Böcker som utspelar sig på 1950-talet
Boktips

Böcker som utspelar sig på 1950-talet

Ta ett steg tillbaka till tiden av jazz, sockervadd och bilar med fenor. Här är en samling böcker som utspelar sig på 1950-talet.

Av: Clara Castenfelt
Fotograf: Shutterstock

Ta ett steg tillbaka till tiden av jazz, sockervadd och bilar med fenor. Här är en samling böcker som utspelar sig på 1950-talet.

Bok 1

Söndra av Helén Wigh

I den andra delen i Helén Wighs spänningsserie om Elin Roth befinner vi oss år 1950 i Värmland när ett nytt brottsfall dyker upp i Elins antikvariat. Hon har alltid haft ett intresse för brott och längtat efter en tid då även kvinnor kan bli poliser. Men när Elins förflutna kommer nära fallet, bestämmer hon sig för att följa ledtrådarna från Filipstad till Finnskogen där en man blivit mördad. Fler liv står på spel och de ensamma människorna som lever i skogen verkar inte tala sanning. I de mörka skogarna är en värld med mystiska regler som inte Elin förstår sig på, och verklighetens gränser börjar suddas ut…

Bok 2

En instängd man av Per Hellgren

Inbunden
Köp boken

Sommaren 1958 pågår i Västmanland en brutal jakt på en våldsam mördare. Fem år senare, vårvintern 1965, stöter kriminalassistent Lampell på ett annat fall i Stockholm, där klagomål om en obehaglig lukt leder till att man finner en död man i en inifrån låst lägenhet. En instängd man är en fängslande skildring av det utmanande polisarbetet i dessa två mordfall under en tidigare era. Den kunniga läsaren kommer uppfatta en hyllning till Sjöwall & Wahlöö och till den tidiga perioden av det svenska deckarundret.

Bok 3

En sax i hjärtat av Marie Bengts

I 1957 reser sömmerskan Hannah Lönn till Eneby i Småland för att hjälpa sin skadade faster Lilly. Men lugnet i den idylliska sommarstaden blir kortvarigt då ett mord skakar om byn. En medlem i syjuntan hittas död, genomborrad av en sax. I denna charmiga pusseldeckare följer vi den självständiga och färgstarka Hannah när hon, tillsammans med polisen, jagar mördaren bland hemmafruar, gårdägare och konditoribiträden på den lilla orten.

Bok 4

Westerbergs- serien av Anna Alemo

I Westerbergs, en historisk romanceserie av Anna Alemo, introduceras vi till olika huvudkaraktärer med kopplingar till grosshandlarfirman Westerbergs. Varje bok i serien fokuserar på nya berättelser och äventyr. Genom kärlek, intriger och spännande händelser får vi möjlighet att utforska denna fascinerande tidsepok.

Bok 5

Maj-serien

Augustprisvinnande bokserie om svensk kvinnohistoria följer Maj, en hemmafru från Örnsköldsvik, genom matlagning och ångest. En stark och gripande berättelse som ger en djup inblick i kvinnors liv och erfarenheter och oslagbar läsupplevelse om kvinnors kamp och vardagsliv.

Bok 6

Lätta ditt hjärta av Karin Wahlberg

Lätta ditt hjärta är den tredje delen i Karin Wahlbergs älskade romanserie som utspelar sig på Ekstads lasarett under 1950-talet. Stina Rudström, nyutbildad barnmorska, tar stolt sina första steg på Allmänna BB i Stockholm med en längtan att göra skillnad. Samtidigt kämpar sjuksköterskebristen i Ekstad, och Syster Greta tar emot en ny sköterska, Syster Katja, med viss tveksamhet. Lilla Marianne oroar sig också för sin utmattade mamma, Sonja, och får hjälp av Tant Nancy och sjukhuset.

En sida till? Fortsätt läs!