Brytningstid - starka romaner om att vara 12 och 13 år
Boktips

Brytningstid - starka romaner om att vara 12 och 13 år

"Ja visst gör det ont när knoppar brister, ont för det som växer och det som stänger." Växtvärk är evig – lika spännande, pinande, och komisk som alltid. Här har SelmaStories samlat några riktigt bra coming of age- böcker från tonårens tröskel.

Av: Clara Castenfelt
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 25 april 2023

"Ja visst gör det ont när knoppar brister, ont för det som växer och det som stänger." Växtvärk är evig – lika spännande, pinande, och komisk som alltid. Här har SelmaStories samlat några riktigt bra coming of age- böcker från tonårens tröskel.

Bok 1

Sommaren av Elin Persson

Inbunden
Köp boken

Tolvåriga Leas pappa har träffat en ny tjej, Zofia, och blir introducerad för hennes stökiga och självständiga tonårsdotter Jelena. Den medgörliga Lea är tagen av hennes trotsighet, och resultatet blir en ambivalent och extremt intim relation styvsystrarna sinsemellan. Samtidigt pågår något helt annat i de vuxnas värld, och sommaren som fortgår kommer att bli den som förändrar Lea för evigt.

Bok 2

Vi röstar om vi saknar mamma av Nina Pascoal

Inbunden
Köp boken

Tre systrar och en stissig mamma ska på chartersemester. Medan stranden och hotellet på dagen är till för alla, lovar de varma nätterna och upplysta bargatorna någonting annat. Tolvåriga Kornelia önskade att mamma bara skulle sluta fåna sig om den där killen hon träffat – och det gör hon tillslut, men spårlöst försvunnen. Till en början är mammas frånvaro befriande, tills dagarna börjar gå in i varandra. Kornelia är den osynliga betraktaren som får allt för stort ansvar.

Bok 3

Paradiset av Abdulrazak Gurnah

Yusuf, en tolvårig pojke, skickas av sina fattiga föräldrar till kusten för att bo hos sin farbror Aziz – en rik köpman. Yusuf är naiv och ovetande om att hans far inte har någon bror, och snart upptäcker han att han har sålts som en skuldslav. Genom Yusufs ögon får vi se ett Afrika präglat av stamstrider, vidskepelse, sjukdom och barnslaveri. Trots allt förmår sig Yusuf aldrig att ge upp hoppet, utan drömmer konstant om en bättre framtid.

Bok 4

Våra förlorade hjärtan av Celeste Ng

Tolvåriga Bird Gardner har inte sett sin mamma på över tre år. Hon försvann spårlöst efter att hennes diktverk använts i protesterna mot de stränga lagar som införts efter den s.k Krisen för att återinföra ordning och bibehålla den ”amerikanska kulturen”. Men en dag får Bird ett brev med en kryptisk teckning i – hans mamma försöker kontakta honom. Och han bestämmer sig för att hitta henne.

Bok 5

Den lille vännen av Donna Tartt

Harriet var nyfödd när hennes storebror Robin dog. Mamma Charlotte ropade in barnen för middag, men Robin kom inte. Det var grannfrun som upptäckte honom, hängande strypt ute i trädgården på baksidan. Efter det försjönk familjen Cleve i en disig dvala. Charlotte och Allison rör sig som osaliga andar i huset mellan sängen och soffan. Hushållerskan Ida sköter hemmet, och tonåringen Harriet lämnas åt sig själv. Men en dag får hon nog, och tar med sig bästisen Hedy för att själv undersöka hennes brors död.

Bok 6

Ett öga rött av Jonas Hassen Khemiri

Halim har sett igenom bluffen. Integrationsplanen, de intellektuella ”halta kamelerna”, och sin pappa. Han har fallit för alltihop, och menar att det enda som är viktigt är att kunna prata bra och ren svenska. Men Halim har en plan – att knäcka koderna, få tjejerna, och revolutionera idén om integration och assimilering. Han ska vända ut och in på språket, världen till och med, för att hitta sin plats.

Bok 7

Sweet dreams Öxnehaga av Anna Agrell

Sweet Dreams Öxnehaga följer bästisarna Mia och Sara i deras vardag runt miljonprogrammet Öxnehaga – lekarna i parken, rampen, och byggarbetsplatsen efter mörkrets inbrott. Deras liv kantas av familjeproblem och typiska tonårsbekymmer, och allt filtreras genom Anna Agrells omsorgsfulla berättarstil om de två flickornas vänskap och varma homage till åttiotalet.

Bok 8

Mellan oss av Sandra Beijer

När högstadiet börjar har Minna stora förväntningar om förändring. Hon har redan brutit kontakten med sin barndomsvän, köpt nya klackskor och bestämt sig för att bli poppis. I sin nya klass blir hon vän med den utåtriktade Milou och den tillbakadragna Elin. De delar alla en dröm om den där andra världen, bortom barndomen, fylld av möjligheter. Men det visar sig lättare sagt än gjort, och snart har de tre tjejerna hamnat längst ner i näringskedjan. Hur hamnade de här?

Läs mer