11 böcker om politik och samtiden
Boktips

11 böcker om politik och samtiden

Oavsett om det är valår eller ej finns det goda skäl att läsa på om samtidens mest brännande frågor. Dessa böcker är för dig som vill hålla dig uppdaterad om det som diskuteras i politiken och samhället.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 14 april 2023

Oavsett om det är valår eller ej finns det goda skäl att läsa på om samtidens mest brännande frågor. Dessa böcker är för dig som vill hålla dig uppdaterad om det som diskuteras i politiken och samhället.

Bok 1

Konsten att bekämpa en diktator av Maria Ressa

Inbunden
Bök boken

Maria Ressa tilldelades Nobels fredpris 2021 för hennes ansträngningar att värna yttrandefriheten. Hon anses vara Asiens mest kända grävande journalist och hennes journalistiska avslöjanden har följts av hot och skrämsel. Hon riskerar ständigt långa fängelsestraff – men hon har inte tystats. Konsten att bekämpa en diktator är berättelsen om hur demokratier världen över bryts ner genom desinformationens globala nätverk. Maria Nessa har dedikerat sitt liv åt sanningen och ställer frågorna som får oss att vakna och säga stopp.

Översättare: Manne Svensson

Bok 1

Om tyranni - grafisk utgåva av Timothy Snyder

Inbunden
Köp boken

En fängslande grafisk utgåva av Timothy Snyders bästsäljande bok med lektioner för att överleva och motstå auktoritärism, där Nora Krugs bilder ger texten nytt liv, kraft och färg.

Timothy Snyder var övertygad om att USA inte kunde annat än välja Hillary Clinton till president. När resultatet blev Donald Trump skrev han Om tyranni. Dagens politik skapar nya hot som liknar dem vi såg födas under 1900-talets katastrofår. Mänskligheten är inte klokare idag än då Europas demokratier fick vika sig för fascismen, nazismen och kommu­nismen under världskrigen. Förhoppningsvis kan vi idag lära oss något av erfarenheterna. Denna illustrerade utgåva är en perfekt present för politikintresserade.

Översättare: Margareta Eklöf

Bok 2

Skogslandet – en granskning av Lisa Röstlund

Storpocket
Köp boken

I frågan om Sveriges gröna skogar är biologer och skogsbolag och andra forskare oense – det pågår en strid mellan dem. Biologer larmar: de sista riktiga skogarna försvinner – snart återstår bara hyggen och plantager. Skogsbolag och andra forskare säger tvärtom: vi har aldrig haft så mycket skog som nu. Och mitt i brinnande klimat- och biologisk mångfalds-kris är man djupt oense om hur skogen ska användas för att bäst möta och bidra till att lösa den.

När journalisten Lisa Röstlund granskar en av vår tids ödesfrågor kliver hon ned i skyttegravarna och blottar konsekvenser av kriget. Hon finner hemliga dokument och möter rädda människor som bara vågar uttala sig anonymt, men också de som väljer att prata öppet. Om självmord. Om dödshot mellan grannar. Om etablerade forskare som blir utfrysta. Och om vetenskapsmän som smider planer ihop med industrin. Granskningen vävs in i hennes vardag och väcker svåra frågor.

Bok 3

Ord och handling av Jan Eliasson

Storpocket
Köp boken

Politikern, ämbetsmannen och diplomaten Jan Eliassons livshistoria är onekligen fylld av fantastiska historier. Hans nya memoarer låter läsaren få höra om en karriär som minst sagt varit innehållsrik och differentierad. Uppväxt i en göteborgsk arbetarfamilj tog han sig till en rad prestigefyllda diplomatiska positioner runt om i världen, och har även innehaft posten som utrikesminister under regeringen Persson samt som FN:s vice generalsekreterare. I nya boken Ord och handling : Ett liv i diplomatins tjänst talar han ut och ser tillbaka på sitt eget så fascinerande livsvärv.

Bok 4

En människa kan mördas men inte idéer av Eva Franchell

Storpocket
Köp boken

Kanske minns du var du befann dig dagen Anna Lindh blev mördad 10 september 2003 – ett mord som skakade hela Sverige. Nu har journalist och nära vän till Anna Lindh, Eva Franchell, släppt en heltäckande och välskriven biografi över Lindhs liv. Här ges en ärlig och livlig bild av hennes resa inom politiken men även om hur hon var som person.

Bok 5

Landsförrädare av Moa Berglöf

Det är mer än sex år sedan Moa Berglöf lämnade politiken och sin roll som Fredrik Reinfeldts talskrivare under hans tid som statsminister. Hon förväntade sig ett liv efter politiken, men efter partiet öppnat dörrarna för främlingsfientliga krafter kunde hon inte längre vara vara tyst. Moa Berglöf är landsförrädare i denna bok och berättar om sitt liv inifrån Moderaterna.

Bok 6

Vapensmederna : männen som beväpnar Sveriges kriminella av Jani Pirttisalo Sallinen, Mathias Ståhle

Gängkriminaliteten i form av sprängningar och skjutningar ökar i Sverige och är ett omdebatterat ämne idag. Hur kunde det bli så här? Varifrån kommer alla vapen som används vid skjutningarna?

Dessa frågor försöker Grävreportrarna Mathias Ståhle och Jani Pirttisalo Sallinen svara på genom deras granskning av vapenhandeln. De följer vapenhandlare i Europa och jaktbutiker i Sverige som säljer vapendelar licensfritt till hemmaverkstäder som mekar ihop delarna till vapen som till sist säljs vidare till kriminella. Även polisens utredningar granskas: Hur kan de stoppa vapenhandeln?

Bok 7

Maktens kvinnor av Jenny Madestam

Inbunden
Köp boken

Sverige har äntligen fått sin första kvinnliga statsminister, men ändå är kvinnor underrepresenterade i politiska ledarpositioner inom de politiska partierna. Dessutom är de kvinnliga partiledarna i ett påfallande utsatt läge där deras personlighet och ledarskap ofta ifrågasätts. Statsvetare och ledarskapsforskare Jenny Madestam undersöker perspektivet från både före detta och nuvarande kvinnliga partiledare med ett unikt intervjumaterial för att skildra upplevelsen av att vara maktens kvinnor.

Bok 8

Dom därute av Erik Helmerson

Inbunden
Köp boken

Dom därute är Erik Helmersons senaste roman som följer Mikael Petersen (M) efter att ha skickat iväg ett grovt och respektlöst twitterinlägg som skapar en våg av kritik för att vara rasistiskt. Mikael inser att han blir en belastning mot sig själv men även sitt parti. Men det vänder när anonyma nättroll hittar honom och hyllar hans kontroversiella tweets. Han känner sig äntligen älskad och hans karriär i partiet börjar ta fart igen.

Erik Helmersons fjärde roman skildrar vår samtida politiska samhällsklimat på ett förfärande och träffsäkert sätt.

Bok 9

Därför demokrati : om kunskapen och folkstyret av Åsa Wikforss, Mårten Wikforss

Vi lever i postsanningens tid där diktaturer kallar sig demokratier och färre tycks ha tillit till demokratins institutioner. Åsa Wikforss argumenterar för att kunskapens centrala betydelse i ett fungerande folkstyre. Kunskapen krävs för att vi ska kunna kritiskt granska våra politiska representanter, uppnå gemensamma mål och fatta välgrundade beslut. Sanningen är viktig för att demokratin ska fungera, men den riskeras att försvagas när alltmer konspirationsteorier och känsloladdad retorik tar över.

Denna bok har vuxit fram med genom dialoger mellan Åsa och hennes bror Mårten Wikforss som bidrar med viktiga betraktelser för att framställa avgörande skillnader mellan diktatur och demokrati.

Bok 10

Svensk politik av Oskar Degard

Kartonnage
Köp boken

Som medlemmar i en demokratiskt styre har vi rösträtt vilket medför ett stort ansvar om att välja vilka som ska styra vårt land. Men det kan vara svårt att förstå hur Sverige styrs. Serien Fatta svårt gör komplexa ämnen svåra att förstå. I Svensk politik kan du fräscha upp minnet om vad regeringen gör, varför vi har ministrar och vad exakt en grundlag är.

Bok 11

Så funkar Sverige av Matilda Westerman

Som ett komplement till boken Svensk politik kan barnboken Så funkar Sverige rik på illustrationer visa och förklara på ett begripligt sätt hur Sverige fungerar. Vad betyder det att bo i en demokrati? Vilka rättigheter och skyldigheter har vi? Vem planerar samhället och varifrån kommer pengarna? Boken är för nyfikna i alla åldrar som undrar om hur vårt samhälle styrs och går runt.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!