Delia Owens - zoologen som skrev årets mest sålda roman i USA
Böckerna

Delia Owens - zoologen som skrev årets mest sålda roman i USA

Delia Owens "Där kräftorna sjunger" var en sådan där bok som alla plötsligt läste. En roman som toppade listorna, hyllades och såldes i mängder. Sedan i våras finns den på svenska – och det står klart att det är en årets stora boksnackisar.

Av: Moa Dahlgren
Fotograf: Dawn Marie Tucker
Publicerad: 28 april 2020

Delia Owens "Där kräftorna sjunger" var en sådan där bok som alla plötsligt läste. En roman som toppade listorna, hyllades och såldes i mängder. Sedan i våras finns den på svenska – och det står klart att det är en årets stora boksnackisar.

Det är 1950-talet och vi befinner oss i North Carolina, USA. En tid och plats som präglas av rasism och, för de udda, utanförskap. Här, i våtmarken, finns Kya från barnsben, en övergiven liten träskunge, till ung vuxen, en otroligt vacker men missanpassad kvinna. Hon bor till en början  tillsammans med sin familj, fem syskon, mamma och pappa. Men en efter en försvinner syskonen, mamman överger henne och till slut blir hon lämnad av den enda som fanns kvar, en opålitlig pappa. Kvar är Kya med djuren som enda sällskap.

I boken Där kräftorna sjunger  får vi följa Kyas liv, ensam i det lilla rucklet ute i våtmarkerna. Hon lär sig att köra båt, navigera, ta hand om sig själv och försörja sig. På helt egen hand får hon lära sig vad det innebär att växa upp från flicka till kvinna, vad män vill ha och kan ta. Invånarna i staden kallar henne för träskflickan.

Parallellt med Kyas uppväxt får vi läsa om en mordutredning som utspelar sig i samma stad, under 70-talet. Stadens främste fotbollsspelare och kvinnokarl tros ha mördats och lämnats ute i träsket. Hela stan är säkra på att det är träskflickan som ligger bakom mordet.

Över fem miljoner exemplar

Där kräftorna sjunger har blivit en enorm framgång i USA där den släpptes. Den är 2019 års mest sålda bok och har legat över ett år på New York Times bästsäljarlista. Faktiskt är den en av få böcker som under de senaste åren sålt över fem miljoner exemplar på ett år.

En del av bokens stora framgång verkar bero på att den blivit en ”snackis” som hittat sina läsare genom rekommendationer och boktips – bland annat av Reese Witherspoons bokklubb Hello Sunshine som utsåg den till månadens bok. Reese Witherspoon säger om boken: ”Jag har svårt att ens beskriva hur mycket jag älskar den här boken. Jag ville inte att den skulle ta slut”.

Det har även framgått att Reese Witherspoons produktionsbolag kommer att göra film av boken.

I en artikel på Hello Sunshines hemsida kan man läsa Delia Owens egna ord om boken.

”Där kräftorna sjunger är ett mysterium och en intensiv kärlekshistoria, men mer än något annat är det en utforskning av den råa kärnan i den mänskliga naturen. En del av den kärnan kan bara ses genom naturens egna mörka skuggor.”

“Den handlar om att försöka klara sig på en vild plats”

Delia Owens själv är 70 år – och zoolog. Hon har spenderat stora delar av sin karriär åt att studera hyenor, lejon och elefanter i södra Afrika. Och trots att berättelsen är fiktion berättar Owens i New York Times att hon utgått från sina egna erfarenheter ”Den handlar om att försöka klara sig på en vild plats”.

Så vad är det då som gör att boken haft en sådan enorm framgång? Kan det vara som Publishers Weekly skriver:  ”Kya är en karaktär man bär med sig”.

Vi på redaktionen tycker att det här är en otroligt finstämd historia om allt från uppväxt och ungdomskärlek till ensamhet och mord. Delia Owens har skrivit en roman som kan beröra vem som helst, en roman som fastnar.

Köp boken här

Köp boken här

Lyssna på boken

Lyssna på boken

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer