9 debutböcker att hålla koll på våren 2023
Boktips

9 debutböcker att hålla koll på våren 2023

Snart smälter snön, dagarna blir längre och blommorna börjar blomstra – bokvåren närmar sig med många nya spännande debutsläpp. Här är nio nya debuter att upptäcka i vår.

Av: Russell Rothman
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 29 mars 2023

Snart smälter snön, dagarna blir längre och blommorna börjar blomstra – bokvåren närmar sig med många nya spännande debutsläpp. Här är nio nya debuter att upptäcka i vår.

Bok 1

Flykt av Emmy Walt

Inbunden
Köp boken

Debuten Flykt blir den första boken i en serie om den hårdnackade och modiga journalisten Mila Savic som från ett lugnt familjeliv kastas in i en värld av kaos och polarisering.

Mila är i Frankrike för att skriva ett reportage om flyktingkrisen när larmet plötsligt går om flera samordnade terrorattentat i Europa. Hennes tolvåriga dotter blir ett av attackernas offer och hamnar i koma och ligger på ett sjukhus i Sverige samtidigt som alla gränser i Europa stängs. Mila blir alltmer desperat av oro för sin dotter, men hon inser också att hon har mycket att vinna på att rapportera från ett Europa som står i lågor.

Bok 2

Vi av Edgar Corvera

Inbunden
Köp boken

En nyanserad roman om separation, samhörighet och den livet i en absurd diktatur: Vi rör sig mellan nuet och det förflutna, mellan vardagens slit och minnena från en återresa till Minsk.

Orlando föds till en familj i Minsk på 1980-talet som flyttar till Sverige när Sovjet faller. Trettio år senare har han blivit pappa. Livet består av tidiga förskolelämningar och långa pass på en gruppbostad, medan allt han vill är att skriva. Samtidigt finns delar av släkten kvar i Belarus där regimen besinningslöst slår ner allt motstånd.

Bok 3

När bror dör av Emilia Aalto

Inbunden
Köp boken

En öm och känslosam historia om en brors liv och död med kritisk insyn i den decentraliserade vård som dagligen låter människor falla mellan stolarna. När bror dör är en suggestiv läsning med ett viktigt budskap.

”jag går riktningslöst
lyssnar på ilskan
som bär min brors röst
tänker att
nu slutar det
nu
förlorar jag allt”

Bok 4

Saker jag lärt mig om sorg av Frida Blom

Inbunden
Köp boken

F är 28 år, arbetar natt i omsorgen, och har haft lika många sammanbrott som hon haft mens. När hon träffar P på en krog på Linnégatan be blir kära vid första ögonkastet och inleder ett förhållande. Tiden går. Alla deras försök att bli gravida slutar i besvikelse. Till slut börjar F planera livet efter IVF-behandlingarna, kramperna och blodet.

Debutromanen handlar om ofrivillig barnlöshet, tråden som vävs och saxen som klipper, och ett ungt äktenskap som bryts ner.

Bok 5

Kvinnor jag har mött och varit av Frida Söderlund

Inbunden
Köp boken

Frida Söderlunds debut är ett osminkat försvarstal för alla kvinnoversioner – den sexuella och den opererade, den ambitiösa och den arga. För alla kvinnor som kräver sin frihet. Det här är en uppgörelse med en tid då kvinnokroppen förväntas uppnå osunda ideal och poleras och optimeras. När du både förväntas driva AB och göra IVF, vara tuff i förhandlingar och naturligt ljuv på sociala medier.

Vilka är de som riskerar sina liv för den perfekta kroppen? Hur länge ska vi behöva kämpa för aborträtten? Är selfien en frigörelseakt eller ett patriarkalt hinder?

Bok 6

Mer än en fiende av Hanna Ljungberg

En historisk roman om kampen och kärleken bland ett krig, och om inre och yttre gränser universellt för det mänskliga tillståndet. Svensktyske Markus är kapten i Tredje rikets Wehrmacht, men när han träffar och får känslor för fransyskan Caroline förändras allt. Deras samarbete skapar vågor i franska motståndsrörelsen och hos den tyska kommendanten i småstaden Chantons. Och hela tiden brottas paret med den största utmaningen av alla: att hitta medmänsklighet i en omänsklig tid.

Bok 7

Imperiets barn av Liza Alexandrova-Zorina

Journalisten Liza Alexandrovna-Zorina hann skriva några prestigefyllda böcker innan hon 2016 lämnade Ryssland och flyttade till Finland av politiska skäl. Numera bor hon i Stockholm. Imperiets barn är hennes första bok på svenska — ett granskande reportage om det ryska parallellsamhället i Sverige, där Vladimir Putins gamla vänner driver illegala arbetsförmedlingar och tjejer slåss mot hedersförtryck.

Översättare: Nils Håkansson

Bok 8

Det blå palatset av Anna-Carin Svanå

Inbunden
Köp boken

Sabinas tvillingbror Ben är hennes klippa och deras bitska men kärleksfulla gnabbande är hennes ledmotiv i livet. Så är det fortfarande trots att Ben just har dött i en oförklarlig bilolycka. Nu får deras samtal äga rum i Sabinas huvud och där är det kaos. Hon är gymnasielärare men gillar inte elever, hennes sambo Axel verkar inte gilla henne och samtidigt måste hon reda ut vem som bär skulden för Bens död. Hon flyr till Bens blå hus för att läka sina sår men livet kompliceras än mer av att huset invaderas av andra vilsna varelser, som Bens expojkvän Simon och katten Sundsvall. Dessutom stryker en tonåring, tunn som ett hallonsnöre, runt huset. Vad vill hon? ”Det blå palatset” är en livsbejakande roman om livslögner, sorg och försoning.

Bok 9

Vargdräparen av Sara Hagström

Invånarna i Junsele är trötta på den sedan en tid tillbaka riksbekanta vargen Junselevargen som fått mycket uppmärksamhet i media. Men vargfrågan blir återigen mycket omtalat när Einar Grundström hittas skjuten i huvudet. Misstankarna riktas mot en man som varit engagerad i föreningen Fria rovdjuren och haft en öppen konflikt med Einar om vargens existens. Polisen från Umeå, Sollefteå och Sundsvall tvingas samarbeta i fallet eftersom Junsele ligger långt bort ifrån en centralort. Samarbetet börjar starkt men börjar spricka när lösningen till fallet visar sig vara mer komplicerat än vad de tidigare trott.

En sida till? Fortsätt läs!