25 uppslukande böcker med HBTQI-personer i handlingen
Boktips

25 uppslukande böcker med HBTQI-personer i handlingen

Det finns mängder av böcker som behandlar queera teman och människor. Här är några av våra favoritböcker.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Getty
Publicerad: 04 november 2022

Det finns mängder av böcker som behandlar queera teman och människor. Här är några av våra favoritböcker.

Bok 1

Att förändras: en metod av Édouard Louis

Inbunden
219 kr
Köp boken

Édouard Louis debuterade med den självbiografiska romanen Göra sig kvitt Eddy Bellegueule som bland annat handlade om hur det var att växa upp i Paris förorter som homosexuell. Att förändras: en metod tar vid där debuten slutade och berättar om Louis liv när han börjar studera vid prestigefyllda École Normale Supérieure i Paris. Med böckernas och vännernas hjälp lyckas han ta revansch på sitt förflutna och uppfinna sig själv på nytt.

Översättare: Marianne Tufvesson

Bok 2

Detransition, baby av Torrey Peters

Inbunden
219 kr
Köp boken

Torrey Peters skrev historia när hon med sin debutroman Detransition, baby blev den första transkvinnan att bli publicerad på ett stort amerikanskt bokförlag. Dessutom blev hon nominerad till det prestigefyllda Women’s Book Prize för sin bok. Romanen berättar historien om Reese, Ames och Katrina, tre New York-bor som trevande ger sig in i en okonventionell familjekonstellation. Den är lika delar en lättsmält ögonöppnare för den som inte är bevandrad inom queerteori och transfrågor som en allmänmänsklig drabbande relationsroman. Översättningen är gjord av Julia Gillberg, med expertråd från Edward Summanen.

Missa inte vår intervju med Torrey Peters!

Bok 3

Unge Mungo av Douglas Stuart

Inbunden
229 kr
Köp boken

Unge Mungo är en berättelse om maskulinitetens gränser och om farorna med att älska någon för mycket – en gripande ungdomsskildring i Glasgow. Tonåringarna Mungo och James älskar varandra men i ett hypermaskulint samhälle där protestanter och katoliker håller sig på varsin kant, är deras känslor för varandra otillåtna. Deras dröm att fly krockar ständigt med skräcken att bli upptäckt. Från författaren av den prisbelönta Shuggie Bain kommer nu Douglas Stuart med ännu en efterlängtad berättelse om kampen för kärleken.

Översättare: Eva Åsefeldt

Bok 4

Memorial av Bryan Washington

Inbunden
219 kr
Köp boken

Kocken Mike och Benson, som jobbar på en förskola, bor tillsammans i Houston sedan flera år men är osäkra på vad som finns kvar av relationen. Situationen försvåras när Mike får reda på att hans pappa, som bor i Japan och övergav familjen för många år sedan, är döende. Mike bestämmer för att resa till sin pappa och försöka att lära känna honom. Kvar hemma i lägenheten lämnas Benson med Mikes mamma, som kommit på plötsligt besök och som han aldrig tidigare har träffat. Tiden förändrar båda männen i grunden i takt med att de upptäcker nya sanningar om sig själva.

Bok 5

Nätterna på Winterfeldtplatz av Elin Boardy

Inbunden
219 kr
Köp boken

Hedvig är 20 år och från Göteborg. Hon söker sig till Berlin och Winterfeldtplatz under det sena 1920-talet. Här håller Heinz och Florian fester som aldrig tar slut. Här möts de avvikande, de revolutionära, de hämningslösa. Här är Hedvig fri att älska den hon vill. Men på gatorna mullrar det, de brunas maktövertagande rycker allt närmare. Runt sig har Hedvig många personer: politiskt aktiva Mina som blir hennes bästa vän, den allvarlige Erwin med skador från kriget och brittiske Matthew som skriver på en roman.

Bok 6

Q av Fredrik Ekelund

Inbunden
219 kr
Köp boken

Fredrik Ekelund är en av Sveriges mest etablerade författare och kulturpersonligheter. MEd den självbiografiska boken Q kom han ut som transvestit och visade sig som kvinna: Marisol.
– Varje gång brösten kommer på, känner jag alltid en lättnad. En väldig lättnad. Det är en fantastisk känsla. Jag upplever det som ett privilegium. Jag får möjligheten att vara både man och kvinna. Jag är otroligt tacksam över det, sa Fredrik Ekelund i en intervju med SelmaStories i samband med boksläppet.

Bok 7

Middlesex av Jeffrey Eugenides

Middlesex är berättelsen om Callie/Cal som när en tre generationer gammal familjehemlighet avslöjas inser varför hon inte är som andra. 1922 flydde den grekiska familjen undan grek-turkiska kriget. Calliopes farmor och farfar kom till USA och liknade vilket älskande par som helst – men i själva verket var de syskon. Deras barnbarn Callie, eller Cal, har kallats en av de mest gripande litterära berättarna inom den engelskspråkiga litteraturen på sistone. Jeffrey Eugenides tilldelades Pulitzerpriset för Middlesex som först kom ut 2002.

Översättare: Hans-Jacob Nilsson

Bok 8

Shuggie Bain av Douglas Stuart

Inbunden
229 kr
Köp boken

Året är 1981 och industristaden Glasgow är nere för räkning. Under Thatchers järnhårda styre måste man kämpa för att överleva. Glamorösa Agnes Bain har alltid haft större drömmar än så, men när hennes man lämnar familjen faller allt samman och det kommer an på barnen att fånga henne. Shuggie Bain, minstingen, är den som håller ut längst. Men Shuggie drömmer sig också bort, från gruvområdet och från den hånfulla omgivning som aldrig låter honom glömma att han är annorlunda.

En storartad berättelse om en berättelse om klass och kärlek som jämförts med såväl Frank McCourt och Hanya Yanagihara och som James Joyce.

Översättare: Eva Åsefeldt

Bok 9

Om det regnar i Ahvaz av Nioosha Shams

danskt band
169 kr
Köp boken

Nioosha Shams romandebut handlar om Ava som går i trean på gymnasiet och har legat med varenda bicurious tjej i hela skolan. Hon tror inte på kärlek, hon tror på vännerna Mira och Hugo och på att de tre tillsammans bildar Sveriges Starkaste Trio. Hon tror på sin regndyrkande farsa, på att leva lyckligt för alltid. Ava tror inte på kärleken, inte förrän hon träffar Nadja: bomben, solen, skogsbranden – med det efterhängsna exet. Och då tror hon plötsligt på allt.

Bok 10

"Smulklubbens skamlösa systrar" av Mian Lodalen

Mian Lodalens skönlitterära debut. My lever singelliv i en tillvaro där hon plockar upp smulorna från andras raserade relationer. Ständigt sexhungrande föredrar hon gifta heterotjejer framför att binda sig i en fast relation med en riktig flata. Stödtruppen består av smulsystrarna Mackan och Hedda som alltid finns till hands. De drar med henne på ständigt nya äventyr i allt från demonstrationer och vilda fester till kalas bland överklassens högdjur. Boken är första delen av två,  och följs av ”Trekant”.

Bok 11

Golden Boy av Abigail Tarttelin

Kartonnage
199 kr
Köp boken

Golden Boy handlar om 16-åriga Max Walker och hans stora hemlighet. En tonårsroman som är omöjlig att värja sig ifrån. Max Walker är lagkapten i fotbollslaget, har många vänner och är den alla tjejerna i klassen vill ha. Max går aldrig längre än kyssar och avslutar relationer innan de blir för seriösa, för att inte hans hemlighet ska komma ut. Han är nämligen född intersex, alltså både kille och tjej. Eller varken eller.

När Abigail Tarttelin, från Grimsby, England skrev Golden Boy när hon var 25 år och tampades med funderingar kring könsidentitet och hur vi påverkas av att leva i ett samhälle med en falsk könsdikotomi.

Översättare: Sam Pettersson

Bok 12

"Stjärnor utan svindel "av Louise Boije af Gennäs

Allt tycks gå på räls för Sophie; hon är framgångsrik författare, tjänar pengar och är en självklar gäst på allsköns partyn. Tills hon möter Kaja … Livet ställs på huvudet och ingenting blir någonsin som förut. ”Stjärnor utan svindel” utkom 1996 och blev Louise Boije af Gennäs stora genombrottsroman.

Bok 13

"Torka aldrig tårar utan handskar"-serien av Jonas Gardell

Ikonisk bokserie av Jonas Gardell som även har filmatiserats.Om Paul och Bengt, Seppo och Lars-Åke. Om Rasmus och Benjamin. De som sökte friheten och kärleken i en tid inte långt från nu. Berättelsen om en sjukdom som tog människors liv medan de ännu var helt unga. En berättelse om lidande och om förnedring och om svek men också en berättelse om kärlek som trotsar allt. För du vet hur det är: Man får inte leva om sitt liv. Det är det som är själva grejen! Det som berättas i den här historien har hänt. Allt är sant.

Bok 14

Ett jävla solsken av Fatima Bremmer

Pocket
69 kr
Köp boken

Inte riktigt en roman, utan en Augustprisbelönad biografi om Ester Blenda Nordström, den norm- och banbrytande journalisten som wallraffade långt innan begreppet var uppfunnet Hon var flickan som som skickades hemifrån för att bli snäll och foglig men aldrig sig aldrig tämjas.Hon reste runt hela världen och erövrade den – men reste hon inte också bort från något? Under hela sitt liv var hon tvungen att dölja sitt livs stora kärlek: Karin.

Bok 15

En dag ska jag lämna allt det här av Katarina Bivald

Pocket
69 kr
Köp boken

Trettiotreåriga Henny Broek står chockad vid vägkanten och ser ner på sin egen orörliga kropp. För en halvtimme sen var hon himlastormande lycklig. Nu är hon …död? På begravningen träffas hennes älskade ungdomsvänner som en gång arbetade tillsammans på det nedgångna motellet i Pine Creek. Men det enda som verkar förena dem idag är att de verkar fast beslutna att fortsätta vara ensamma och miserabla. Henny inser att hon nu har en livsviktig uppgift – hon ska göra sina vänner lyckliga, och hon är fast besluten om att inte låta det faktum att hon är död hindra henne.

Bok 16

"Tillbaka till henne" av Sara Lövestam

Ett par skor. En trälinjal. Ett par stålbågade glasögon. En silverbrosch. Av en slump, eller egentligen genom en olycka, hamnar de alla hos den desillusionerade Hanna, som gömmer dem under soffan.

År nittonhundrasex trampar folkskollärarinnan Signe ilsket genom Tierp. Ett brev från Stockholm har bekräftat det hon redan visste, att den moderna demokratitanken inte gäller alla. När en tysk automobil medförande den imponerande talarinnan Brita Löfstedt rullar in på torget, börjar Signes liv handla om mer än undervisning. Rösträttskampen kommer till Tierp och med den passionen. En komplicerad kärlekshistoria tar sin början.

Tillbaka till henne berättar den originella historien om Signe, Hanna och hundra år gamla ord. När historia skär genom nutid blir inget sig likt igen.

Bok 17

"Bära Mistel" av Sara Lidman

En roadmovie med mestadels norrbottnisk fond; Nattajaure, Sitarangi, Nattsprånget och ett nästan Felliniskt persongalleri.Det är berättelsen om den omöjliga, aldrig förverkligade, smärtsamma kärleken mellan dragspelsdrottningen Linda Ståhl och den homosexuelle Björn Ceder. Människorna är heta, exalterade, storslagna. De drivs av sexualitet, skuld, smärta. Bära mistel är en av de vackraste kärleksromaner som skrivits på svenska.

Bok 18

"Kärlek i Europa" av Birgitta Stenberg

Birgitta Stenberg inledde 1981  sin svit självbiografiska romaner med Kärlek i Europa, följd av Apelsinmannen 1983 och Spanska trappan 1987. I denna första del skriver hon om 50-talets Mallorca där hon ingick i kretsen av bohemer, konstnärer, författare, alkisar, bögar och flator från hela världen. På en träffsäker, lakonisk prosa berättar Birgitta Stenberg osminkat och öppet om sitt äventyrliga liv med en blandning av självironi och rättframhet.

Bok 19

"Den bästa dagen är en dag av törst" av Jessica Kolterjahn

En fri litterär fantasi om ett år i Karin Boyes liv.  Året är 1932 när Karin Boye tar sin tillflykt till Berlin – en stad som brinner av hat, våld och fattigdom. Men snart upptäcker hon också en värld som aldrig tidigare varit tillgänglig för henne – klubbar och caféer där män öppet älskar män och kvinnor älskar kvinnor

Bok 20

"Göra sig kvitt Eddy Bellegueule" av Edouard Louis

En hyllad debut och ett kytnävsslag i magen av Frankrikes nya litterära stjärna. Detta är 21-årige Édouard Louis uppgörelse med sin barndom och sitt liv som Eddy Bellegueule, den alltför feminine lille pojken i den hårda bruksorten i norra Frankrike. Han viftar för mycket med armarna, pratar för gällt, går konstigt. I den lilla byn där allting sedan generationer tillbaka kretsar kring fabriken där männen sliter. Louis gör allt för att passa in, bli en man, men han är i slutänden det alla anklagar honom för: homosexuell.

Bok 21

"En mörk strimma av ljus" av Samar Yazbek

Sent en kväll ser Hanan ett ljussken under sin makes sovrumsdörr. Hon öppnar den och får syn på sin åldrige make och sin älskade tjänsteflicka Alya tillsammans i sängen. Förblindad av ilska och raseri slänger Hanan ut Alya ur huset mitt i natten. Alya, ännu inte tjugo år gammal, har varit Hanans tjänsteflicka i över åtta år. Hanan drabbas av panik över vad hon gjort. Hon inser att hon har levt ett privilegierat liv men att det har saknat innehåll, saknat kärlek. Tills hon träffade Alya som hon gjorde till sin tjänsteflicka på dagarna och älskarinna på natten. En mörk strimma av ljus är en roman om två kvinnor, starkt beroende av varandra, men det är också en berättelse om klass och patriarkatets makt i Syrien.

Bok 22

"Ett arabiskt vemod" av Abdellah Taïa

Tolvårige Abdellah från Salé funderar över sitt liv. Efter att ha undkommit en gruppvåldtäkt vet han att han är stämplad som den feminine pojken. Som den vackra Leïla. En slav. Han börjar ett febrigt sökande efter att återfinna sig själv, i sig själv, i andra och i andra städer.

Bok 23

"Hyresgästerna" av Sarah Waters

London, 1922. I ett stort hus bor Frances Wray med sin mor, mrs Wray. Deras liv har förändrats drastiskt. Familjens män har stupat och för att klara hyran blir mor och dotter nu tvungna att ta in hyresgäster. Ett ungt par ur den lägre tjänstemannaklassen, Lilian och Leonard Barber, flyttar in. In kommer den nya världen och dess sociala spänningar. Och när Frances, som är en modern kvinna med moderna idéer om kärlek, kommer allt närmare Lilian, påbörjas ett kammarspel som ska explodera med oförutsedda konsekvenser som följd.

Sarah Waters har skrivit flera andra romaner som också passar i temat, bland annat ”Kyssa sammet” och ”Nattvakten”.

Bok 24

"Röd självbiografi : en versroman" av Anne Carson

Anne Carsons bok är både en roman och en långdikt eller en versroman som återskapar en antik grekisk myt samtidigt som den skildrar en ung mans väg i vår samtid: Geryon, en pojke som också är ett rött bevingat monster, avslöjar sin själs vulkaniska landskap i en självbiografi som han inleder när han är fem år gammal. När han blir äldre lämnar han sin våldsamma bror och kärleksfulla men svaga mor och finner lindring bakom kameralinsen och i armarna på en ung man vid namn Herakles, en känslokall dagdrivare som överger honom när han är som mest förälskad.

Bok 25

Det finns annan frukt än apelsiner av Jeanette Winterson

Kartonnage
189 kr
Köp boken

Det här är berättelsen om Jeanette, adopterad och uppfostrad som vore hon en av Guds utvalda i en strängt religiös, frikyrklig arbetarfamilj i norra England. Hon verkar vara förutbestämd att bli missionär, och redan vid unga år är hon en framgångsrik väckelsepredikant. Men 16 år gammal möter hon en annan flicka, och eftersom varken kärlek eller sex ingår i den utstakade planen så tvingas Jeanette lämna kyrkan, hemmet och familjen för att kunna leva med den hon älskar.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer