Böcker som kan förändra ditt liv
Boktips

Böcker som kan förändra ditt liv

En del böcker påverkar en så starkt att man efter bara några sidor VET att man kommer att tänka annorlunda efteråt. Läsupplevelser som sätter själva livet på prov - här är några av dem. 

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 09 november 2020

En del böcker påverkar en så starkt att man efter bara några sidor VET att man kommer att tänka annorlunda efteråt. Läsupplevelser som sätter själva livet på prov - här är några av dem. 

1. Om man älskar frihet av Nina Björk

 

Om man älskar frihet

 

Man kan alltid lita på att bli berörd av Nina Björks tankar. Hennes åsikter har väckt starka reaktioner i många år. Genom dessa år har meningsmotståndare argumenterat för att hon vill bestämma över andra och inskränka på individens frihet. Hon själv menar att det redan är några som bestämmer över andra och att vi inte alls är fria. En filosofisk bok om människors liv, bortom det vi ser och läser i vardagen.

Köp boken här.
Läs som e-bok här.

2. Käre Edward av Ann Napolitano

 

Käre Edward

 

En sommarmorgon lyfter ett flygplan från New York till Los Angeles. Det är 191 passagerare ombord, bland dem en ung kvinna som tar ett graviditetstest på flygplanets toalett, en Wall Street-miljonär som flirtar med flygvärdinnan, en skadad soldat som återvänder från Afghanistan och två föräldrar som flyttar över landet med sina tonårssöner. När planet plötsligt kraschar på ett fält i Colorado är den yngste av dessa pojkar, 12-åriga Edward Adler, den enda som överlever. Edward kämpar för att förstå meningen med sin överlevnad och för att hitta en plats i världen utan sin familj. Han flyttar in hos sin moster och hennes man där den enda ljusglimten i tillvaron blir vänskapen med grannflickan, Shay. Tillsammans gör Edward och Shay en häpnadsväckande upptäckt: i familjens garage finns gömda säckar med brev från släktingar till de andra passagerarna, adresserade till Edward. Käre Edward behandlar några av livets tyngsta frågor; Hur gör vi det mesta av den tid vi får? Och vad betyder det att inte bara överleva, utan att verkligen leva?

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

3. Grand Union av Zadie Smith

 

Grand union

 

Zadie Smith är en av de viktigaste samtida författarna och beskrivs ofta som en röst för en hel generation. Hon berör på djupet med både hjärta, smärta och humor. I Grand Union blandas tio nyskrivna berättelser med några av hennes bästa som publicerats genom åren. De binds samman genom sitt sätt att spegla verkligheten. Trots människors olikheter, kan vi bindas samman genom våra erfarenheter.

Köp boken här.
Läs som e-bok här.

4. Lyckan, kärleken och meningen med livet av Elizabeth Gilbert

 

 

En intensiv, känslig och underhållande memoar om att finna sig själv – och allt som kan hända när man tar ansvar för sitt eget välmående.  I den här boken får vi följa med Elizabeth Gilbert när hon bestämmer sig för att på allvar ge sig själv tid och utrymme för att finna sin livsväg. Det blir en nästan ett år lång resa. Hon börjar i Italien där hon lär sig konsten att njuta, i Indien får hon sedan konsten att nå sinnesro och i Indonesien hittar hon slutligen balans.   

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

5. Björnstad av Fredrik Backman

 

 

Invånarna flyttar från Björnstad och jobben blir allt färre, men ändå lever drömmen om forna glansdagar – och det är hockeyn som är räddningen. En berättelse om kärleken till en folkrörelse, men även om manlighet, identitet och längtan efter att få visa vem man verkligen är som lever kvar i läsaren, kanske för alltid.
Läs tio anledningar att älska Fredrik Backman här.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

6. Fräls oss ifrån kärleken av Suzanne Brøgger

 

 

Svidande uppgörelse med föreställningen om man-kvinna-samhälle. Genom intervjuer, debattinlägg och essäer angriper Suzanne Brøgger kärnfamiljen och slåss för privatlivets slutgiltiga avskaffande. Vägen dit går via frispråkigheten, vilken snabbt gjorde henne till myt och ikon.
Läs en intervju med Suzanne Brøgger, skriven av Yukiko Duke.

Köp boken här.
Läs som e-bok här.

7. Tärningsspelaren av Luke Rhinehart

 

 

Tärningsspelaren gavs ut första gången 1971 och snabbt spreds ryktet om den över världen. Fortfarande fortsätter den att fängsla nya generationer och har satt ett djupt avtryck i vår tids populärkultur. Boken, som handlar om att låta slumpen ta kontroll över livet,  är också en bok som ifrågasätter din moral och sanningen om rätt och fel. Ska man låta en tärning avgöra allt?
Läs en intervju med författaren här.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

8. En dag i Ivan Denisovitjs liv av Aleksandr Solzjenitsyn

 

 

När Solzjenitsyns första och självbiografiska långnovell En dag i Ivan Denisovitjs liv publicerades i Sovjetunionen 1962 var den sprängstoff. Först nu avslöjades Stalins terror mot det ryska folket. Boken utspelar sig i ett sovjetiskt arbetslägerunder 1950-talet under en dag, från morgon till kväll. Solzjenitsyn berättar bland annat om olika metoder för att överleva, om den djungelns lag som råder i lägret.
Läs gärna Göran Greiders tankar om boken här.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

9. Konsten att höra hjärtslag av Jean-Philipp Sendker

 

 

 

En modern saga och internationell bästsäljare som nu sålts i närmare en miljon exemplar. En dag strax efter att Julia avlagt sin juridikexamen försvinner hennes far utan ett ord. Familjen tvingas till slut acceptera att spåren slutar i Bangkok. Fyra år senare hittar Julia ett fyrtio år gammalt kärleksbrev som hennes far skrivit till en okänd kvinna i en by i Burma. Hon bestämmer sig för att söka upp kvinnan i brevet.
Besök gärna bokens sajt.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

10. Vägen av Cormac McCarthy

 

 

En djupt gripande berättelse om en resa, som dessutom blev belönad med Pulitzerpriset. På ett hypnotiskt kraftfullt sätt ställs kärleken mellan en far och hans son mot en hopplöst skrämmande framtid. Det värsta och det bästa som människan kan åstadkomma genomströmmar detta mörka, intagande mästerverk.

Ofattbart… Detta är ett bedövande och briljant verk, på samma gång fruktansvärt träffande och imponerande universellt.
/The Guardian om Vägen

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

11. Till himlen och tillbaka: En neurokirurgs nära döden-upplevelse av Eben Alexander M.D.

 

 

Tusentals människor har nära-döden-upplevelser även om forskarna hävdar att det är omöjligt. Doktor Eben Alexander var en av de forskarna – tills han själv låg i koma i sju dagar, reste bortom vår verklighet och nådde platser som är utom räckhåll för oss levande. Han befann sig i livet efter döden.
Läs gärna Kulturbloggens recension av boken.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

12. Vi måste prata om Kevin av Lionel Shriver

 

 

Strax före sin sextonde födelsedag skjuter Kevin ihjäl sju skolkamrater och två av skolans anställda. Hans mamma, Eva, är den enda som inte är förvånad över det som hänt.

Efter morden försöker Eva bygga upp sitt liv igen, och under tiden skriver hon brev till maken Franklin, som hon inte längre lever med. Äntligen ska hon få ge sin version av hur hon upplevt Kevins uppväxt, och hon gör det med svart humor och en nykter blick.
Lyssna på ett samtal om boken här.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

13. Måsen: berättelsen om Jonathan Livingston Seagull av Richard Bach

 

 

Måsen, eller Jonathan Livingston Seagull, vill till varje pris fullända konsten att flyga, även om hans flock ständigt påminner honom om att måsar ska koncentrera sig på det nödvändiga: att skaffa mat. Men trots att Jonathan verkligen har försökt att vara som alla andra, lyckas han inte kuva sin längtan. Han kan inte låta bli att tro att livet, om det verkligen levs, har något mer att erbjuda.  Priset han får betala är högt – ensamhet, smärta och ond bråd död – men resan som den fria fågeln Jonathan Livingston Seagull tar läsaren med på visar sig leda längre än någon kunnat tro – upp i skyn och in i hjärtat.

Måsen låg på New York Times bestsellerlista i flera år, är en av de största boksuccéerna genom tiderna, och hittar ständigt nya läsare. En google-sökning på citat från boken visar hur älskad den är.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

14. Välsignelser av Caroline Albertine Minor

 

Välsignelser av Caroline Albertine Minor

 

En novellsamling där sju täta, delvis sammanflätade berättelser undersöker sorg, förlust, skam och vänskap. En ung mamma mister sin man när han drabbas av minnesförlust, en dotter tar sitt eget liv och en annan ignoreras av sin döende far. Caroline Albertine Minor skildrar på ett nyanserat och träffande sätt några av tillvarons svåraste stunder.

Köp boken här
Läs som e-bok här.

15. Duktiga flickors guide till att sätta gränser och skita i vad andra tycker av Alexandra Reinwarth

 

Duktiga flickors guide till att sätta gränser

 

En bok som hjälper dig att ta sätta fokus på vad du vill, vad du behöver och vem du är. Hur du genom att sluta låta omgivningens krav och förväntningar styra ditt liv står upp för dig själv, i alla delar av ditt liv. Läs dig att sätta ner foten, ge blanka fan och säga nej.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

Ett extra tack till Facebookgruppen Vi som älskar att läsa böcker för inspiration!

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!