10 riktigt bra debuter att läsa sommaren 2023
Boktips

10 riktigt bra debuter att läsa sommaren 2023

Äntligen boksommar! Det är många bra böcker som utkommer, inte minst en rad lovande debuter. Vi har rannsakat sommarkatalogen 2023 och valt ut de debutböcker vi ser extra mycket fram emot.

Av: Russell Rothman
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 23 maj 2023

Äntligen boksommar! Det är många bra böcker som utkommer, inte minst en rad lovande debuter. Vi har rannsakat sommarkatalogen 2023 och valt ut de debutböcker vi ser extra mycket fram emot.

Bok 1

Zoopojken av Peter Hammarbäck

Inbunden
Köp boken

Adam Vieri är en djurälskare som jobbar på en djurpark i Stockholm. Han jobbar med det han älskar, men tvivlar på det etiska i att hålla djur instängda. En dag när djurparkens chef meddelar de anställda att parkens ”tråkiga” nordiska djur ska ersättas med mer spännande exotiska arter växer Adams farhågor allt större. Djuren ska inhandlas från en konkursdrabbad cirkus. Han och djurens tidigare skötare Natalie kommer på en vansinnig plan för att rädda djuren från cirkusen och föra dem till frihet i Kenya. Samtidigt börjar känslor spira mellan dem.

Bok 2

Älven i mig av Jannete Hentati

Inbunden
Köp boken

En resa. Ett vattendrag. En svensk historia.

Älven i mig följer vi författarens resa hem längs Lule älv. På vägen avtäcks älvens historia och den samtida spänningar och känslor. En reportagebok om svensk vattenfrakt som blir till en berättelse om hur det som ger ljus också kan leda till mörker.

Bok 3

Dalai Larsson av Ola Norén, Roland Ulvselius

Inbunden
Köp boken

En gränslös berättelse full av värme och humor.

Svenska Anders och Hannas liv vänds upp och ner när deras barn blir en av fyra kandidater till Dalai lama. Traditionellt när Dalai lama dör letar man efter en ny lama som fötts samma sekund som han dör. Oftast letas det efter en i Nepal, Tibet och norra Indien. Men en ny teknik har gjort det möjligt att hitta fyra barn över hela världen. Medan paret försöker få amning och blöjbyten att gå ihop vänds världens ögon mot dem, Sveriges regering försöker hjälpa till med resurser (men vill i själv verket tjäna pengar) och familjen åker till Indien för att genomgå en rad prövningar för att se om deras son är den nya laman.

Bok 4

Utanpåverket av Kristin Nord

Inbunden
Köp boken

En rörande berättelse om ensamhet och om arv som lämnas över generationer.
Mor och dotter, två olika liv med olika villkor. När Julias mamma Lilian hittas död vid köksbordet måste dottern tillbaka till ett dåsigt villaområde från hennes förflutna där gömda minnen om hundratals flaskor väntar. Julia återförenas med sin syster Marie som bor i familjeidyllen medan Josefin är på gruppboendet. Vi får följa deras liv över ett sekel där fasaden måste upprätthållas till varje pris. Utanpåverket.
Bok 5

Love hack av Isabel Nylund

Inbunden
Köp boken

Julia och Niko var aldrig menade att bli det typiska paret. Trots det har de nu, femton år och två barn senare, hamnat precis där. Under en middag med vänner kommer samtalet av sig och landar på ämnet öppna förhållanden. Senare samma kväll råkar Julia stöta på en gammal bekant från tonåren, och en gnista av intresse tänds. Plötsligt börjar hon fundera över om det konventionella livet som par bara innebär tråkigt sex och rutinmässiga vardagskvällar, eller om det finns något mer att upptäcka.

Denna fartfyllda samtidskomedi är lätt att känna igen sig i och behandlar ämnen som kärlek, besatthet, relationer och de komplexa banden mellan människor.

Bok 6

Sällsynt kloka varelser av Shelby Van Pelt

Inbunden
Köp boken

Hjätevärmande feelgood om vänskap och hopp, om att leva i nuet och försonas med det förflutna.

Tova har börjat jobba som städare på stadens akvarium för att fylla dagarna. På jobbet under de sena nätterna fascineras Tova alltmer av de vattenlevande varelserna, särskilt blir hon fäst vid bläckfisken Marcellus. Samtidigt kommer den unge Cameron till stan, som får ta över Tovas städjobb när hon råkar halka och skadar foten. Vad varken Tova eller Cameron förstår är att bläckfisken Marcellus döljer många hemligheter i sitt akvarium – han vet vad som hände när Tovas son försvann.

Översättare: Emilia Fjeld

Bok 7

Min hand i min av Atefeh Sebdani

Kartonnage
Köp boken

När Atefeh är fem år gammal smugglas hon och hennes två småbröder till Europa, och de hamnar så småningom som ensamkommande flyktingar i Sverige. Under tiden de väntar på sin mamma blir de placerade som fosterbarn hos medlemmar i en iransk motståndsrörelse som har stämplats som sekt, där deras föräldrar är soldater. Det är en berättelse om att växa upp utan någon annan att luta sig mot än sig själv, i ett samhälle som misslyckas med att se det utsatta barnet.

Bok 8

De kom, de såg, de segrade av Daniel Hermansson

Inbunden
Köp boken

Sveriges mest folkkära historiepoddare gör författardebut om antikens blodiga slagfält!

Lär känna legendariska fältherrar som Alexander, Hannibal, Scipio och Caesar. Deras genialitet, grymhet och mänsklighet är avgörande för att förstå vår tid. Boken är en påminnelse om antikens värdefulla lärdomar, särskilt i en tid av historielöshet och demokratiutmaningar. Daniel Hermanssons debut är måsteläsning för historieälskare, med humor, passion och en tidlös aktualitet.

Bok 9

Outsäglig sorg och saknad Emma Gustafsson

Inbunden
Köp boken

Emma Gustafssons debutroman är en bok om saknad, klass och kärlek och att återhämta sig och gå vidare efter små och stora katastrofer.

Efter en tragisk förlust flyr Janne till en stuga i Närke för att återhämta sig. Äntligen ska han få vara ensam och kunna skriva på sin deckarroman. Hans granne är Fia som hyr ut sin stuga och bor med sin dotter i ladan på tomten intill stugan. Men dottern Lo släntrar mest över till Janne, och trots att Janne och Fia aldrig skulle anat det, kommer den här sommaren förändra allt för dem när de börjar komma nära varandra.

Bok 10

Gudar av röta och undergång av Linnéa Engman

Mjukband
Köp boken

Mörk fantasy med hetta!

Idunn är älskarinna till en gud som lovar henne allt hon önskar att ha, och hon stannar hos honom trots alla risker som ingår i relationen. Men han använder henne som en pjäs i hans egna maktspel med hans bror, och hon känner att hon måste stoppa honom. Hon allierar sig med gudarnas fiender, och tryggheten hon söker efter en romantisk gnista tänds, kommer med ett högt pris. Idunn tvingas välja mellan undergång eller frihet.

INTERVJUER, TÄVLINGAR, SPECIALERBJUDANDEN OCH FRAMFÖR ALLT - MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!