4 boktips för dig som älskar Gilmore Girls
Boktips

4 boktips för dig som älskar Gilmore Girls

Det har gått 15 år sedan den sista originalsäsongen av Gilmore Girls sändes – men vi är många som inte riktigt vill släppa taget om den varma och mysiga serien. Därför listar vi fyra böcker med liknande känslor och teman.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Warner Bros Television
Publicerad: 13 december 2022

Det har gått 15 år sedan den sista originalsäsongen av Gilmore Girls sändes – men vi är många som inte riktigt vill släppa taget om den varma och mysiga serien. Därför listar vi fyra böcker med liknande känslor och teman.

Bok 1

Läsarna i Broken Wheel rekommenderar av Katarina Bivald

Älskar du småstadscharmen i Stars Hollow och alla dess excentriska invånare? Då är Katarina Bivalds bok Läsarna i Broken Wheel rekommenderar något för dig. 28-åriga Sara Lindqvist från Haninge och 65-åriga Amy Harris från Broken Wheel i Iowa har brevväxlat i två år när Sara bestämmer sig för att hälsa på Amy. Men när hon väl kommer dit är Amy död, och Sara står ensam i en liten stad mitt ute i ingenstans. Amy har berättat om stadens excentriska invånare som inte har något annat val än att ta hand om den förvirrade turisten. De hjälper Sara att starta en bokhandel med Amys alla böcker och både Sara och staden lever upp. När hennes tvåmånadersvisum är på väg att gå ut får hennes nyfunna vänner en alldeles galen, underbar idé.

Läs mer: Värme, skratt och lite svärta – här är årets 13 feelgood-pärlor

Bok 2

Vägen till Sugar Maple Inn av Louise Miller

En pittoresk amerikansk småstad, arbete på ett inn, och udda men älskvärda karaktärer. Vägen till Sugar Maple Inn påminner på många sätt om Gilmore Girls. När konditorn Olivia Rawling råkar sätta fyr på en efterrätt, samt hela lokalen där hon jobbar, flyr hon till den mest trösterika plats hon kan komma på: den lilla staden Guthrie. Där blir hon erbjuden ett jobb på pensionatet Sugar Maple Inn och finner sig snabbt till rätta i småstadslivet. Men när en oväntad besökare dyker upp ställs allt på sin spets.

Bok 3

Pratar så fort jag kan – från Gilmore girls till Gilmore girls av Lauren Graham

Det blir inte mer Gilmore Girls än Lauren Graham – skådespelaren som spelade Lorelai. I Jag pratar så fort jag kan, en memoar i essäform, bjuder Lauren på ett antal kapitel ur sitt liv, från uppväxten och de första trevande försöken i skådespelaryrket till när hon åratal senare frågar sig själv ”Har jag blivit någon nu, eller?”. Hon berättar om sitt liv som singel i Hollywood och hur hur man hanterar att vara ”för gammal” vid fyrtiofem. Sist men inte minst finns utdrag ur den dagbok hon förde under inspelningarna av Ett år med Gilmore Girls.

Bok 4

Fangirl av Rainbow Rowell

Älskade du avsnitten som handlade om Rorys tid på Harvard? Du ska plocka upp ett exemplar av Rainbow Rowells Fangirl, en bok som i mångt och mycket har samma speciella känsla som Gilmore Girls. Vi får träffa tvillingarna Wren och Cath som ska börja på college. Wren ser fram emot alla fester och nya människor, men Cath är osäker inför allt nytt. Hon bestämmer sig för att ligga lågt, och fokusera sin tid på att få klart den senaste historien om Simon Snow, den ofantligt populära bokkaraktären som hon och Wren skrivit fanfiction om sen de var små. Men väl där träffar hon Levi. Och han gör det väldigt svårt att ligga lågt.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.