7 boktips för dig som älskar ”Där kräftorna sjunger”
Boktips

7 boktips för dig som älskar ”Där kräftorna sjunger”

Delia Owens ”Där kräftorna sjunger” har blivit ett fenomen världen över. Den svenska översättningen av Cecilia Berglund Barklem blev Årets Bok 2020. Här tipsar vi om sju böcker i samma anda, lagom till att den efterlängtade filmatiseringen har premiär.

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 14 maj 2023

Delia Owens ”Där kräftorna sjunger” har blivit ett fenomen världen över. Den svenska översättningen av Cecilia Berglund Barklem blev Årets Bok 2020. Här tipsar vi om sju böcker i samma anda, lagom till att den efterlängtade filmatiseringen har premiär.

Bok 1

Dit floden för dig av Shelley Read

Inbunden
Köp boken

På 1940-talet i Colorado, USA, kämpar Victoria Nash mot destruktiva män på en persikofarm. En slumpmöte med främlingen Wilson Moon leder till en förbjuden, passionerad relation som får ett fruktansvärt slut. När Victoria blir gravid flyr hon till bergen och lever i ett skjul. Trots sorg och hotet från en stigande flod, hittar hon styrka i vildmarken och kämpar för att återerövra sitt liv.

Bok 2

Drömmarnas flod av Elisabet Nemert

Storpocket
Köp boken

Noha är en framgångsrik affärsman som lämnar Wall Street och New York för Amazonas regnskog. Han är på flykt, på flykt från personen han blivit och inte längre vill vara. Kassandra, kvinnan som Noha älskar, har lämnat honom för att i hemlighet resa till Sverige. Hon söker sina rötter i Blekinge och upplever sitt livs mest omtumlande tid. Samtidigt reser Noha längs med floden och möter utsatthet, fattigdom och vilda djur.

Bok 3

Rådjursmannen av Geoffroy Delorme

Inbunden
Köp boken

Geoffroy Delorme har alltid varit en naturälskare och hittat lugnet i skogen. Efter sina regelbundna besök i skogen beslutade han sig en dag för att leva permanent i vildmarken med rådjuren. Geoffroy anpassade sina levnadsvanor till skogen i Normandie, Frankrike, och blev under sina sju år i vildmarken accepterad som en av rådjuren.

Den här självbiografin innehåller fantastiska naturskildringar och speglar den starka relationen mellan människor och djur.

Översättare: Maria Bodner Gröön

Läs mer om Rådjursmannen: Rådjursmannen Geoffroy Delorme: ”Det var dags för mig att gå hem”

Bok 4

Himmel över Alaska av Kristin Hannah

13-åriga Lenis impulsiva pappa bestämmer att familjen ska flytta till Alaska. Han vill att de ska göra ett nytt försök på ett nytt ställe, för att försöka få ordning på allt. Leni hoppas också att tillvaron ska bli bättre i stugan i vildmarken, för stormigare kan det knappast bli. Det börjar lovande, men när vintern kommer sänker sig mörkret över familjen.

Översättare: Camilla Jacobsson

Bok 5

De dödas sång av Jesmyn Ward

Jojo växer upp i en trasig familj i ett fattigt Mississippi. Mamman Leoni orkar inte med ansvaret för Jojo och lillasystern flyr in i knarkets dimmor. Pappan är vit, och hans familj har aldrig accepterat den afroamerikanska Leoni eller barnen. Sedan pappan hamnade i fängelse har Jojo och hans familj bott på morföräldrarnas lilla bondgård, men när barnens pappa ska släppas fri väcks hoppet om en bättre framtid. Leonie tar med barnen på en dramatisk bilresa som är nära att sluta i katastrof.

Översättare: Joakim Sundström

Missa inte! 9 fängslande amerikanska uppväxtskildringar

Bok 6

Vi är alla helt utom oss av Karen Joy Fowler

När Rosemary var liten pratade hon oavbrutet, så mycket att föräldrarna alltid bad henne börja i historiens mitt. Nu går Rosemary på universitetet och pratar inte längre oavbrutet. Minst av allt pratar hon om sin familj. Hon växte upp med två syskon: Lowell och Fern. Båda djupt älskade och båda numera försvunna ur hennes liv. Någonting hände som lämnade familjen i spillror. Nu är Lowell på flykt, deras mamma är en skugga av sitt forna jag och deras pappa likaså. Och vad hände med Fern? Ingen av dem hade kunnat föreställa sig hur Ferns öde skulle påverka dem.

Vi är alla helt utom oss är en roman som sätter igång tankarna. Den tar upp frågor om hur vi fungerar som människor, våra familjerelationer liksom människans förhållande till djuren och djurrätt.

Översättare: Cecilia Falk

Bok 7

Innan ni tog oss av Lisa Wingate

Memphis, 1939. 12-åriga Rill Foss och hennes fyra syskon bor med sina föräldrar på en båt på Mississippifloden. En stormig natt tvingas deras pappa ta mamman till sjukhuset och Rill lämnas ensam med sina syskon. Några främlingar dyker upp, de sliter med sig barnen och placerar dem på barnhem. Barnen är övertygade om att föräldrarna snart kommer för att hämta dem, men de förstår snart att verkligheten är brutalare än så.

Aiken, South Carolina, nutid. Åklagaren Avery Stafford råkar snubbla över oroväckande information och börjar nysta i sin familjehistoria. Vad var det egentligen som försiggick i Amerika mellan 1920 och 1950? Och hur är hennes familj inblandad i Georgia Tanns adoptionsverksamhet?

Översättare: Cecilia Falk

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer