Delia Owens - zoologen som skrev romanen alla läste
Boktips

Delia Owens - zoologen som skrev romanen alla läste

Delia Owens Där kräftorna sjunger blev en sådan där bok som alla plötsligt läste. Snart kommer äntligen filmatiseringen av romanen, med Normala människor-stjärnan Daisy Edgar-Jones i huvudrollen.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Dawn Marie Tucker
Publicerad: 28 juli 2022

Delia Owens Där kräftorna sjunger blev en sådan där bok som alla plötsligt läste. Snart kommer äntligen filmatiseringen av romanen, med Normala människor-stjärnan Daisy Edgar-Jones i huvudrollen.

Det är 1950-tal och vi befinner oss i North Carolina, USA. En tid och plats präglad av både rasism och andra sorters utanförskap. Här, i våtmarken, föds Kya — en övergiven träskunge som växer upp och blir en otroligt vacker men missanpassad kvinna. Hon bor först tillsammans med sin familj: fem syskon, mamma och pappa. Men en efter en försvinner syskonen, mamman överger henne och till slut blir hon lämnad av den enda som fanns kvar, den opålitlige pappan. Kvar blir Kya med djuren som sitt enda sällskap.

I boken Där kräftorna sjunger, översatt till svenska av Cecilia Berglund Barklem, får vi följa Kya, där hon lever ensam i ett litet ruckel ute i våtmarkerna. Hon lär sig köra båt, navigera, ta hand om sig själv och försörja sig. På helt egen hand får hon lära sig vad det innebär att växa upp från flicka till kvinna, vad män vill ha och kan ta. Invånarna i staden kallar henne för träskflickan.

Parallellt med Kyas uppväxt får vi läsa om en mordutredning som utspelar sig i samma stad, under 70-talet. Stadens främste fotbollsspelare och kvinnokarl tros ha mördats och lämnats ute i träsket. Hela stan är säkra på att det är träskflickan som ligger bakom mordet.

Över fem miljoner exemplar

Där kräftorna sjunger har blivit en enorm framgång i USA där den släpptes. Den låg över ett år på New York Times bästsäljarlista och i Sverige utnämndes den till Årets bok 2020. Dessutom är den en av få böcker på länge som sålt över fem miljoner exemplar på bara ett år.

En del av bokens stora framgång verkar bero på att den blivit en ”snackis” som hittat sina läsare genom rekommendationer och boktips – bland annat av Reese Witherspoons bokklubb Hello Sunshine som utsåg den till månadens bok. Reese Witherspoon säger om boken: ”Jag har svårt att ens beskriva hur mycket jag älskar den här boken. Jag ville inte att den skulle ta slut”.

Reese Witherspoon är också producent för den efterlängtade filmatiseringen som har premiär i höst. Huvudrollen spelas av Daisy Edgar-Jones, känd från HBO-serien Normala människor (baserad på Sally Rooneys roman med samma namn).

I en artikel på Hello Sunshines hemsida kan man läsa författaren Delia Owens egna ord om boken.

”Där kräftorna sjunger är ett mysterium och en intensiv kärlekshistoria, men mer än något annat är det en utforskning av den råa kärnan i den mänskliga naturen. En del av den kärnan kan bara ses genom naturens egna mörka skuggor.”

“Den handlar om att försöka klara sig på en vild plats”

Delia Owens själv är 70 år – och zoolog. Hon har spenderat stora delar av sin karriär åt att studera hyenor, lejon och elefanter i södra Afrika. Och trots att berättelsen är fiktiv berättar Owens i New York Times att hon utgått från sina egna erfarenheter ”Den handlar om att försöka klara sig på en vild plats”.

Så vad är det då som gör att boken haft en sådan enorm framgång? Kan det vara så enkelt som Publishers Weekly beskriver det: ”Kya är en karaktär man bär med sig”.

Vi på redaktionen tycker att det här är en otroligt finstämd historia om allt från uppväxt och ungdomskärlek till ensamhet och mord. Delia Owens har skrivit en roman som kan beröra vem som helst, en roman som fastnar. Vi ser så mycket fram emot filmen!

Där kräftorna sjunger

Där kräftorna sjunger

Delia Owens
Lyssna på boken

Lyssna på boken

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer