En Pixi-bok om ångest, sex, karriären... Ja tack!

En Pixi-bok om ångest, sex, karriären... Ja tack!

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 03 maj 2017

Pixiböcker – det är de där små bilderböckerna man fick hem till sjukstugan eller i påskägget när man var liten och som gjorde en alldeles pirrig! Ja, faktiskt gäller samma sak än. Alltså för dagens ungar. Med sina 60 miljoner sålda exemplar sedan starten 1955 är den Sveriges både minsta och troligen mest sålda bok.

Nu ger Kartago förlag för första gången ut Pixiböcker för vuxna. Istället för söta hundar och andra sagofigurer får vi oss en dos sex, alkohol, ångest, döden, naturen, relationer och så vidare … För först ut är två boxar med sex Pixiböcker vardera, signerade Nina Hemmingsson och Martin Kellerman (skapare av seriefiguren Rocky). Vi fick en pratstund med Nina Hemmingsson – som faktiskt också är Kartagos nya förläggare.

”Jag vill ge en box till Sigge Eklund”

Hej Nina, tre bra saker med Pixi-formatet – shoot!
– För det första så gillar jag den kvadratiska formen, det är helt enkelt estetiskt tilltalande, tänk bara på LP-omslagen. Sen är ju små böcker lätta att ta med och förstås bra att ge bort. Associationerna till något både barnsligt och bekant ger en bra effekt också, när innehållet i dessa utgåvor inte alls är särskilt barnvänligt. Bra kontrast!

Vad betyder Pixi-böcker för dig?
–  Jag älskar Pixi-böcker och minns det som lite lyxigt när man fick dem, jag hade inte alls en känsla av att det var något billigt. Det hände företrädesvis när vi åkte tåg nånstans eller om jag var sjuk. Jag minns inga specifika titlar men då och då tänker jag fortfarande på en Pixibok om en liten och en stor hund, där den ena hunden försvann (för att återfinnas i slutet). Den var både sorglig och fin.

Vilket tema är din personliga favorit i de nya vuxenboxarna?
–  Det blir nog ångest ändå! Om jag måste välja. Det är skönt att paketera ångesten i en så hanterlig liten sak som en Pixi-bok.

Om du fick ge bort din egen Pixi-box till valfri person, levande eller död, vem skulle det vara?
– Då skulle jag ge den till Sigge Eklund. Jag skäms för att jag slentrianmässigt har avfärdat honom som grabbig, men så har jag börjat lyssna på hans och Alex Schulmans podcast och den är ju otroligt bra. Uppriktig, smart och rolig. Efter att nu ha plöjt ett nästan sjukligt antal avsnitt, har jag förstått att han har ett serieintresse och även tecknat själv. Han verkar lite upptagen av sig, men en Pixi-box hinner han nog med. Förlåt, Sigge, det var ju helt idiotiskt att tänka så om dig – och tack för en bra podd!

Vem tror du är den typiska köparen av Pixi för vuxna?
– Jag hoppas och tror uppriktigt att det kan vara vem som helst. Och att den ganska ofta köps för att ges bort. Jag tänker att de är en bra introduktion också till en författare, och ett sätt att smyga in en ny favorit till sin mamma, kompis, pojkvän eller vem man nu vill. Man vill ju gärna sprida det man gillar.

Du är också ny förläggare på Kartago, roligt! Några kul nyheter du kan avslöja?
– Ja, det är jätteroligt! Just nu håller vi på med det sista med Ester Erikssons kommande bok Jag, Esters rester och den är så otroligt bra. Helt galen, ohämmad och fruktansvärt rolig. Det är sånt jag vill hitta: de som verkligen har något att säga men gör det på sitt eget sätt. De som vågar strunta i att vara duktiga även om de är politiska, till exempel. Fast generellt varken kan eller vill jag peka ut en specifik riktning, jag vill själv bli överraskad. Det ska inte vara förutsägbart.

av Caroline Geijer


I Pixibox: Nina Hemmingsson ingår följande böcker:

Nina Hemmingsson om djur
Nina Hemmingsson om relationer
Nina Hemmingsson om fest
Nina Hemmingsson om sex
Nina Hemmingsson om barn
Nina Hemmingsson om ångest

 


I Pixibox: Martin Kellerman ingår följande böcker:
Rocky om alkohol
Rocky om barndom
Rocky om döden

Rocky om naturen
Rocky om förhållanden
Rocky om karriären
Bilden är ett montage. Foto: Gabriel Liljevall.  Illustrationer: Nina Hemmingsson. 

 

Fakta

En sida till? Fortsätt läs!