Spänning bland raukar och ruiner - böckerna som tar dig till Gotland
Boktips

Spänning bland raukar och ruiner - böckerna som tar dig till Gotland

Den idylliska sommarön, och vårt lilla lands främsta turistdestination. Storslagen natur med allt ifrån raukar och kalkbrott till grönskande ängar och rosenbuskar- den perfekta miljön för hårresande mysterier alltså.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 19 juli 2023

Den idylliska sommarön, och vårt lilla lands främsta turistdestination. Storslagen natur med allt ifrån raukar och kalkbrott till grönskande ängar och rosenbuskar- den perfekta miljön för hårresande mysterier alltså.

Bok 1

Brandmannen av Ulf Kvensler

Inbunden
Köp boken

Efter Ulf Kvenslers hyllade debut Sarek, kommer nu den efterlängtade Brandmannen.

Isak arbetar i hemtjänsten på en avsides belägen småländsk ort. En dag får han oväntat kontakt med sin pappa, en internationellt känd konstnär som övergav Isak under barndomen. Nu, när pappan är döende, vill han försonas med Isak och testamentera sin förmögenhet till honom. Men det finns villkor som måste uppfyllas. Tillsammans med sin flickvän Madde reser Isak för att träffa sin pappa och snart dras de in i ett psykologiskt spel där gränsen mellan verklighet och mardröm blir allt suddigare – ett spel på liv och död.

 

 

Bok 2

Det slutna rummet av Mari Jungstedt

Inbunden
Köp boken

Inför turistsäsongens början på Gotland upptäcks en kvinna mördad i Lummelundagrottan, efter att ha deltagit i en mörkertur dagen innan. Frågan är, hur kunde gärningsmannen agera obemärkt under turen? Kommissarie Knutas tar sig an utredningen som leder till kopplingar till ett gammalt grottmysterium i Norrland. Karin, som är höggravid, reser dit på egen hand, men finner sig snabbt indragen i ett dödligt drama

Bok 3

Mitt hjärta är ditt av Anna Jansson

Anna Janssons deckare med Maria Wern i spetsen bjuder som vanligt på olidlig spänning, och fantastisk gotländsk miljö. Ett par ser ett tält sättas upp vid vattnet på Nordestrand dit en man ofta återvänder, alltid med en ny kvinna vid sin sida. Vilka är dessa kvinnor egentligen? Maria Wern kämpar med att lösa försvinnandet av hjärtsjuka Cecilia, som inte kommer att överleva länge utan sin medicin, och listan på misstänkta fortsätter bara att öka. Samtidigt har Marias kollega Per Arvidssons dotter blivit svårt hjärtsjuk och är i akut behov av en hjärttransplantation. Arvidssons exfru överväger i ren desperation andra, olagliga alternativ för att rädda sin dotter. Trådarna vävs samman och Maria Wern inser att den hon måste hitta ständigt ligger ett steg före.

Bok 4

Mannen som försvann i en mardröm av Fredrik Hultin

FN:s vice generalsekreterare Lars Eskilsson försvinner plötsligt och spårlöst från en strand på Gotland. Hans granne, Adam Ek har precis startat sitt liv på ön då ett fynd påminner honom om hans våldsamma förflutna. Det blir starten på jakten efter vad som egentligen hände Eskilsson. Adam slår sig samman med kriminalkommissarien Håkan Steen och majoren Pia Bystedt, som trots sina olikheter bildar en stark trio. De inser snart att fallet inte är som de har trott, och att deras egna liv nu står på spel. Mannen som försvann i en mardröm är den första delen i vad som ska bilda en thrillerserie om Adam Ek, utspelad på Gotland.

Bok 5

Män ur mörkret av Håkan Östlundh

Sjunde och sista delen i den hyllade Gotlandsserien om polis Fredrik Broman. Två människor som är länkade till ett uppmärksammat kalkbrott på norra Gotland hittas brutalt mördade i sina hem. Offrens anhöriga är säkra på att gärningsmannen tillhör de aktivister som försökt sätta stopp för kalktäkten, men Fredrik Broman och hans kollegor på våldsenheten är inte så säkra. Mördaren verkar ha planerat dåden i minsta detalj- han har inte lämnat några spår efter sig. Mitt under den påfrestande utredningen börjar Fredriks egna hälsa försämras, något han väljer att ignorera. Men det kan komma att kosta honom livet.

En sida till? Fortsätt läs!