Böckerna som blir film och tv 2022
Böckerna

Böckerna som blir film och tv 2022

Klassiker, sanna berättelser och storslagna äventyr, alla baserade på böcker. Årets film- och tv-utbud kommer göra oss alla till soffpotatisar.

Av: Linnea Ivares
Fotograf: Getty
Publicerad: 14 april 2022

Klassiker, sanna berättelser och storslagna äventyr, alla baserade på böcker. Årets film- och tv-utbud kommer göra oss alla till soffpotatisar.

Bok 1

Där kräftorna sjunger av Delia Owens

Där kräftorna sjunger har blivit ett fenomen världen över, och i augusti får vi äntligen se den oförglömliga berättelsen komma till liv. I boken får vi följa Kya som lever ensam och i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. På helt egen hand får hon lära sig vad det innebär att växa upp från flicka till kvinna och parallellt med Kyas uppväxt får vi läsa om en mordutredning som utspelar sig i samma stad, under 70-talet.

Biopremiär 19 augusti 2022.

Bok 2

En oväntad förälskelse av Julia Quinn

Hela världen har Bridgerton-feber! Under mars 2022 släpptes äntligen säsong två, och den här gången får vi följa greve Anthony Bridgerton, ett partylejon som enligt ryktet aldrig kommer att gifta sig. Vad ingen ännu vet är att han nu har valt ut sin tillkommande. Hennes syster är dock fast besluten att förhindra förlovningen.

Premiär på Netflix 25 mars 2022.

Bok 3

Efter skandalen av Sarah Vaughan

Efter skandalen är lika delar äktenskapsdrama och rättegångsthriller. Nu blir boken Netflix-serie i sex delar. En ung kvinna anklagar en av ministrarna i den brittiska regeringen för ett fruktansvärt brott. Kate Woodcroft är en erfaren brottmålsadvokat, specialist på sexualbrott, och den som får uppdraget att driva fallet.

Premiär på Netflix 15 april.

Bok 4

Döden på Nilen av Agatha Christie

Under 2017 kom Mordet på Orientexpressen. Nu tar mordgåtornas drottning Agatha Christies bok Döden på Nilen plats på bioduken. Mästerdetektiven Hercule Poirots resa ombord på en glamorös flodbåt förvandlas till en ännu en jakt på en mördare. Vem är skyldig och vem står näst i tur?

Biopremiär 11 februari 2022.

Bok 5

Jag är Zlatan av Zlatan Ibrahimović och David Lagercrantz

Filmen Jag är Zlatan bygger på självbiografin som Zlatan Ibrahimovic skrivit tillsammans med David Lagercrantz. Det är en sann berättelse om en kille från Rosengård som med hårt arbete och en stark tro på sig själv och sin livsdröm tog sig till toppen.

Biopremiär 14 januari 2022.

Bok 6

Svart krabba av Jerker Virdborg

Svart krabba är en framtidsdystopisk skildring där Norden befinner sig i krig. Det är en berättelse om utsatthet, om tillit, mod och misstro. Någonstans i ett nordligt land, i en tid som kan vara vår, rör sig fyra män ute på havsisarna. De känner inte varandra, men kriget tvingar dem att tillsammans utföra ett mycket farligt och hemligt uppdrag.

Premiär på Netflix 18 mars 2022.

Bok 7

Sagan om ringen av J.R.R. Tolkien

Den nya fantasyserien Sagan om Ringen: Maktens Ringar utspelar sig tusentals år före händelserna i J.R.R. Tolkiens bok om Bilbo och trilogin om Härskarringen, och vi kommer få möta både bekanta och nya karaktärer i Midgård.

Premiär på Amazon Prime 2 September 2022.

Jane Austen-fans har kunnat se många minnesvärda TV- och filmatiseringar av sina favoritklassiker genom åren. Nu har Netflix tillkännagivit att Austens sista roman Övertalning är på väg, och i rollerna kommer vi bland annat få se Henry Golding och Dakota Johnson. Vi längtar!

Väntas ha premiär på Netflix under 2022.

Bok 9

Samtal med vänner av Sally Rooney

Efter succén med tv-serieversionen av Normala människor är det nu dags för en filmatisering av Sally Rooneys debutroman Samtal med vänner. I boken får vi följa Frances och hennes bästa vän och ex-flickvän Bobbi. Under en poesikväll träffar de Melissa och hennes man Nick och mellan de fyra byggs komplexa relationer upp.

Kommer till de amerikanska streamingtjänsterna i maj 2022, men vi vet ännu inte när serien kommer till Sverige.

Bok 10

Bränn alla mina brev av Alex Schulman

Bill Skarsgård, Gustav Lindh och Asta Kamma August kommer att spela huvudrollerna i filmen som är en adoption av Alex Schulmans verklighetsbaserade roman Bränn alla mina brev. Boken är byggd kring historien om Alex mormor Karin Stolpe och författaren Olof Lagercrantz och med hjälp av autentiska brev och dagboksutdrag avtäcker han inte bara århundradets kärlekshistoria, utan även dess tragiska konsekvenser.

Planerad biopremiär under hösten 2022.

Bok 11

Tisdagsklubben av Anna Fredriksson

Tisdagsklubben är en berättelse om att befinna sig i övre medelåldern, om svåra livsval, vänskap och matlagning. Om att det aldrig är för sent. Och om att bli galet, härligt förälskad – oavsett hur gammal man är. I rollerna som Karin och Henrik kommer vi att få se Marie Richardsson och Peter Stormare.

Biopremiär 18 februari 2022.

Bok 12

Mödrarnas söndag av Graham Swift

Oscarbelönade Olivia Colman och Colin Firth spelar två av huvudrollerna i filmatiseringen av kritikerrosade Mödrarnas söndag av den brittiske författaren Graham Swift. Boken utspelar sig under 1924 och är en stor kortroman som är både livsbejakande och tragisk; en roman om klass, kärlek och öde, och om alla de berättelser som utgör ett liv.

Biopreimär 14 april 2022.

Bok 13

Eldfödd av Stephen King

Efter remakes på filmer som ”Det” och ”Jurtjyrkogården”, har turen nu kommit till ”Eldfödd” med bland annat Zac Efron i rollerna. För att tjäna lite extra pengar ställer de fattiga collegestudenterna Andy och Vicky upp som försökspersoner i ett experiment för USA:s underrättelsetjänst. Snart märker de att experimenten ger dem övernaturliga krafter – krafter som blir ännu starkare, rent av livsfarliga, när de blir kära och får barn.

Bioprimär 13 maj 2022.

Bok 14

Daisy Jones and The Six av Taylor Jenkins Reid

Det är ingen tvekan om att Taylor Jenkins Reids bok Daisy Jones & The Six kommer bli bra tv. Den bästsäljande romanen berättar om ett fiktivt 70-talsrockbands uppgång och dramatiska fall, vid toppen av deras framgång.

Väntas ha premiär på Netflix under 2022.

En sida till? Fortsätt läs!

Böcker, författare och aktuella ämnen som det pratas om – eller kommer att pratas om. Intervjuer, reportage, filmer och tips om såväl skönlitteratur som faktaböcker. Läs om det först på SelmaStories.

© 2022 All information på selmastories.se är upphovsrättsskyddad. Citera gärna men ange källa