10 folkkära kändisar som också är bokaktuella
Boktips

10 folkkära kändisar som också är bokaktuella

Humor, orättvisa, motgångar och andra känslor med hög igenkänningsfaktor. Vi har listat tio böcker som är skrivna av kända personer som alla har sin givna plats i svenska folkets hjärtan.

Av: Andrea Lindelöw
Fotograf: Rickard L Eriksson
Publicerad: 28 mars 2023

Humor, orättvisa, motgångar och andra känslor med hög igenkänningsfaktor. Vi har listat tio böcker som är skrivna av kända personer som alla har sin givna plats i svenska folkets hjärtan.

Bok 1

En bra dag att dö av Carina Bergfeldt

Inbunden
Köp boken

Programledaren, journalisten och författaren Carina Bergfeldts intervjureportage om den amerikanske pastorn Jim Brazzil är en såväl fängslande berättelse som en djupdykning i dödsstraffet. Jim från Texas har suttit med och lyssnat på 276 bekännelser av dödsdömda, i deras sista stunder av livet. En bra dag att dö är ett rörande och innehållsrikt reportage om döden, om sorg men även om kärlekens, hoppens och förlåtelsens kraft.

Bok 2

Att störa ett väsen av Ewa Fröling

flexband
Köp boken

Hyllade skådespelaren Ewa Fröling är tillbaka med ännu en stark, vindlande och drabbande berättelse. I skarpa bilder, med nattsvarta och kraftfulla iakttagelser tecknas här en psykiatrisk klinik inifrån. På ett alldeles eget språk och med såväl smärta och ilska som drastisk humor skildrar Ewa Fröling erfarenheten av att tappa fotfästet, hamna vid sidan av och inte längre orka vara mamma till sina barn. Och hur ett par blå skor blir den normalitet som till sist finns kvar.

Bok 3

Du vet ingenting om mig av Sören "Sulo" Karlsson, Kikki Danielsson

Inbunden
Köp boken

Kikki Danielsson tar med läsaren på en resa genom ett liv där lycka och framgång alltid balanserat på kanten av den stora avgrunden. Vi får följa vardagens funderingar och bekymmer i radhuset uppe i Bollnäs när Kikki tittar tillbaka på sin över femtio år långa karriär. På ett naket och öppenhjärtigt sätt låter hon sitt okända liv, skuggorna och det trasiga få komma fram i ljuset så helheten äntligen blir synlig. En bok om livet och den ändlösa strävan efter att våga och kunna älska sig själv. Sören ”Sulo” Karlsson tecknar ett porträtt av en av våra mest älskade artister genom att med försiktighet avtäcka människan bakom den stora stjärnan.

Bok 4

Markoolio, mörkret och den rosa bubblan av Marko Lehtosalo, Gustav Gelin

På slutet av 90-talet blev Marko Lehtosalo Markoolio med hela svenska folket. Men de glada raderna och de sköna sommarplågorna var en yta, under vilken ett stort mörker gömde sig. Marko påverkades psykiskt av de dysfunktionella familjeförhållandena och mobbningen han utsattes för i skolan. 2018 gjorde han ett mycket uppskattat sommarprogram i P1, där han berättade om det han hållit hemligt under decennier. Nu finns för första gången hela historian i bokform.

Bok 5

Som ett surr mellan brösten av Stina Jofs, Marianne Mörck

Efter rollen som mamma i tv-serien Bonusfamiljen och som svenska folkets julvärd 2019 är Marianne Mörck nu tillbaka med en självbiografi. I denna berättelse om hennes liv får vi ta del av drömmar, sorg, ensamhet och kärlek. Tillsammans med Stina Jofs återberättar hon historier och anekdoter som format hennes liv. Det här är inte bara en bok om en lyckad karriär utan också en emotionell bok om sorg och ensamhet.

Bok 6

Bäst i test av David Sundin

Kartonnage
Köp boken

En handbok för att kunna återskapa tv-succén Bäst i test. David Sundin bjuder på partytrick och andra roliga tester som kan utföras i bilen, på tåget eller på bröllopet. Förutom tester finns även anekdoter samlade i boken från inspelningarna. En perfekt bok när stämningen behöver livas upp.

Bok 7

En kvinnlig komikers dagbok av Mia Skäringer

Det här är en berättelse som tar oss tillbaka i tiden. Mia Skäringer bjuder här in till sin barndom och uppväxt som både är intimt och ärligt. Hon växte upp i Värmland där barndomshemmet var kantat av psykisk ohälsa och alkoholmissbruk. Men hon berättar även om alla sorgfria stunder med familjen där strategin för att överleva har varit skratt och humor. Blandningen av berättelser från uppväxten till historier berättade i nutid skildrar hon livets svåra val på ett utomordentligt sätt.

Bok 8

Ett lyckligare år av Jonas Gardell

Jonas Gardell berättar om studenterna Pontus och Herman och deras förbjudna kärlek under 1800-talet. Det är också en berättelse om ungdomar under andra halvan av 1900-talet som kämpar för sin rätt att få älska vem man vill.

Den kände filosofen Pontus Wikner skriver år 1879 en text han kallar psykologiska självbekännelser. Texten låstes in i en blecklåda och förvaras på Uppsala Universitetsbibliotek i 50 år innan någon får läsa. Ämnet är så ifrågasatt att det skapar panik bland Pontus Wikners vänner. Ändå hoppas han själv på att texten ska publiceras i en lyckligare framtid.

Bok 9

Brev till mannen av Bianca Kronlöf

Boken alla bör läsa. Bianca Kronlöf sätter här ord på känslor som många känt men inte vågat lyfta. Hon skriver till alla män, både de gamla och de unga. Men hon skriver också till kvinnor. Breven tar upp maskulinitet, våld och sex för att väcka debatt och skapa en förståelse men också öka engagemang.

Bok 10

Hej livet! av Lasse Berghagen, Marcus Birro

Storpocket
Köp boken

Lasse Berghagen blev folkkär efter Teddybjörnen Fredriksson och allsång på skansen. Nu bjuder han i denna självbiografi in till hans liv i med och motgångar. Tillsammans med författaren Marcus Birro får vi ta del av relationen till andra artister, familjen och hans älskade Dalarna. Han berättar om kärleken till hustrun Eva men även om osanningar som figurerat i media.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer