10 böcker som hjälper oss att förstå Ryssland
Boktips

10 böcker som hjälper oss att förstå Ryssland

Med konflikten i Ukraina har Putin korsat Rubicon. Men hur kunde det bli så här? SelmaStories har listat fackböcker och skönlitteratur som berättar om Ryssland och dess makthavare.

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 02 maj 2022

Med konflikten i Ukraina har Putin korsat Rubicon. Men hur kunde det bli så här? SelmaStories har listat fackböcker och skönlitteratur som berättar om Ryssland och dess makthavare.

4 fackböcker om Ryssland

Här listas först fyra kunskapsberikande fackböcker om Ryssland som hjälper oss att förstå landet bättre.

Bok 1

Putins krets av Catherine Belton

Storpocket
Köp boken

Putins krets lär bli den definitiva boken om Putin och putinismen…” – Anne Applebaum

Catherine Beltons bok är den definitiva skildringen av Putin väg till envälde. Med hjälp av ett unikt källmaterial når hon in till kärnan av Putins krets, och visar hur dess skoningslösa maktmetoder sedan exporterades till andra länder.

Efter hans tid på KGB när sovjetunionen föll kom Vladimir Putin in i politiken som borgmästarens högra hand och gav sig in i ljusskygga affärer. När Putin sedan tog över Ryssland efter Jeltsin kom nätverket inom underrättelsetjänsten och den organiserade brottsligheten väl till pass. Tio år senare var alla motståndare bortrensade.

Översättare: Manne Svensson

Bok 2

Vi och dom av Bengt Jangfeldt

danskt band
Köp boken

Rysslandkännaren och Augustprisvinnaren Bengt Jangfeldt berättar om Peter den store till Vladimir Putin, om Rysslands förhållande till västvärlden, om rysk historia och relationen mellan folket och härskarna. Detta är historien om hur Ryssland gått från stagnation och uppbrott reformer kontrareformer, och till vad landet är idag.

Bok 3

Det fallna imperiet : Ryssland och väst under Vladimir Putin av Martin Kragh

Det fallna imperiet är en viktig läsning för den som vill förstå Vladimir Putins drivkrafter och hans dröm om en rysk stormakt baserad på auktoritär politisk grund. I boken får vi en helhetsbild om Vladimir Putin och Rysslands historia, från Tsarrysslands fall till Sovjetunionens upplösning och det Ryssland som är nu. Han berättar sakligt och effektivt om Putins vägval: med ett ojämförligt rikt material av kommunikéer och uttalanden i statlig och oberoende press kan läsaren följa de retoriska manövrarna som skulle leda Europa till krig.

Bok 4

Sammetsdiktaturen : Motstånd och medlöpare i dagens Ryssland av Anna-Lena Laurén

Anna-Lena Laurén bor numera i Sankt Petersburg där hon jobbar som journalist. I Sammetsdiktaturen ger hon oss en inblick i det politiska spelet i Kreml, men hon tar oss även till köken hos vanliga ryssar och deras vardag i ett av världens mest motsägelsefulla länder. Det finns ryssar som vågar och väljer att stå upp för sina rättigheter mot regimen, trots att det kan vara livsfarligt. Samtidigt är det många medborgare som väljer att tiga. Här får vi veta mer om dessa medborgare och deras livsvillkor, men även om Ryssland och dess kultur.

6 skönlitterära böcker om Ryssland

Här listas sex skönlitterära böcker som skildrar Ryssland och samhällets mörkaste hörn.

Bok 1

Giganternas fall av Ken Follett

Giganternas fall är första delen i trilogin Århundradet. Boken följer fem olika familjer från olika länder, och skildrar första världskriget, ryska revolutionen och kampen för kvinnlig rösträtt. Handlingen rör sig från Washington till Sankt Petersburg, från kolgruvornas mörker och faror till palatsens glittrande ljuskronor, från diplomatins korridorer till de makthavandes sängkammare. Här förenas historisk fakta med spänning och romantik på hög nivå.

Översättare: Peter Samuelsson, Lennart Olofsson och Leo Andersson

Bok 2

I det heliga Rysslands tjänst av Vladimir Sorokin

Boken utkom 2006 men berättelsen utspelar sig i Ryssland år 2027 då landet blivit ett självhärskardöme. Det är en rysande dystopisk skildring av hur Ryssland kan se ut i den närmsta framtiden. I landet finns en stor mur som försvarar mot västvärlden, och fiender jagas konstant av säkerhetspolisen. Vi följer huvudkaraktären Komjagas frenetiska arbetsdag där han ska utföra en razzia, slå ner upprorstendenser, bevittna en gudstjänst i Kreml och i bastun delta i brödraskapets rituella sexorgie.

Översättare: Ben Hellman

Bok 3

Debutant av Sergej Lebedev

Debutant är en thriller som skildrar Putins Ryssland med fascinerande inblick, om ondska som lurar i mörkret. Berättelsens huvudkaraktär är Vyrin som är en rysk emigrant, eller snarare landsflyktig förrädare till Rysslands underrättelsetjänst. Han har gömt sig i en liten europeisk småstad, men efter 30 år inser han att hans förflutna har börjat jaga honom…

Översättare: Nils Håkanson

Bok 4

Be inte om nåd av Martin Österdahl

En rysande bok som är spännande från början till slut. Det är 1996 i Ryssland, och snart dags för val. En ung kvinna vid namnet Pashie som jobbar på ett svenskt företag med intressen i Ryssland försvinner spårlöst i Sankt Petersburg. Hennes pojkvän och Rysslandsspecialist Max Anger åker dit hon sågs sist för att hitta henne. På spåren hittar de mystiska samband som verkar sammankopplade till hemlig organisation. Samtidigt som undersökningen pågår måste Max Anger konfrontera en ondska från hans förflutna.

Bok 5

Kvinnan som försvann av Johanne Hildebrandt, J.f. Sand

Kvinnan som försvann är en chockerande och klaustrofobisk thriller som baseras på ett verkligt fall inom svensk underrättelsetjänst om rysk infiltration. Boken handlar om MUA 214, ett falskt ID-nummer som godkände Anna Löwenskölds säkerhetsprövning i svenska underrättelsetjänstens datorsystem. När Alice Rosengren på Säkerhetskontorets kontraspionage avslöjar en misstänkt rysk infiltratör finner hon sig plötsligt motarbetad. Någon läcker hennes identitet och snart utsätts hon för en brutal påverkanskampanj med syfte att bryta ner både hennes person och hennes trovärdighet. Hon befinner sig i en kamp om att försvara sitt eget liv, hennes familjs liv, och nationens säkerhet.

Bok 6

Kappan av Nikolaj Gogol

Kappan är en klassisk novell från en av Rysslands litterära mästare. Den handlar om en enkel tjänsteman i Sankt Petersburg som köper en kappa med sina sista stålar, men till hans förskräckelse blir den stulen. När han söker hjälp visar sig myndigheterna vara opålitliga. En berättelse mästerligt skriven som hjälper oss att förstå Ryssland.

Översättare: K. E. Peterson

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!