Böcker att ge bort på mors dag
Boktips

Böcker att ge bort på mors dag

Förhållandet mellan barn och mor är något speciellt, hur det än ser ut. Funderar du på hur du kan hylla en mamma på Mors dag? Kanske kan någon av dessa böcker vara den perfekta gåvan!

Fotograf: Getty
Publicerad: 12 april 2023

Förhållandet mellan barn och mor är något speciellt, hur det än ser ut. Funderar du på hur du kan hylla en mamma på Mors dag? Kanske kan någon av dessa böcker vara den perfekta gåvan!

En röst om dagen fram tills 3/9

Rösta på Årets Bok 2023

Bok 1

Au revoir Agneta av Emma Hamberg

Inbunden
Köp boken

I Au Revoir Agneta har Agnetas liv fallit på plats i Saint Carelle med Einar, Bonnibelle, Fabien, katterna, vinet, och klostret. Men en oväntad knackning på porten får den magiska världen Agneta skapat att slås sönder. Einar bestämmer sig för att klinga av tillsammans med klostret, men Agneta samlar sina trupper för att rädda det. Trots bristen på pengar, makt och ordning har de vackra underkläderna en roll att spela i detta vansinniga äventyr.

Emma Hambergs livsglädje och människokärlek lyser genom varje sida av denna hyllade författares verk – en perfekt present till mamma. Boken är även nominerad till Årets Bok 2023. Du hittar röstningslänken ovanför!

Bok 2

Haralds mamma av Johanna Frid

Inbunden
Köp boken

”Haralds mamma var en helt vanlig kvinna som ville träffa sin son efter att han tillbringat sex veckor på ett behandlingshem i norska fjällen. Den stora frågan var varför jag var där och vill träffa hennes son efter att han tillbringat sex veckor på ett behandlingshem i norska fjällen.”

Johanna Frids roman följer två kvinnor, svärdotter och svärmor, i väntan tillsammans på en flygplats på ett försenat flyg som Harald ska anlända med som sträcker sig över ett dygn. Medan tiden går blir deras konfrontationer allt mer påträngande. Det verkar vara tre personen i den här relationen. Hur hanterar man det?

Bok 3

Skriften i vattnet av John Ajvide Lindqvist

häftad
Köp boken

För den mamma som älskar spännande deckare är John Ajvide Lindqvists nya roman en höjdarpresent.

På midsommarafton är bryggan dukad med finporslin för affärsmannen Olof Helanders gäster från Kina och Frankrike. Festligheterna avbryts dock när två maskerade män anländer och förvandlar idyllen till ett blodbad. Deckarförfattaren och före detta polisen Julia Malmros får i uppdrag att skriva en fortsättning på en välkänd deckarserie och träffar den udda figuren Kim Ribbing, vilket leder till en intensiv kärlekshistoria med många tvära kast. Snart dras de in i en utredning kallad ”Midsommarmassakern”. Detta är starten på en internationell thriller som tar oss till Kina, Kuba och Norge, och även blivit nominerad till Årets Bok 2023.

Bok 4

Svartstick av Sara Paborn

Inbunden
Köp boken

Paula söker lugn på en kursgård i Dalarna och träffar där på Gunni, som fastnat i livet efter en passionerad affär. Under 50-talets slut blir Anita kär i Bengt, som äger det första snabbköpet i trakten, men han är gift och ryktet sprids snabbt. Svartstick är en smart och invecklad historia om tre kvinnor i olika tider, var och en med en hemlighet. Deras liv flätas samman oväntat av en svart silkestråd.

Bok 5

Grilla av Tareq Taylor

Inbunden
Köp boken

Vem sa att grillning bara var pappornas territorium? Tareq Taylor, alla mammors favorit, är tillbaka med en omfattande grillbok för sommarens middagar. Perfekt när mors dag infallet sådär på sommarens tröskel!

Allt från nöt-, fläsk- och lammkött, kyckling och anka, fisk och skaldjur till en mängd grönsaker, inklusive desserter, grillas på ett träffsäkert sätt. Från enkla rätter till helgrillat lamm för de större festerna. Boken innehåller också recept på tillbehör som såser, röror och sallader. Förutom matrecepten, finns det även tekniska fakta och tips om val av grillkol och upprätthållande av glöd under hela grillprocessen.

Bok 6

Kvinnor jag har mött och varit av Frida Söderlund

Inbunden
Köp boken

Frida Söderlund ger oss en personlig inblick i en tid där kvinnokroppen optimeras, debatteras och regleras i hennes bok Kvinnor jag mött och varit. Genom att reflektera över sina erfarenheter i rampljuset och möten med kvinnor runt om i världen, utforskar hon frågor som vilka som riskerar sina liv för den ”perfekta” kroppen, hur länge vi behöver kämpa för aborträtten och om selfien kan fungera som en frigörelse. Som en erfaren journalist och programledare, och med sin närvaro på sociala medier, har Söderlund en unik röst när det gäller att diskutera feminism och kvinnors verklighet i dag.

Bok 7

Det anstår mig icke att göra mig mindre än jag är och andra citat av kvinnor av Flera Författare, Annika Persson

Kartonnage
Köp boken

I Det anstår mig icke att göra mig mindre än jag är har journalisten Annika Persson samlat ett urval av tankeväckande, roliga, peppande och ibland utmanande citat som alla handlar om kvinnor – kända som okända. Från så långt tillbaka som till 1300-talet fram till det som sagts igår. Samlingen är en hyllning till kvinnor över hela världen. Låt dig inspireras om du ska hålla ett tal eller föredrag. En perfekt present till någon du tycker om eller till dig själv.

Bok 8

Jag står här och stryker av Tillie Olsen

Inbunden
Köp boken

Jag står här och stryker är en av novellerna som ingick i en novellsamling som utkom 1961 under titeln Tell Me a Riddle. Författaren Tillie Olsen fick under sin livstid nio hedersdoktorsutnämnanden och hennes verk hör till litteraturundervisningen vid amerikanska universitet. Få har skrivit med sådan glöd om arbetande kvinnors utsatthet i manssamhället och i moderskapets ambivalens. I hennes prosa finns ett tryck av vrede, sorg och ensamhet som talar lika mycket till kvinnor idag som när den skrevs.

Översättare: Else Lundgren

En röst om dagen fram tills 3/9

Rösta på Årets Bok 2023