7 böcker som ger läsaren en oförglömlig chock
Boktips

7 böcker som ger läsaren en oförglömlig chock

En del böcker och scener sätter sina spår i läsaren och lämnar en med en känsla av förfäran, chock eller äckel. SelmaStories har, med inspiration från Facebookgruppen Litteraturgäris, sammanställt en lista med sju berättelser som minst sagt skakar om.

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 14 oktober 2022

En del böcker och scener sätter sina spår i läsaren och lämnar en med en känsla av förfäran, chock eller äckel. SelmaStories har, med inspiration från Facebookgruppen Litteraturgäris, sammanställt en lista med sju berättelser som minst sagt skakar om.

Bok 1

Kräldjursmemoarer av Silje Ulstein

Inbunden
Köp boken

När den elva år gamla Iben försvinner från sin mamma Marian i köpcentret är Mariams första reaktion att fly. Hon sätter sig i bilen och kör långt bort.
När Liv möter Nero, pytonorm och kollektivets nya sällskapsdjur, blir hon överväldigad. Hon trodde inte att det var möjligt för henne att känna så starkt inför ett levande väsen.

Kräldjursmemoarer är en mörk och intensiv psykologisk thriller som är generellt obehaglig att läsa, men det finns särskilt en scen orsakar riktigt kalla kårar. Särskilt för den som har lite svårt för ormar…

Översättare: Marianne Mattsson

Bok 2

Vi måste prata om Kevin av Lionel Shriver

Strax före sin sextonde födelsedag skjuter Kevin ihjäl sju skolkamrater och två av skolans anställda. Kevins mamma Eva är den ändå som inte är förvånad över det som har hänt. Hon har anat att något inte står rätt till med sonen sedan han föddes, men genom åren är det ingen som har lyssnat på hennes varningar. Efter dådet på skolan gör Eva sitt bästa för att bygga upp sitt liv igen och visar sin bild av Kevins uppväxt.

Översättare: Cajsa Mitchell

Bok 3

Den stora skrivboken/Beviset/Den tredje lögnen av Agota Kristof

En trilogi där särskilt en scen där tidelag skildras sätter sina spår i läsaren.

Det är krig och två tvillingbröder åker till sin mormor långt ute på landet. Deras mamma kan inte längre skaffa mat till dem i staden. Pappan är vid fronten, ingen vet om han fortfarande lever. I den nya byn kallas pojkarnas mormor för Häxan. För att överleva i den absurda och inhumana vuxenvärlden för Lucas och Claus krigsdagbok över allt de upplever.

Översättare: Marianne Tufvesson

Bok 4

American psycho av Brett Easton Ellis

American Psycho är en av det sena 1900-talets mest omdiskuterade romaner, som redan före utgivningen 1991 väckte protester för sina ingående skildringar av sadistiskt våld och kvinnoförnedring.

Patrick Bateman är ung, snygg, välutbildad och framgångsrik. Han rör sig med arrogant självklarhet bland bankpalats och lyxkrogar i 1980-talets New York. Men status och rikedom är inte nog. All världens njutningar finns till hands, men det räcker inte. På nätterna mördar han, stympar och förnedrar.

Översättare: Einar Heckscher, Sven Lindell

Bok 5

Vägen av Cormac Mccarthy

En berättelse om en dyster framtid som blivit något av en modern klassiker. Vi möter en far och en son som vandrar ensamma genom ett nedbränt amerikanskt landskap. Snön som faller blandas med askan i luften. Himlen är mörk och kylan genomträngande. De vandrar mot kusten men vet inte om något väntar på dem där. Allt de har är en pistol att försvara sig med mot de laglösa gäng som rör sig längs vägen, de kläder de bär på kroppen, en kärra med mat de hittat, och varandra.

Översättare: Thomas Preis

Bok 6

Parfymen av Patrick Süskind

Inbunden
Köp boken

1700-tal, Paris. Grenouille saknar helt kroppslukt och människor blir, utan att förstå varför, illa till mods i hans närvaro. Hans luktsinne är däremot högt utvecklat och han glömmer aldrig en lukt. Dofter blir hans besatthet yrke och han blir parfymör. Hans dras till unga, oskuldsfulla kvinnor och blir besatt av tanken på att utvinna och förädla deras doft.

Översättare: Ulrika Wallenström

Bok 7

1793 av Niklas Natt Och Dag

En historisk deckare som chockerar med sin råhet. Det har gått ett år sedan Gustav III sköts ihjäl på en maskeradbal. Missnöje och paranoia frodas överallt. Hösten 1793 hittas ett lik i Fatburen på Södermalm, den igenslammade sjö där allt kåkstadens avskräde hamnar. Den döde saknar armar och ben, men skadorna är inte nya. Cecil Winge hjälper Stockholms poliskammare med fallet.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.