10 bra böcker med
Boktips

10 bra böcker med "no plot, just vibes"

"No plot just vibes" (ingen handling, bara stämning) har blivit ett populärt uttryck för att beskriva en viss sorts romaner som betonar stämning, karaktärsutveckling, känslor och atmosfär, snarare än handling. Ofta skildras en hjältinnas inre liv och blick på samhället. Här har vi samlat 10 boktips som vi tycker har "no plot, just vibes."

Av: Russell Rothman
Bild: Anonym konstnär. Ca. 1798
Publicerad: 16 januari 2024

"No plot just vibes" (ingen handling, bara stämning) har blivit ett populärt uttryck för att beskriva en viss sorts romaner som betonar stämning, karaktärsutveckling, känslor och atmosfär, snarare än handling. Ofta skildras en hjältinnas inre liv och blick på samhället. Här har vi samlat 10 boktips som vi tycker har "no plot, just vibes."

Bok 1

Ett år av vila och avkoppling av Ottessa Moshfegh

På ytan är hennes liv perfekt: hon är ung, snygg, nyexad från ett toppuniversitet, har en lägenhet på Manhattan och lever på ett stort arv. I New York år 2000 är möjligheterna oändliga – den moderna världen står på sin topp och dygnets timmar ska utnyttjas till max. Att sova anses vara en svaghet, något man gör för att man måste. Ändå skrivs sömntabletter ut som godis. Hon får en skruvad idé efter att ha fått sparken från sitt jobb: att sova bort ett helt år. Istället för att ta del av den snabbförändrade världen kanske det vore bäst att fly den med sömnen.

Ett år av vila och avkoppling är en annorlunda, skarp och skruvad sedeskildring i en tid där allt är tillåtet men ingen frihet finns.

ÖversättareAlva Dahl
Bok 2

Bonjour tristesse av Françoise Sagan

Françoise Sagans debutroman Bonjour tristesse från 1954, skriven när hon var endast 18 år, är en generationsskildring som har blivit en fransk klassiker. Boken berättar om 17-åriga Cécile som spenderar sommaren på Franska rivieran med sin far och hans älskarinna, Elsa. Deras avslappnade och solfyllda dagar tar dock en oväntad vändning när fadern förälskar sig i Anne. Céciles reaktion på denna förändring är både kalkylerande och grym. Denna bitterljuva roman är en idealisk läsning för sommaren, och erbjuder en inblick i ungdomens komplexa känsloliv och relationer.

ÖversättareLily Vallquist

Bok 3

Normala människor av Sally Rooney

En hyllad roman som även blivit en älskad TV-serie på Netflix. Connell och Marianne växer upp i samma småstad, han en populär fotbollskille, hon rik och ensam. Men de hittar varandra, pratar, ligger med varandra. Och gör slut igen. Deras öden korsas igen under universitetsåren i Dublin där rollerna plötsligt blir omvända: Marianne står i centrum medan Connell blir ensam. Normala människor är en roman om kärlek, könsroller, klass och makt, och om hur en person kan förändra en annan människas liv.

ÖversättareKlara Lindell

Bok 4

Magnificat av Linnea Axelsson

Linnea Axelsson tilldelades Augustpriset för eposet Ædnan. I uppföljaren Magnificat – en berättelse om sorg och förälskelse – möter Paris Sápmi.

”Hon bor utanför Paris med mannen och deras flicka. En morgon, i ett hotellrum som hennes vän bokat, sitter pojken som dog när han var nitton år där. Vännen har bett om en ofattbar tjänst. Under vandringen hem har hon pojken med sig, liksom allt som hon lämnat i Sverige.”

Bok 5

Glaskupanav Sylvia Plath

Sylvia Plaths klassiska roman handlar om den 19-åriga Esther Greenwood som får möjligheten att praktisera på en tidskrift i New York. Genom Esthers skarpa och insiktsfulla blick skildras hennes erfarenheter och möten med människor i staden på ett träffsäkert sätt. Trots hennes talang och framgångar kämpar Esther med psykisk ohälsa, vilket kastar en skugga över hennes upplevelser. Boken lyfter viktiga frågor om de roller som, särskilt för kvinnor, förväntas fylla i samhället, och de konsekvenser som kan uppstå när dessa förväntningar inte uppfylls eller ifrågasätts.

Översättare: Christina Liljencrantz

Bok 6

En stund är vi vackra på jorden av Ocean Vuong

Denna drabbande berättelse följer Little Dog, en ung man vars mor är en vietnamesisk invandrare. Han delar med sig av sitt liv, som är färgat av fattigdom och svårigheter i ett hem där hans mor och mormor, båda präglade av traumatiska upplevelser från Vietnamkriget, ofta riktar sin frustration mot honom, särskilt under stunderna mellan deras manikyrkunder. Little Dog beskriver även sin första kärlek till en äldre pojke och sin kamp för att hitta en plats i ett amerikanskt samhälle som är starkt präglat av klassklyftor. Genom hans ögon utforskas teman som familjedynamik, identitet, och sociala skillnader.

Bok 7

Konturerav Rachel Cusk

Faye reser till Aten för att undervisa. Under några intensivt varma sommardagar träffar hon flera personer. Dessa individer delar med sig av sina livsberättelser, och berättar om sina äktenskap, familjeliv, drömmar, misslyckanden och rädslor. Genom deras berättelser framträder gradvis även Fayes egen sårbarhet.

Konturer är unik i sitt utforskande av berättandets kraft och lyssnandets roll, och erbjuder en djup inblick i hur berättelser formar och styr våra liv.

Bok 8

Norwegian wood av Haruki Murakami

Trettiosjuåriga Toru Watanabes liv förändras när han på ett flygplan hör ”Norwegian Wood” av The Beatles i en orkesterversion. Detta väcker starka minnen från hans ungdom, särskilt om Naoko, flickvännen till en av hans vänner. Efter vännens tragiska självmord drivs Toru och Naoko isär, men en slumpartad återförening leder till en komplex och intensiv förälskelse. Naoko kämpar med psykisk ohälsa och drar sig undan till ett vårdhem, varpå Toru väntar på henne, skriver brev och besöker henne när han kan. Parallellt kämpar han med sina känslor för en studiekamrat som är intresserad av honom. Torus liv präglas av förvirring och ensamhet medan han navigerar i det spända förhållandet mellan dessa två kvinnor.

Översättare: Yukiko Duke, Eiko Duke

Bok 9

Mot fyren av Virginia Woolf

I Virginia Woolfs Mot fyren spenderar familjen Ramsay och deras gäster sommaren på Isle of Skye vid Skottlands västkust. Berättelsens yttre handling kretsar kring familjens yngste son James och hans längtan att besöka en fyr i fjärran, en dröm som inte förverkligas. Woolf använder denna enkla händelse som ram för en djupare utforskning av karaktärernas inre världar, där tankar, minnen och relationer flätas samman. Perspektivet växlar mellan olika karaktärer, och deras tankeflöden och inre konflikter blottläggs.

Med känslighet och lätt ironi skildrar Woolf mäns och kvinnors relationer under det tidiga nittonhundratalet, både före och efter första världskriget. Woolfs modernistiska klassiker behandlar teman som könsroller, föräldraskap, kreativitet och livets avgörande ögonblick, allt inramat i ett poetiskt och dramatiskt språk.

Översättning: Margareta Backgård

Bok 10

Idioten av Elif Batuman

I mitten av 90-talet när e-post är helt nytt har Turkisk-amerikanska Selin anlänt till USA för att läsa litteratur på Harvard. Hon är kunskapstörstig, begåvad, lång, avig och har massor av intressen. Medan hon undersöker gränsen mellan litteraturen och det verkliga livet kommer Ivan, en student i matte från Ungern, i hennes väg. Deras relation inleds med e-post men medan de närmar varandra funderar Selin på om hon har modet att byta ut språket mot en fysisk kropp.

Idioten är en briljant, unik, humoristisk roman om ambition och kärlek.

ÖversättareAnna Lindberg

En sida till? Fortsätt läs!