20 uppslukande böcker med HBTQI-personer i handlingen
Boktips

20 uppslukande böcker med HBTQI-personer i handlingen

Det finns mängder av böcker som behandlar queera teman och människor. Här är några av SelmaStories-redaktionens favoriter.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Getty
Publicerad: 02 augusti 2023

Det finns mängder av böcker som behandlar queera teman och människor. Här är några av SelmaStories-redaktionens favoriter.

Bok 1

Att förändras: en metod av Édouard Louis

Édouard Louis debuterade med den självbiografiska romanen Göra sig kvitt Eddy Bellegueule som bland annat handlade om hur det var att växa upp i Paris förorter som homosexuell. Att förändras: en metod tar vid där debuten slutade och berättar om Louis liv när han börjar studera vid prestigefyllda École Normale Supérieure i Paris. Med böckernas och vännernas hjälp lyckas han ta revansch på sitt förflutna och uppfinna sig själv på nytt.

Översättare: Marianne Tufvesson

Bok 2

Detransition, baby av Torrey Peters

Torrey Peters skrev historia när hon med sin debutroman Detransition, baby blev den första transkvinnan att bli publicerad på ett stort amerikanskt bokförlag. Dessutom blev hon nominerad till det prestigefyllda Women’s Book Prize för sin bok. Romanen berättar historien om Reese, Ames och Katrina, tre New York-bor som trevande ger sig in i en okonventionell familjekonstellation. Den är lika delar en lättsmält ögonöppnare för den som inte är bevandrad inom queerteori och transfrågor som en allmänmänsklig drabbande relationsroman. Översättningen är gjord av Julia Gillberg, med expertråd från Edward Summanen.

Missa inte vår intervju med Torrey Peters!

Bok 3

Badort av Tove Folkesson och Hanna Folkesson

Midsommarafton 1938: Ångbåten Örnen II anländer till Borgholm, där Ingrid, en ung kvinna från Stockholm, beklagar sin trista sommar i sin dagbok, medan Måna, ensam och fri, kommer från Mörbylånga med fickan full av pengar. De båda kvinnorna möts under en festnatt till jazzmusik, och deras liv sammanflätas med en passion som inte kan dämpas. I sin gemensamma roman utforskar Tove Folkesson och Hanna Folkesson den svenska badortsepoken genom de unga kvinnornas kärlek, vilket belyser en tid då gamla traditioner stod inför det nya och där den största utmaningen inte kom utifrån.

Bok 4

Unge Mungo av Douglas Stuart

Storpocket
Köp boken

Unge Mungo är en berättelse om maskulinitetens gränser och om farorna med att älska någon för mycket – en gripande ungdomsskildring i Glasgow. Tonåringarna Mungo och James älskar varandra men i ett hypermaskulint samhälle där protestanter och katoliker håller sig på varsin kant, är deras känslor för varandra otillåtna. Deras dröm att fly krockar ständigt med skräcken att bli upptäckt. Från författaren av den prisbelönta Shuggie Bain kommer nu Douglas Stuart med ännu en efterlängtad berättelse om kampen för kärleken.

Översättare: Eva Åsefeldt

Bok 5

Memorial av Bryan Washington

Inbunden
Köp boken

Kocken Mike och Benson, som jobbar på en förskola, bor tillsammans i Houston sedan flera år men är osäkra på vad som finns kvar av relationen. Situationen försvåras när Mike får reda på att hans pappa, som bor i Japan och övergav familjen för många år sedan, är döende. Mike bestämmer för att resa till sin pappa och försöka att lära känna honom. Kvar hemma i lägenheten lämnas Benson med Mikes mamma, som kommit på plötsligt besök och som han aldrig tidigare har träffat. Tiden förändrar båda männen i grunden i takt med att de upptäcker nya sanningar om sig själva.

Bok 6

Nätterna på Winterfeldtplatz av Elin Boardy

Inbunden
Köp boken

Hedvig är 20 år och från Göteborg. Hon söker sig till Berlin och Winterfeldtplatz under det sena 1920-talet. Här håller Heinz och Florian fester som aldrig tar slut. Här möts de avvikande, de revolutionära, de hämningslösa. Här är Hedvig fri att älska den hon vill. Men på gatorna mullrar det, de brunas maktövertagande rycker allt närmare. Runt sig har Hedvig många personer: politiskt aktiva Mina som blir hennes bästa vän, den allvarlige Erwin med skador från kriget och brittiske Matthew som skriver på en roman.

Bok 7

Q av Fredrik Ekelund

Inbunden
Köp boken

Fredrik Ekelund är en av Sveriges mest etablerade författare och kulturpersonligheter. MEd den självbiografiska boken Q kom han ut som transvestit och visade sig som kvinna: Marisol.
– Varje gång brösten kommer på, känner jag alltid en lättnad. En väldig lättnad. Det är en fantastisk känsla. Jag upplever det som ett privilegium. Jag får möjligheten att vara både man och kvinna. Jag är otroligt tacksam över det, sa Fredrik Ekelund i en intervju med SelmaStories i samband med boksläppet.

Bok 8

Middlesex av Jeffrey Eugenides

Middlesex är berättelsen om Callie/Cal som när en tre generationer gammal familjehemlighet avslöjas inser varför hon inte är som andra. 1922 flydde den grekiska familjen undan grek-turkiska kriget. Calliopes farmor och farfar kom till USA och liknade vilket älskande par som helst – men i själva verket var de syskon. Deras barnbarn Callie, eller Cal, har kallats en av de mest gripande litterära berättarna inom den engelskspråkiga litteraturen på sistone. Jeffrey Eugenides tilldelades Pulitzerpriset för Middlesex som först kom ut 2002.

Översättare: Hans-Jacob Nilsson

Bok 9

Om det regnar i Ahvaz av Nioosha Shams

danskt band
Köp boken

Nioosha Shams romandebut handlar om Ava som går i trean på gymnasiet och har legat med varenda bicurious tjej i hela skolan. Hon tror inte på kärlek, hon tror på vännerna Mira och Hugo och på att de tre tillsammans bildar Sveriges Starkaste Trio. Hon tror på sin regndyrkande farsa, på att leva lyckligt för alltid. Ava tror inte på kärleken, inte förrän hon träffar Nadja: bomben, solen, skogsbranden – med det efterhängsna exet. Och då tror hon plötsligt på allt.

Bok 10

Golden Boy av Abigail Tarttelin

Golden Boy handlar om 16-åriga Max Walker och hans stora hemlighet. En tonårsroman som är omöjlig att värja sig ifrån. Max Walker är lagkapten i fotbollslaget, har många vänner och är den alla tjejerna i klassen vill ha. Max går aldrig längre än kyssar och avslutar relationer innan de blir för seriösa, för att inte hans hemlighet ska komma ut. Han är nämligen född intersex, alltså både kille och tjej. Eller varken eller.

När Abigail Tarttelin, från Grimsby, England skrev Golden Boy när hon var 25 år och tampades med funderingar kring könsidentitet och hur vi påverkas av att leva i ett samhälle med en falsk könsdikotomi.

Översättare: Sam Pettersson

Bok 11

"Stjärnor utan svindel "av Louise Boije af Gennäs

Allt tycks gå på räls för Sophie; hon är framgångsrik författare, tjänar pengar och är en självklar gäst på allsköns partyn. Tills hon möter Kaja … Livet ställs på huvudet och ingenting blir någonsin som förut. ”Stjärnor utan svindel” utkom 1996 och blev Louise Boije af Gennäs stora genombrottsroman.

Bok 12

"Torka aldrig tårar utan handskar"-serien av Jonas Gardell

Ikonisk bokserie av Jonas Gardell som även har filmatiserats.Om Paul och Bengt, Seppo och Lars-Åke. Om Rasmus och Benjamin. De som sökte friheten och kärleken i en tid inte långt från nu. Berättelsen om en sjukdom som tog människors liv medan de ännu var helt unga. En berättelse om lidande och om förnedring och om svek men också en berättelse om kärlek som trotsar allt. För du vet hur det är: Man får inte leva om sitt liv. Det är det som är själva grejen! Det som berättas i den här historien har hänt. Allt är sant.

Bok 13

Ett jävla solsken av Fatima Bremmer

Storpocket
Köp boken

Inte riktigt en roman, utan en Augustprisbelönad biografi om Ester Blenda Nordström, den norm- och banbrytande journalisten som wallraffade långt innan begreppet var uppfunnet Hon var flickan som som skickades hemifrån för att bli snäll och foglig men aldrig sig aldrig tämjas.Hon reste runt hela världen och erövrade den – men reste hon inte också bort från något? Under hela sitt liv var hon tvungen att dölja sitt livs stora kärlek: Karin.

Bok 14

"Tillbaka till henne" av Sara Lövestam

Ett par skor. En trälinjal. Ett par stålbågade glasögon. En silverbrosch. Av en slump, eller egentligen genom en olycka, hamnar de alla hos den desillusionerade Hanna, som gömmer dem under soffan.

År nittonhundrasex trampar folkskollärarinnan Signe ilsket genom Tierp. Ett brev från Stockholm har bekräftat det hon redan visste, att den moderna demokratitanken inte gäller alla. När en tysk automobil medförande den imponerande talarinnan Brita Löfstedt rullar in på torget, börjar Signes liv handla om mer än undervisning. Rösträttskampen kommer till Tierp och med den passionen. En komplicerad kärlekshistoria tar sin början.

Tillbaka till henne berättar den originella historien om Signe, Hanna och hundra år gamla ord. När historia skär genom nutid blir inget sig likt igen.

Bok 15

"Bära Mistel" av Sara Lidman

En roadmovie med mestadels norrbottnisk fond; Nattajaure, Sitarangi, Nattsprånget och ett nästan Felliniskt persongalleri.Det är berättelsen om den omöjliga, aldrig förverkligade, smärtsamma kärleken mellan dragspelsdrottningen Linda Ståhl och den homosexuelle Björn Ceder. Människorna är heta, exalterade, storslagna. De drivs av sexualitet, skuld, smärta. Bära mistel är en av de vackraste kärleksromaner som skrivits på svenska.

Bok 16

"Kärlek i Europa" av Birgitta Stenberg

Birgitta Stenberg inledde 1981  sin svit självbiografiska romaner med Kärlek i Europa, följd av Apelsinmannen 1983 och Spanska trappan 1987. I denna första del skriver hon om 50-talets Mallorca där hon ingick i kretsen av bohemer, konstnärer, författare, alkisar, bögar och flator från hela världen. På en träffsäker, lakonisk prosa berättar Birgitta Stenberg osminkat och öppet om sitt äventyrliga liv med en blandning av självironi och rättframhet.

Bok 17

"En mörk strimma av ljus" av Samar Yazbek

Sent en kväll ser Hanan ett ljussken under sin makes sovrumsdörr. Hon öppnar den och får syn på sin åldrige make och sin älskade tjänsteflicka Alya tillsammans i sängen. Förblindad av ilska och raseri slänger Hanan ut Alya ur huset mitt i natten. Alya, ännu inte tjugo år gammal, har varit Hanans tjänsteflicka i över åtta år. Hanan drabbas av panik över vad hon gjort. Hon inser att hon har levt ett privilegierat liv men att det har saknat innehåll, saknat kärlek. Tills hon träffade Alya som hon gjorde till sin tjänsteflicka på dagarna och älskarinna på natten. En mörk strimma av ljus är en roman om två kvinnor, starkt beroende av varandra, men det är också en berättelse om klass och patriarkatets makt i Syrien.

Bok 18

"Ett arabiskt vemod" av Abdellah Taïa

Tolvårige Abdellah från Salé funderar över sitt liv. Efter att ha undkommit en gruppvåldtäkt vet han att han är stämplad som den feminine pojken. Som den vackra Leïla. En slav. Han börjar ett febrigt sökande efter att återfinna sig själv, i sig själv, i andra och i andra städer.

Bok 19

"Hyresgästerna" av Sarah Waters

London, 1922. I ett stort hus bor Frances Wray med sin mor, mrs Wray. Deras liv har förändrats drastiskt. Familjens män har stupat och för att klara hyran blir mor och dotter nu tvungna att ta in hyresgäster. Ett ungt par ur den lägre tjänstemannaklassen, Lilian och Leonard Barber, flyttar in. In kommer den nya världen och dess sociala spänningar. Och när Frances, som är en modern kvinna med moderna idéer om kärlek, kommer allt närmare Lilian, påbörjas ett kammarspel som ska explodera med oförutsedda konsekvenser som följd.

Sarah Waters har skrivit flera andra romaner som också passar i temat, bland annat ”Kyssa sammet” och ”Nattvakten”.

Bok 20

Det finns annan frukt än apelsiner av Jeanette Winterson

Det här är berättelsen om Jeanette, adopterad och uppfostrad som vore hon en av Guds utvalda i en strängt religiös, frikyrklig arbetarfamilj i norra England. Hon verkar vara förutbestämd att bli missionär, och redan vid unga år är hon en framgångsrik väckelsepredikant. Men 16 år gammal möter hon en annan flicka, och eftersom varken kärlek eller sex ingår i den utstakade planen så tvingas Jeanette lämna kyrkan, hemmet och familjen för att kunna leva med den hon älskar.

INTERVJUER, TÄVLINGAR, SPECIALERBJUDANDEN OCH FRAMFÖR ALLT - MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.