.

– Det finns ett behov av ökad kunskap om kvinnlig könsstympning i samhället och priset Årets Selma gör att frågan kommer upp på agendan. Vi vill också förmedla att det finns vård och stöd att få för den som drabbats, liksom information att ta del av för den som önskar det. Min förhoppning är att detta pris i förlängningen bidrar till ett förbättrat omhändertagande av personer med erfarenhet av kvinnlig könsstympning, säger Cecilia Berger, biträdande överläkare på Amelmottagningen i ett pressmeddelande.

Juryns Motivering för Årets Selma 2023:

Luul Jama, grundare av den ideella organisationen Existera, och Bita Eshraghi och Cecilia Berger, biträdande överläkare på Amelmottagningen på Södersjukhuset i Stockholm, tilldelas tillsammans priset Årets Selma 2023 för sitt arbete mot kvinnlig könsstympning. Existera arbetar oförtrutet för att öka kunskaperna om könsstympning och för att stötta de som har utsatts eller riskerar att göra det. Amelmottagningen erbjuder stöd och kvalificerad vård för dem som har utsatts och utbildning för vårdpersonal och andra yrkesgrupper. Vi vill med Årets Selma 2023 uppmärksamma denna extrema form av våld mot flickor och kvinnor som inte tillräckligt ofta lyfts fram i ljuset.

Läs mer om Årets selma 2023 och juryn här

Fakta: Årets Selma

Priset Årets Selma delas i år ut för sjätte gången på internationella kvinnodagen den 8 mars, till en person eller organisation som har gjort avtryck i jämställdhetsdebatten och påverkat till en förändring och förbättring i samhället.

Tidigare pristagare:

2022: Yalla trappan

2021: Gömda kvinnor

2020: Deqa Abukar och Amal Said, grundare av nätverket Womenisa

2019:  Amanda Oxell, grundare av Annonsrådet

2018: Födelsevrålet

INTERVJUER, TÄVLINGAR, SPECIALERBJUDANDEN OCH FRAMFÖR ALLT - MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer