7 böcker att ge bort på mors dag
Boktips

7 böcker att ge bort på mors dag

Förhållandet mellan barn och mor är något speciellt, hur det än ser ut. Funderar du på hur du kan hylla just din mamma på Mors dag? Kanske kan någon av dessa böcker vara den perfekta gåvan!

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 12 april 2022

Förhållandet mellan barn och mor är något speciellt, hur det än ser ut. Funderar du på hur du kan hylla just din mamma på Mors dag? Kanske kan någon av dessa böcker vara den perfekta gåvan!

7 böcker att ge bort på mors dag

I Det anstår mig icke att göra mig mindre än jag är har journalisten Annika Persson samlat ett urval av tankeväckande, roliga, peppande och ibland utmanande citat som alla handlar om kvinnor – kända som okända. Från så långt tillbaka som till 1300-talet fram till det som sagts igår. Samlingen är en hyllning till kvinnor över hela världen. Låt dig inspireras om du ska hålla ett tal eller föredrag. En perfekt present till någon du tycker om eller till dig själv.

Köp Det anstår mig icke att göra mig mindre än jag är här

2. Jag står här och stryker av Tillie Olsen och Kristina Sandberg

7 böcker att ge bort på mors dag

Jag står här och stryker är en av novellerna som ingick i en novellsamling som utkom 1961 under titeln Tell Me a Riddle. Författaren Tillie Olsen fick under sin livstid nio hedersdoktorsutnämnanden och hennes verk hör till litteraturundervisningen vid amerikanska universitet. Få har skrivit med sådan glöd om arbetande kvinnors utsatthet i manssamhället och i moderskapets ambivalens. I hennes prosa finns ett tryck av vrede, sorg och ensamhet som talar lika mycket till kvinnor idag som när den skrevs.

Översättare: Else Lundgren

Köp Jag står här och stryker här

1. Kris, kalas och kolhydrater av Annika Rabe och Anna Hellsten

7 böcker att ge bort på mors dag

Älskar man mat och livet, då är denna bok helt rätt. Kris, kalas och kolhydrater är en bok som hyllar köket, hemmets hjärta. Och allt som händer där. Maten, minnena och ätandet. Det som löper som en röd tråd genom våra liv. Detta är inte bara en kokbok, visserligen är den fylld av massa härliga recept, men den är också en bok om att äta, om allt som hör ätandet till.

Detta är en perfekt present för vem som helst som älskar att äta och leva, och vem gör inte det?

Köp Kris, kalas och kolhydrater här

2. Vuxna människor av Marie Aubert

7 böcker att ge bort på mors dag

Sommaren står för dörren och några idylliska dagar på landet väntar. Men inget blir som tänkt. Avundsjuka och trasiga familjeband sätter sin prägel på tillvaron.

Ida är framgångsrik och barnlös. Men den biologiska klockan har börjat ticka. Men Ida har varit förutseende, hon har fryst ner ägg, i väntan på den rätta. När hon och systern möts på landet för att fira sin mammas 65-års dag vänds tillvaron upp och ner när systern förkunnar sin fantastiska nyhet.

Vuxna människor är en berättelse om bandet mellan mor och dotter, precis så som det ser ut i verkligheten. Ingenting är perfekt, även om det har sina ljusglimtar.

Köp Vuxna människor här

Lyssna på Vuxna människor här

3. Tistelhonung av Sara Paborn

7 böcker att ge bort på mors dag

Tistelhonung är en berättelse om vänskapen mellan två kvinnor, som sträcker sig över generationer. Att vara mor kanske inte bara handlar om blodsband? Ibland är det just denna relation, två kvinnor som finner tröst och trygghet i varandra.

Sommar 1955 har Veronika sitt livs första romans med konststudenten Bo. Många år senare befinner sig livscoachen Ebba hos en 80-årig gammal dam för att skriva en artikel om en livslång kärlek. Men den gamla damen har en annan historia att berätta. Nämligen om den kärlek som än idag är försvunnen.

Köp Tistelhonung här

Lyssna på Tistelhonung här

4. Hon kallades Daisy av Prinsessan Christina Fru Magnuson

7 böcker att ge bort på mors dag

För exakt 100 år sedan dog Kronprinsessan Margareta, bara 38 år gammal och höggravid. Hon sörjdes av ett helt folk, hur kom det sig och varför blev det så tyst efter henne?

Nu berättar Prinsessan Christina om den farmor hon aldrig fick lära känna. Genom gamla arkiv, bilder och berättelser växer det fram en bild av en öppen och begåvad brittisk prinsessa som blev blixtförälskad i en svensk prins när båda befann sig i Kairo. Detta är berättelsen om prinsessan som kallades Daisy.

Hon kallades Daisy är en fantastisk present för en mor. Detta är nämligen också en berättelse om sökandet efter familjeband och släktskap.

Köp Hon kallades Daisy här

Lyssna på Hon kallades Daisy som prinsessan Christina själv läser upp här

5. Vingar av silver av Camilla Läckberg

7 böcker att ge bort på mors dag

Detta är uppföljaren till succéboken En bur av guld. Och det är en perfekt present på mors dag, den låter läsaren glömma allt och bara fokusera på de starka kvinnorna vi får följa i Läckbergs senaste bok.

Faye har byggt upp sitt liv utomlands. Exmaken sitter i fängelse och affärerna blomstrar. Men när hon trodde att allt var över kommer nya motgångar. När företaget ska lanseras i USA dyker det upp ett allvarligt hot mot företaget. Faye tvingas återvända till Stockholm och ta hjälp av en grupp handplockade kvinnor för att rädda det som är hennes.

Köp Vingar av silver här

Lyssna på Vingar av silver här